Review iPad Air 2 -  „Tableta“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

iPad Air 2 e cea mai subţire tabletă Apple din istorie, cea mai performantă şi un continuator al unei legende. Aşa cum Adidas, Xerox sau Cola au devenit branduri care au dat numele unei categorii, iPad ar putea face asta în istoria tehnologiei. Dar la final e un dreptunghi.


Lansarea iPad Air 2 nu a fost una cu fast. Piaţa tabletelor este în scădere, la fel şi vânzările Apple din această categorie. La cinci ani după lansarea lor, iPad-urile îşi găsesc cu greu sensul în lumea productivităţii, laptopurilor, hibrizilor şi telefoanelor mobile. iPad Air 2 păstrează câţiva aşi în mânecă.

Mai jos avem review-ul acestei tablete şi vă spun dacă merită sau nu. Pe mine mă găsiţi aici şi puteţi să-mi lăsaţi mesaje pe vlad.andriescu@adevarul.ro. 

Ne vorbim şi pe Tech Adevărul. 


Designul: la fel de familiar, la fel de bun

Aş putea lăuda foarte mult designul iPad, dar hai să o spunem sincer: tableta e un dreptunghi de aluminiu. Suntem noi de prea multă vreme în industria asta şi scriem despre prea multe gadgeturi şi tot le lăudăm. Hai să o repetăm: iPad Air 2 e doar un dreptunghi subţire de aluminiu.

Da, arată foarte bine. Da, e printre cele mai subţiri tablete. Da, finisajele sunt foarte bune. Dar e un dreptunghi. Dar aţi văzut Dell Venue 8? E cea mai subţire tabletă din lume. Vi se pare că ar arăta urât?

O tabletă e o tabletă. iPad Air 2 e aproape cea mai frumoasă tabletă. Poate chiar cea mai frumoasă. Contează?

image

Performanţe fără cusur

Premisa e următoarea: o tabletă de 10 inci, cu un ecran 2048x1536 de pixeli, procesor A8X de la Apple cu un coprocesor M8. O cameră foto iSight de 8 megapixeli şi o cameră frontală de 1,2 megapixeli. Bateria cu autonomie de aproximativ o zi, iOS 8 şi cititor de amprentă.

Sunt cifre şi litere seci, care nu vorbesc despre adevăratele performanţe ale iPad. iPad-ul e o tabletă care funcţionează fără să se blocheze vreodată, jocurile merg la un nivel înalt al detaliilor, iar browsingul este foarte rapid. Tableta se încălzeşte destul de uşor dacă stăm 5-10 minute într-un joc, dar excelează. Să zicem că avem un joc cum e Real Racing 3 - detaliile sunt foarte bune.

Performanţele nu mai sunt o problemă pentru tabletele high-end, iar iPad Air 2 e fluid. Şi când ai un Android high-end, senzaţia e asemănătoare. În cazul Microsoft Surface, performanţele există, dar realizarea mi s-a părut stângace în cazul sistemului de operare.

image

Cea mai bună revistă

Mi-au trecut prin mână nenumărate tablete, dar niciuna nu mi s-a părut mai potrivită pentu a citi decât iPad-ul. Da, e o tabletă destul de mare, dar dacă te imaginezi într-un fotoliu confortabil cu o tabletă în mână, atunci iPad e acea tabletă. 

Ecranul cu o rezoluţie de 2048x1536 de pixeli oferă o luminozitate mare şi o claritate a pixelilor excepţională. Aplicaţiile de citit şi cele de ştiri sunt atât de bine optimizate încât Flipboard pare să se fi născut pe iPad. De asemenea, am apreciat Yahoo News Digest. Pur şi simplu, nu există o alternativă mai bună decât iPad-ul pentru a citi ştirile dimineaţa sau seara.

image

Denumesc astăzi iPad Air 2 cea mai bună revistă din lume. E şi cea mai scumpă. Există şi alternative la iPad Air şi chiar le-aş recomanda - Lenovo Yoga de 10 inci, care stă şi în picioare cu ajutorul standului sau Asus Transformer. E o alegere subiectivă - iPad-ul are doar 400 de grame şi o grosime de 6,1 milimetri. Se simte pur şi simplu altfel.

Pe lângă faptul că e cea mai bună revistă, iPad Air 2 poate fi considerat şi cel mai bun player de YouTube mobil. E o adevărată plăcere să urmăreşti clipurile la rezoluţie HD şi, cel puţin pe mine, m-a făcut să urmăresc mai mult conţinut.

image

Sistemul de operare - multitasking-ul se cere

Pot lăuda iOS 8 pentru iPad ca fiind un sistem de operare care funcţionează fluid, care este simplu de folosit şi care are aplicaţii optimizate.

Mă bucur că Apple oferă aplicaţiile Numbers, Keynotes şi Pages în mod gratuit. De asemenea, Garage Band e gratuit pe iOS 8. Dar îmi pare rău că nu există niciun soi de multitasking solid, aşa cum am văzut pe tabletele Note de la Samsung sau pe Windows 8.1.

Dacă eşti obişnuit cu iOS 8, nu te va deranja asta. Dacă vrei ceva mai mult de la o tabletă, adică să lucrezi într-un mail, dar să te uiţi şi la Românii au Talent, iPad Air nu prea te mulţumeşte. Atunci iPad-ul e un moft. Aş vrea multitasking pe iOS. Nu există aşa ceva la cinci ani după lansare. Poate oamenii nu vor să facă multitasking, poate.

image

Preţ

iPad Air 2 de 16 GB şi cu 4G costă 3.300 de lei la liber. La operatori, l-am descoperit la diverse preţutir. De exemplu, varianta 4G de 16 GB costă 400 de euro la un abonament Colibri Explore 21 de la Orange. În rest, e 2.400 de lei cu WiFi.

iPad Air 2 nu e cel mai ieftin gadget şi necesită investiţii suplimentare. De exemplu, încă 100 de dolari pe o husă cu tastatură de la Logitech. Fără o asemenea husă, un iPad este doar un foarte bun ziar sau o revistă portabilă de câteva sute de euro. La nivel de productivitate, iPad-ul nu stă foarte bine în raport cu preţul său. Dacă mă gândesc la tabletele Surface sau la cele de la Asus şi Samsung (Transformer şi Note Tab), atunci iPad-ul nu se remarcă prin calităţi foarte mari.

image

Când vorbesc de productivitate, mă refer la o tabletă pe care să o pui în geantă, să o scoţi la cafenea, să răspunzi rapid la mail-uri şi să poţi să scrii destul de rapid. De asemenea, să poate face multitasking cât de cât rapid, fără să fii nevoit să faci gesturi ample cu mâna, ca să foloseşti ecranul tactil. Cred că productivitatea unei tablete stă în rapiditatea cu care poţi trece de la un joc, la un video urmărit, la o chestiune de muncă. Este device-ul unde toate segmentele vieţii noastre se îmbină. Iar iPad-ul e puţin prea scump pentru asta. Trebuie să treci de o limită personală ca să-l cumperi.

image

Sfatul meu?

Uitaţi-vă la iPad 3 sau iPad 4, uitaţi-vă după un iPad Air de primă generaţie sau după un iPad Mini. iPad Air 2 e o tabletă excepţională, dar care mi se pare prea scumpă. Vă va oferi însă un avantaj la orice întâlnire de afacere. Vrem nu vrem, ştiu că au fost cititori care m-au criticat pentru asta, un gadget oferă şi un anumit statut. Iar la unele întîlniri, un iPad folosit pentru a arăta unele lucruri e un avantaj. E un limbaj comun.

iPad-ul e acea tabletă care nu mai are nevoie de nicio descriere. Aşa cum adidaşii nu mai sunt pantofi sport. Aşa cum xeroxurile nu mai sunt acum copiatoare. E un avantaj câştigat în timp, iar acum Apple şade pe el. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/ipad-air-2-in-romania" target="_blank">View the story "iPad Air 2 în România" on Storify</a>]

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite