Ameninţările cibernetice din Europa despre care ar trebui să ştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ransomware continuă să fie marea ameninţare cibernetică în lume.
Ransomware continuă să fie marea ameninţare cibernetică în lume.

Pe măsură ce tehnologia şi internetul s-au dezvoltat tot mai mult, la fel au făcut şi hackerii cu tehnicile lor. Acum, o companie specializată în securitate cibernetică prezintă o analiză a marilor ameninţări.

Analiza Kaspersky Lab, cu ameninţări din trimestrul al treilea din 2016, arată că, în Europa, 33% din utilizatori s-au confruntat cu incidente de securitate ce ţineau de reţele locale şi de dispozitive de memorie externe, în timp ce 15% au întâlnit ameninţări legate de web. Statisticile serviciului cloud Kaspersky (Kaspersky Security Network) din perioada iulie – septembrie 2016 au arătat că Ucraina continuă să aibă cel mai ridicat număr de utilizatori afectaţi de ameninţări locale (57,9%), urmată de Israel (38,5%), Serbia şi Grecia (37,6%) şi Africa de Sud (36%).

Cel mai mare număr de incidente care ţin de ameninţări web au fost raportate în Slovenia (23,9% din utilizatorii KSN) şi Ucraina (21,8%), urmate de Spania şi Grecia. Olanda, Africa de Sud, Regatul Unit şi Republica Cehă au un nivel al ameninţărilor relativ redus: 7-10% din utilizatori au fost afectaţi de ameninţări online în aceste ţări.

În 2015 şi la începutul anului 2016. Kaspersky Lab a înregistrat peste două milioane de incidente cibernetice cu programe ransomware, multe dintre acestea intrând în atenţia publicului. Comparativ cu perioada 2014-2015, numărul atacurilor ransomware asupra companiilor a crescut de şase ori. Experţii Kaspersky Lab estimează că, odată cu creşterea folosirii programelor ransomware de către infractorii cibernetici, acest tip de malware ar putea chiar să depăşească troienii bancari, ca amploare.

kaspersky

Conform Corporate IT security Risks Survey pe 2016, 20% din companiile din toată lumea s-au confruntat cu un atac în ultimele 12 luni.

Ponderea ameninţărilor pe continent

În Europa, această problemă pare să fie mai des întâlnită: 28% din companii au trecut printr-o astfel de ameninţare. Cât despre Africa de Sud, procentul este ceva mai mic: 19%. Programele ransomware nu se limitează la utilizatorii de PC-uri, ci este răspândit şi pe platforme mobile. În trimestrul al doilea din 2016, am detectat 83.048 de pachete malware dezvoltate pentru mobil.

Pentru a ajuta mai multe companii să reducă riscul infectării cu programe ransomware, Kaspersky Lab le-a pus la dispoziţie, gratuit, Anti-Ransomware Tool for Business, împreună cu alte funcţii anti-ransomware, integrate în principalele sale soluţii.

În plus, Kaspersky Lab - împreună cu Europol, Poliţia Naţională din Olanda şi Intel Security - a lansat proiectul No More Ransom – un portal online (www.nomoreransom.org) care îşi propune să informeze publicul despre pericolul ransomware şi să ajute victimele să îşi recupereze datele fără să plătească răscumpărarea cerută de infractorii cibernetici. În prezent, printre participanţii la acest proiect se numără organizaţii de aplicare a legii din 14 ţări.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite