Cum să ai grijă să nu fii păcălit atunci când cumperi online de Crăciun şi cum să eviţi „ţepele“ de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via Daily Express
FOTO via Daily Express

În perioada următoare, de creştere accentuată pentru cumpărăturile online, utilizatorii s-ar putea să se trezească cu facturi neaşteptate de Crăciun, dacă le sunt compromise dispozitivele.

Utilizatorii se bazează pe tehnologia conectată şi dispozitive pentru cumpărarea cadourilor, a produselor alimentare şi a hainelor: astfel, 83% dintre aceştia intenţionează să cumpere online pentru Crăciun şi să cheltuiască mai mult cu aproximativ 228 de dolari/ gospodărie, comparativ cu 2016 (conform Deloitte).

Însă, având în vedere că infractorii cibernetici au propriile planuri, costul mediu al înlocuirii datelor care sunt furate sau afectate ar putea să adauge încă 636 de dolari la facturile de Crăciun, conform cercetării realizate de Kaspersky Lab.

Utilizarea dispozitivelor pentru tranzacţii ocazionate de Crăciun a devenit o obişnuinţă, dar faptul că ne bazăm pe ele este o informaţie valoroasă pentru infractorii cibernetici, care le vor ataca pentru a obţine câştiguri financiare.

De la atacuri ransomware care obstrucţionează accesul utilizatorilor la datele lor dacă nu este plătită o răscumpărare, la e-mailuri phishing şi vânzarea detaliilor de cont bancar celui care oferă cel mai mult pe piaţa neagră, dispozitivele noastre sunt o sursă importantă de profit pentru infractorii cibernetici.

Dar aceste dispozitive au şi o valoare sentimentală. De exemplu, laptop-urile şi smartphone-urile pe care sunt păstrate amintitirile utilizatorilor reprezintă o modalitate la îndemână de a trimite familiei şi prietenilor urări de Crăciun.

21% dintre datele de pe aceste dispozitive sunt de neînlocuit, dacă se pierd, iar atunci când vine vorba de datele care pot să fie înlocuite, studiile arată că înlocuirea lor poate să coste un singur utilizator, în medie, 636 de dolari.

În ciuda pericolelor şi a potenţialelor riscuri, cercetarea Kaspersky Lab arată că doar jumătate (50%) dintre consumatori fac backup pentru informaţiile lor, în timp ce 34% recunosc că nu fac backup online. Acest lucru ar putea lăsa mulţi utilizatori fără bani şi fără acces la datele lor, de Crăciun.

Există, însă, o cale sigură de a evita durerile de cap şi costurile nedorite. Backup-ul la intervale regulate şi creşterea măsurilor de securitate asigură liniştea sufletească a utilizatorilor pe tot parcursul anului, ştiind că informaţiile lor sunt protejate şi recuperabile.

Protejarea datelor importante, indiferent când, unde şi cât de mult este folosit dispozitivul, poate fi realizată urmând câţiva paşi simpli:

  • Fiţi pregătiţi - asiguraţi-vă că aveţi instalată pe dispozitiv o formă de protecţie online. Activaţi-o în special când faceţi cumpărături online sau folosiţi o reţea publică de Wi-Fi pentru o tranzacţie.  Soluţiile complexe de securitate vor bloca atacurile, vor rezolva vulnerabilităţile de software şi vor căuta orice activităţi rău intenţionate în procesele de sistem, pentru a preveni distrugerea, modificarea sau furtul fişierelor personale.
  • Accesaţi doar site-uri sigure - cumpăraţi doar de pe site-uri de încredere, a căror adresă începe cu prefixul https. Acest lucru înseamnă că datele tranzacţiilor sunt criptate. Nu uitaţi, dacă o ofertă de pe Internet sau primită prin e-mail de la o companie de care nu aţi auzit vreodată sună prea bine ca să fie adevărată, atunci cel mai probabil chiar aşa este. Fiţi foarte atenţi, inclusiv atunci când căutaţi ofertele perfecte.
  • Amintiţi-vă mereu - păstraţi-vă amintirile dragi intacte cu ajutorul backup-ului criptat. Acest lucru înseamnă că doar titularii pot accesa fişierele cu o parolă, păstrându-le în siguranţă în cazul în care dispozitivul ar fi pierdut, furat sau infectat cu malware. Acest lucru vă asigură că nu vă veţi pierde datele nici în perioada sărbătorilor.
  • Nu există limite ale siguranţei – faceţi câteva copii ale datelor importante, cel puţin una dintre ele fiind pe un serviciu cloud de încredere. Astfel, dacă se întâmplă ceva neplăcut, veţi putea să vă recuperaţi şi să accesaţi fişierele de oriunde şi oricând.
  • Folosiţi parole puternice - este important să folosiţi parole complexe pentru toate conturile şi serviciile pe care le folosiţi. Evitaţi să alegeţi aceleaşi parole pentru diferite conturi, pentru că vor fi compromise toate dispozitivele, în cazul unui atac.
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite