Despre ipocrizia socială - pe Facebook

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ipocrizia sociala pe facebook

Ipocrizia socială nu e ceva nou, dar ea a fost, cu siguranţă, accentuată de filosofia eminamente pozitivă a reţelei de socializare Facebook: în viaţă nu există mediocritate, ci numai strălucire; nu există eşec, ci numai success!

Un articol de pe site-ul Dangerousminds.net, care comentează un filmuleţ devenit viral pe Facebook, se intitulează: cum arată, în realitate, vieţile prietenilor tăi de pe Facebook.

Personajul filmului, Scott Thomson, este un bărbat tipic – alb, de vârstă mijlocie, cu un job de birou – care se lasă atras în mirajul „vieţilor roz” pe care prietenii săi le înfăţişează pe Facebook. Pentru a nu se lăsa mai prejos faţă de acei lăudăroşi care postează poze cu mâncăruri apetisante şi excursii în insule tropicale, Scott îşi construieşte o identitate artificială, pe Facebook, încercând să prezinte într-o lumină pozitivă toate lucrurile rele care i se întâmplă. După ce îşi pierde prietena şi slujba şi ajunge să frecventeze o prostituată, recunoaşte, în sfârşit, pe Facebook că viaţa lui e „mizerabilă”. În acelaşi moment, prietenii din reţeaua de socializare îl marginalizează, scoţându-l din fluxul lor de ştiri: nimeni nu vrea să aibă de-a face cu o persoană negativistă care, pe deasupra, mai are şi tupeul de a exprima, sincer, ceea ce simte!

Facebook-ul poate să fie deprimant deoarece vieţile tuturor prietenilor tăi par a fi mai bune decât a ta – însă stau oare lucrurile, într-adevăr, astfel? – se întreabă site-ul Dangerousminds.net. Prietenii noştri virtuali chiar mănâncă la un restaurant de cinci stele în fiecare seară? Iar copiii lor chiar sunt cei mai perfecţi, frumoşi şi cuminţi copii? Cât despre relaţii – chiar sunt atât de bune, încât toată lumea trebuie să vadă, în fiecare zi, poeze cu perechea-de-vis sărutându-se? – se întreabă, în continuare, site-ul.

Ceea ce scoate în evidenţă filmuleţul e ipocrizia socială – care nu e ceva nou, dar care a fost, cu siguranţă, accentuată de filosofia eminamente pozitivă a reţelei de socializare: în viaţă nu există mediocritate, ci numai strălucire; nu există eşec, ci numai success! Această ipocrizie înseamnă, în ultimă instanţă, să te ghidezi doar după semnele exterioare ale succesului: cât de scump e restaurantul unde mănânci, cât de frumoasă e iubita sau cât de frumos e iubitul cu care te afişezi la braţ. Iar aceste semne sunt contraproductive pentru că, în ultimă instanţă, a începe să îţi reclădeşti viaţa porneşte de la a recunoaşte, cu onestiate, că ai o problemă. Iar această recunoaştere implică un sacrificiu dureros pentru unii: să-ţi pierzi popularitatea pe care ai dobândit-o, cu greu, pe Facebook.

Dincolo de aceste întrebări, interesant este că acest filmuleţ a devenit viral şi a primit mii de like-uri pe Facebook – ceea ce nu va împiedica reţeaua de socializare să funcţioneze aşa cum funcţionează şi să rămână exact ceea ce e. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite