IAD-ul zilelor noastre (V) Paşii pentru a reduce dependenţa de Internet

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce puteţi să faceţi ca să scăpaţi de dependenţa de Internet? În primul rând, trebuie să recunoaşteţi, măcar faţă de dvs., că aveţi o problemă. Nu ajută cu nimic să ascundeţi faptul că aveţi o problemă – şi, dimpotrivă, a ascunde problema şi a vă minţi sunt alte semnale de alarmă care arată prezenţa dependenţei.

Timp aproximativ de lectură: 4 minute

Vorbeam, în postarea trecută, despre semnalele de alarmă care vă vor atrage atenţia că sunteţi dependenţi de Internet; cum acesta este un articol redactat pentru Internet, veţi găsi, începând de aici, multe punctuleţe –  iată:

  • furnicăturile simţite în degete înainte de a deschide Facebook-ul;
  • încercările repetate şi nereuşite de a reduce timpul petrecut în faţa Internetului;
  • scăderea performanţei la şcoală sau la locul de muncă, cauzată de timpul petrecut pe Internet;
  • şi folosirea Internetului pentru a scăpa de stres, depresie şi de problemele cotidiene

– toate indiciile de mai sus se numără printre aceste semne.

Şi există şi câteva simptome fizice, vă vine să credeţi sau nu.

  • Durerea şi amorţeala degetelor şi a mâinilor;
  • ochii uscaţi;
  • tulburările de vedere;
  • durerile de spate;
  • tulburările de somn;
  • îngrăşarea accelerată, într-un timp scurt

– toate sunt semne că petreceţi mult prea multe ore în faţa calculatorului.

Problema, cu Internetul, e că nu vă ajută în nici un fel să depăşiţi stresul şi depresia. Dimpotrivă – le accentuează. Şi riscul e cu atât mai mare pentru dvs cu cât vă veţi regăsi într-una din categoriile următoare:

  • suferiţi de  anxietate şi aveţi comportamente obsesiv-compulsive, pe un fond anxios (da, verificarea repetată a emailului este un comportament obsesiv-compulsiv);
  • sunteţi deprimat (depedenţa de Internet sporeşte stresul, izolarea şi singurătatea şi agravează, în acest fel, depresia);
  • suferiţi de alte dependenţe (cum e cea de alcool sau de stupefiante);
  • sunteţi mai puţin mobil sau mai puţin activ social decât aţi fost odinioară (dacă sunteţi, de exemplu, o tânără mamă în concediu maternal şi eraţi obişnuită să mergeţi zi de zi la serviciu – ei bine, feriţi-vă de Facebook!);
  • sunteţi foarte stresat (oamenii intră pe Internet ca să scape de stres dar, cu cât stau mai multe ore online, cu atât stresul creşte).

Ce puteţi să faceţi ca să scăpaţi de dependenţa de Internet?

În primul rând, trebuie să recunoaşteţi, măcar faţă de dvs., că aveţi o problemă. Nu ajută cu nimic să ascundeţi faptul că vă confruntaţi cu o dificultate – şi, dimpotrivă, a ascunde problema şi a vă minţi sunt alte semnale de alarmă care arată prezenţa dependenţei.

În al doilea rând, puteţi încerca să treceţi singur pentru această dependenţă – sau puteţi să cereţi ajutor. Pentru a cere ajutorul, vă puteţi adresa unui terapeut sau puteţi să găsiţi sau chiar să porniţi un grup de suport (mai puţine în România, la ora actuală, după ştiinţa mea  dar nu e nevoie de mai mult de doi oameni pentru a alcătui nucleul unui grup!). Site-uri precum helpguide.org, netaddiction.com şi addictionrecov.org sunt puncte foarte bune de pornire, unde puteţi găsi multe informaţii şi sfaturi punctuale.

În al treilea rând, trebuie să vă dezvoltaţi modalităţi alternative de a face faţă stresului. Exerciţiul fizic, tehnicile de relaxare şi de respiraţie vă vor ajuta, vă spuneam, pe termen scurt. Pe termen lung, însă, trebuie să luaţi taurul de coarne şi să atacaţi problema de fond – cea care v-a produs, în primă instanţă, depresia sau stresul. Sunteţi prea timid sau vă e teamă să vorbiţi cu oamenii? Singura soluţie e să ieşiţi din casă să socializaţi: da, cu oameni adevăraţi, pe stradă sau la serviciu (sau la o terasă, cu o bere în faţă – când încă e toamnă, luaţi şi aer curat). Nu vă place ceea ce faceţi, vă urâţi şeful şi locul de muncă? Ei bine, nu Facebook-ul e soluţia! Mergeţi la cursuri, învăţaţi ceva nou şi schimbaţi-vă locul de muncă!

În al patrulea rând, înconjuraţi-vă de oameni care vă pot ajuta. Cu cât mai mulţi prieteni veţi avea în viaţa reală, cu atât mai puţin veţi avea nevoie de Internet pentru a sta de vorbă cu oamenii. Şi, dacă sunteţi timid, încă odată, amintiţi-vă că există pe lumea asta şi alţi oameni timizi – care se adună, poate, la terasa aceea? (sau dacă terasele sunt, pentru dvs, locuri de pierzanie, ce-aţi spune de o seară de lectură - cum e aceasta de azi, a Societăţii Tolkien România?; precizare, pentru transparenţă: subsemnatul este unul dintre organizatori! J)

Rămâne să mai vorbim despre modalităţile de a ajuta pe cineva apropiat să treacă peste dependenţa de Internet – dar despre asta în episodul viitor (ultimul) al serialului.

Dacă această postare v-a trezit interesul şi doriţi să citiţi mai multe despre dependenţa de Internet, vă invit să aruncaţi o privire şi peste episoadele anterioare:

IAD-ul zilelor noastre (I) Chiar suntem dependenţi de internet?

IAD-ul zilelor  noastre (II) Dependenţa de cybersex şi cyberrelaţii

IAD-ul zilelor noastre (III) Compulsiile netului, inflaţia de informaţie şi dependenţa de calculator

IAD-ul zilelor noastre (IV) Semnele dependenţei de Internet

Riscurile Facebook. Partea I – informaţiile personale şi hoţii de identitate

Riscurile Facebook. Partea a II-a – cât de multă încredere să am? Probleme cu viruşii

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite