OPINIE Scandalul Facebook - Cambridge Analytica. De ce educaţia pe internet este cel puţin la fel de importantă ca educaţia sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare site care opereză cu date personale, indiferent cât de mic sau cât de mare ar fi, promite marea cu sarea în ceea ce priveşte protecţia ta ca individ. Obişnuim să râdem de persoanele care sunt sceptice atunci când vine vorba de lucruri obişnuite, precum plata online cu ajutorul cardului bancar, însă, poate, există pe undeva o fărâmă de adevăr.

De multe ori luăm internetul de-a gata, ne gândim la el ca la un loc feeric, plin de posibilităţi, şi uităm cel mai adesea faptul că sunt multe persoane care vor să facă rău prin diverse mijloace. Escrocii au progresat, trăim în lumea 2.0, şi e din ce în ce mai greu să avem grijă de noi înşine şi de ”bagajul” cu care plecăm în fiecare călătorie online.

Încrederea pe care fiecare dintre noi o are în diferiţi ”operatori de date”, indiferent că vorbim aici de un simplu cont de mail creat pe Google sau pe Yahoo, diferă. O să întâlneşti tot felul de persoane care îţi vor împărtăşi diferite metode de protecţie, de la deja celebrul petic pe camera foto, până la parole ultra complexe şi securizare pe mai multe niveluri. Fiecare are, în felul lui, dreptate.

Trebuie să ştii pe ce să NU dai click

Am vorbit de multe ori despre mijloacele de protecţie în faţa ameninţărilor online şi despre cum ne putem asigura un trai mai liniştit pe net, însă toate acestea nu prea mai au nici un rost atunci când ”inamicul” este mai deştept şi mai bine echipat. ideal ar fi ca fiecare persoană să apeleze la un antivirus sau măcar să-l lase pornit pe cel implicit, din Windows, şi să aibe un minimum de cunoştinţe depsre malware. Să ştii cum arată un soft dăunător, să ştii, pe scurt, pe ce să nu dai click.

Toate aceste lucruri ţin de educaţia online, una pe care românii nu prea o au. Putem spune că suntem semi-analfabeţi din punct de vedere tehnic, şi ne jucăm, de cele mai multe ori, cu lucruri pe care nu le înţelegem. Aşa cum este o dezbatere aprinsă despre orele de educaţie sexuală din şcoli, aşa ar trebui să discutăm şi despre folosirea internetului, un loc care nu ne este chiar atât de prietenos pe cum am fi tentaţi să credem.

Furtul de identitate, o problemă ignorată

Dacă nu există măcar câteva reguli de bază după care să ne ghidăm, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, ne vom trezi cu datele personale sau mai rău, bancare, compromise, situaţii care pot duce la lucruri destul de grave precum pierderea economiei de-o viaţă. Putem chiar să fim victime ale furtului de identitate, o infracţiune pe care o luăm, în continuare, în derâdere şi despre care suntem de părere că nu ni se poate întâmpla niciodată.

Tocmai am asistat la o situaţie fără precedent. Scandalul Facebook-Cambridge Analytica ne-a arătat, de fapt, cât de vulnerabili suntem la lucrurile pe care nu le cunoaştem şi cât de uşor putem fi manipulaţi online, mai ales atunci când nu ştim cu ce se mănâncă toată treaba asta. Vorbim, deja, despre primele cazuri de furt online de date cu repercusiuni cât se pot de serioase în viaţa reală. Vorbim despre preşedinţi care au ajuns la putere cu ajutorul unor algoritmi de ”Big Data”, de ţări care părăsesc ”uniuni” doar pentru că o anumită companie a ştiut ce butoane să apese.

Hai să nu mai fim naivi

La ce folos ne poate fi un antivirus dacă noi ţinem cu tot dinadinsul morţis să aflăm de pe Facebook ce personaj din Game of Thrones suntem? Pentru cine nu ştie, pe baza unei aplicaţii de quiz dezvoltată de Cambridge Analytica a fost exploatată naivitatea unor oameni. Practic, aceştia au dat acces nelimitat asupra tuturor datelor personale în schimbul completării unui test de personalitate. Ironic, nu?

Lumea ar putea spune că sunt deplasat, însă educaţia online este extrem de importantă într-o lume în care tot ce se întâmplă pe internet se reflectă în realitate. Am ajuns să vorbim despre reglementarea Facebook, despre campanii electorale organizate în cea mai mare parte a lor online, despre propagandă, despre fake news. Cumva, am ajuns să petrecem mai mult timp în această sferă decât în viaţa obişnuită. Chiar şi acum, când scriu acest text, o fac pentru a-l publica online.

Dacă nu există un minimum de cunoştinţe pe care să le luăm cu noi la drum, pentru a nu exista riscul să ne trezim în ”fundul gol” peste noapte, suntem condamnaţi să repetăm, mai mereu, aceleaşi greşeli. Da, suntem vulnerabili pe internet şi nu ne dăm încă seama de asta. Cu cât o facem mai repede, cu atât ne va fi mai uşor să ne confruntăm cu obstacolele care ne vor ieşi în cale în lumea virtuală.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite