Spionajul digital, tot mai întâlnit la cuplurile care se despart. În 70% din relaţii, informaţiile digitale se împărtăşesc reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conturile online şi dispozitivele conectate joacă un rol din ce în ce mai pronunţat în vieţile noastre zilnice şi, astfel, devine tot mai dificil pentru utilizatorii care se află într-o relaţie să definească limitele vieţii lor private.

Dar ce se întâmplă în cazurile în care se confruntă cu o despărţire? Conform unei cercetări globale desfăşurate de Kaspersky Lab şi Toluna, 21% dintre respondenţi şi-au spionat fostul partener via un cont online la care încă aveau acces, iar atunci când intră în joc şi dorinţa de răzbunare pe un fost, riscurile la care se expun „iubăreţii” moderni privind siguranţa informaţiilor private cresc după o despărţire. La studiu – derulat online în luna ianuarie 2018 – au participat 18 ţări, printre care şi România.

Intimitatea devine un concept din ce în ce mai fluid într-o lume a graniţelor digitale, iar relaţiile amoroase nu fac excepţie.

De exemplu, 70% dintre cupluri îşi dezvăluie reciproc parolele, amprentele digitale sau codurile PIN pentru dispozitivele personale, iar 26% stochează  diverse tipuri de informaţii private pe dispozitivul partenerului, cum ar fi mesaje intime de la /către acesta (14%), fotografii intime (12%) şi materiale video intime de cuplu (11%). Mai mult, utilizatorii păstrează şi alte tipuri de informaţii importante pe conturile şi dispozitivele pe care le împart cu partenerul – de exemplu, informaţii financiare (11%) sau date legate de locul de muncă (11%).

Toate acestea nu reprezintă o problemă atâta vreme cât relaţia este de actualitate şi datele se află pe mâini bune, dar lucrurile se complică în cazul unei despărţiri. Atunci când relaţia nu mai merge atât de bine, amintirile intime împărtăşite pe dispozitivele sau în conturile online nu mai reprezintă o parte naturală a unei relaţii bazate pe iubire, ci un potenţial coşmar privind dreptul la intimitate.

image

Dintre utilizatorii care au trecut printr-o despărţire, 12% au făcut publice sau au vrut să facă publice informaţiile private ale fostului partener ca o formă de răzbunare, 12% au deteriorat sau au vrut să deterioreze dispozitivul fostului partener, iar 21% şi-au spionat ex-partenerul prin intermediul conturilor la care aveau acces. Mai există şi potenţialul impact financiar, iar 1 din 10 persoane (10%) au recunoscut că au cheltuit online din banii fostului partener.

E interesant de observat că există diferenţe notabile între cele două sexe, fiind mai probabil ca bărbaţii să facă publice informaţiile private ale fostului partener ca o formă de răzbunare (17%) faţă de femei (7%), sau să folosească informaţiile foştilor pentru propriul interes (17% vs. 8%).

Prin comparaţie, este mai probabil ca femeile să şteargă atât toate informaţiile fostului partener de pe dispozitive (55% vs. 49%), cât şi toate fotografiile şi materialele video cu acesta (56% vs. 48%).

În schimb, femeile sunt mai predispuse să recurgă la tactici de urmărire, 33% dintre femei recunoscând că îşi spionează fostul partener pe reţelele sociale, în comparaţie cu 28% dintre bărbaţi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite