Virusul de Android care pune stăpânire pe telefonul tău, răspândit prin intermediul aplicaţiilor pentru adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
virus android

Cercetătorii Kaspersky au identificat un nou malware interesant, cu multiple module, care include un număr aproape infinit de funcţii periculoase, de la mine de cripto-monede, până la atacuri DDoS. Din cauza arhitecturii modulare, i se pot adăuga chiar mai multe funcţii. Acest program malware neobişnuit este denumit Loapi.

Loapi se evidenţiază din multitudinea de programe malware pentru Android cu o singură funcţionalitate, precum troieni bancari sau troieni pentru cripto-monede, deoarece are o structură modulară complexă, care permite efectuarea unui număr aproape nelimitat de acţiuni, pe un dispozitiv compromis.

Troianul Loapi se răspândeşte prin campanii de advertising, sub forma unor pretinse soluţii antivirus sau aplicaţii pentru adulţi. Odată instalate, aplicaţiile solicită drepturi de administrator asupra dispozitivului, iar apoi iniţiază, discret, comunicarea cu serverele de comandă şi control pentru a instala module suplimentare.

Structura troianului Loapi include următoarele module:

  • Modulul adware - folosit pentru afişarea agresivă de reclame pe dispozitivul utilizatorului;
  • Modulul SMS - folosit de malware ca să realizeze diverse operaţiuni cu mesaje text.
  • Modulul “web crawler”- folosit pentru a abona utilizatorii la servicii plătite fără ca ei să ştie. Modulul SMS ascunde mesajele faţă de utilizator, răspunde la ele după cum este necesar, apoi şterge toate dovezile.
  • Modulul proxy le permite atacatorilor să execute solicitările HTTP în numele dispozitivului. Aceste operaţiuni pot fi realizate pentru atacuri DDoS.
  • Modulul Monero de mining - folosit pentru a obţine cripto-monede Monero (XMR).

Cercetătorii Kaspersky Lab îi sfătuiesc pe utilizatori să ia măsuri pentru a-şi proteja dispozitivele şi datele personale de posibile atacuri cibernetice:

  • Dezactivaţi opţiunea de a instala aplicaţii din alte surse decât magazinele oficiale de aplicaţii;
  • Păstraţi actualizată versiunea sistemului de operare pentru a reduce vulnerabilităţile din software şi a scădea riscul de atac;
  • Instalaţi o soluţie de securitate fiabilă pentru a proteja dispozitivul de atacuri cibernetice.
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite