„Cum se scrie?“ - povestea aplicaţiei româneşti prin care poţi să-ţi corectezi greşelile gramaticale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Zinculescu, creatorul aplicaţiei Cum se scrie?
Mihai Zinculescu, creatorul aplicaţiei Cum se scrie?

Mihai e în clasa a X-a şi a descoperit că uneori nu ştie să scrie. Jocurile l-au făcut să prescurteze limba română, până în punctul în care se întreba de ce „de ce“ se scrie dezlegat. Aşa că a creat o aplicaţie numită „Cum se scrie“, care a devenit rapid populară.

Mihai Zinculescu e un adolescent de 16 ani şi 8 luni care a învăţat de mic să programeze, l-au atras jocurile pe calculator şi nu şi-a dat seama când a început să scrie în mod curent "dc" (de ce?) sau "cv" (ceva).  Nici nu şi-a dat seama că a dat mail-uri cu greşeli gramaticale către profesorii săi de la Colegiul Naţional "Grigore Moisil" din Bucureşti.  Apoi a realizat şi a creat un lucru simplu, dar foarte folositor: aplicaţia de Android Cum se Scrie?

Aplicaţia a fost lansată pe 22 decembrie, dar tânărul a început să o promoveze abia după 22 ianuarie, atunci când a avut încredere în update-ul său. Ea este disponibilă în Play Store, dar puteţi interacţiona cu Mihai şi pe pagina de Facebook a aplicaţiei. 

Drumul lui Mihai în IT

Mihai Zinculescu a fost pasionat de mic de calculator. În clasa a 2-a a început să înveţe programare cu Fox Pro, un program complicat pentru baze de date. Nu e tocmai limbajul de programare ideal pentru început. E ca şi cum ai încerca să înveţi să scrii direct în germană, tu fiind român. Pe urmă a învăţat şi altele, iar apoi şi-a deschis o comunitate de Counter Strike.

"Am început apoi să fac site-uri şi curând am făcut bani cu asta. După ceva luni comenzile nu au mai venit, aşa că am vrut să fac aplicaţii mobile", spune tânărul din Bucureşti.

Cum se scrie

"M-am apucat să fac aplicaţii mobile pentru că eu scriam greşit. Din cauza jocurilor, aveam multe erori. M-am făcut de râs trimiţând e-mail-uri la profesoare. Aşa că mi-am zis că voi face propria mea bază de date", a spus Mihai.

"M-am gândit că ar fi accesibilă baza de date pe telefoane, pentru că şi alţii fac greşeli. A durat trei săptămâni de la idee la publicarea în Play Store", adaugă tânărul.

Cum funcţionează aplicaţia

Cum se scrie? are un motor de căutare care este îmbunătăţit în fiecare săptămână. Mihai nu crede că e perfect, aşa că peste două actualizări îl va schimba pentru a putea să corecteze direct fraze introduse de utilizator.

Cum se scrie? e extrem de simplă. Pare un motor de căutare şi căutăm o expresie problematică, să spunem "cream sau creeam", iar programul caută în baza de date internă sau pe internet.

"E o aplicaţie cu două baze de date. Cea internă are 1.000 de expresii şi o actualizez mereu, în funcţie de ce caută utilizatorii. Dacă nu există o expresie sau un cuvânt în baza de date, atunci aplicaţia caută şi pe internet. Funcţionează ca un DOOM şi DEX în acelaşi timp", explică Mihai.

Regulile după care motorul de căutare găseşte cuvintele sunt dezvoltate de Mihai, folosind gramatica de clasa a 7-a sau clasa a 8-a. Tânărul vede totul ca pe o experienţă aproape matematică. "Limba română nu e matematică, dar 90% se bazează pe nişte reguli stricte. În funcţie de context, calculatorul îşi dă seama ce regulă să adauge", spune Zinculescu.

În acest moment, la aproape o lună după lansarea campaniei de promovare, Mihai spune că aplicaţia a ajuns la 23.000 de oameni care au descărcat-o şi 4.000 - 6.000 de căutări zilnice. Toate aceste întrebări sunt stocate într-o bază de date pe care o accesează Mihai şi le introduce apoi în căutările standard.

Cum se scrie

Pentru că vrea să facă disponibilă aplicaţia la cât mai mulţi oameni, tânărul de aproape 17 ani a trimis deja spre review programul către Apple, pentru introducerea în magazinul de aplicaţii pentru iPhone. Ieri, Mihai primise acceptul Apple pentru a introduce aplicaţii, iar zilele acestea urmează să o trimită pentru revizuire. Spre deosebire de varianta Android, aplicaţia de iOS va costa un euro.

Tânărul licean credea că va face o aplicaţie utilă lui şi celor de vârsta lui, care au destule probleme cu gramatică. Nu mică i-a fost mirarea când a început să vadă profilul demografic al celor care o descarcă. Astăzi, aplicaţia "Cum se scrie?" are cei mai mulţi utilizatori cu vârsta cuprinsă între 29 şi 45 de ani, apoi urmează cei cu vârste între 15 şi 25 de ani.

De ce scrie generaţia lui Mihai greşit?

"Generaţia noastră e influenţată de jocuri. E o influenţă pozitivă, dar şi negativă. Când jocul este multiplayer, cu interacţiune şi cu strategie, vorbeşti prin chat şi e normal să vrei să scrii cât mai repede şi să treci la treabă. E normal să scrii prescurtat. Problema la mine a fost expresie dc, adică de ce. Mă întrebam... dacă cv înseamnă ceva, de ce dc se scrie corect dezlegat", spune Mihai.

Practic, regulile gramaticale au fost înlocuite cu reguli logice gândite de aceşti tineri, adaptate modului în care scriau. Pentru Mihai, una dintre probleme este că gramatica se face până în clasa a 8-a şi chiar şi atunci se bazează pe împărţirea frazei în propoziţii.

Mihai Zinculescu Cum se scrie

"Nu se pune accentul pe cum se scrie. Am scris la teste şi eu greşit. Am aflat cu stupoare că foitaj este varianta corectă şi nu foietaj. Şi eu scriam cuvinte cu un singur i", explică Mihai.

Interesant, din observaţiile lui Mihai, foarte mulţi colegi scriu fără diacritice la teste. În plus, anumite aspecte practice ale gramaticii nu sunt studiate vreodată, ci doar regulile generale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite