EXCLUSIV Google Glass face victime

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din San Francisco, utilizatoare a unui dispozitiv Google Glass, a fost atacată într-un bar din oraş deoarece a folosit dispozitivul pentru a demonstra capabilitatea lui unor oameni care se aflau acolo în acel moment.

Telefoanele mobile inteligente (smartphones) au devenit o prezenţă comună în începutul celei de a doua decade a acestui secol. Ele sunt aici şi aici vor rămâne, fiind dispozitive care şi-au făcut loc atât în business, cât şi viaţa de zi cu zi a fiecăruia. 

  

Fie că e folosit pentru vorbit, pentru socializare în diferite reţele, fie că e folosit pentru orientare în teren sau distracţie, când cineva utilizează aceste telefoane în public nu îl mai privim ciudat pe acel om. Pentru că acel om suntem noi toţi. 

  

Totuşi, unele companii împing frontierele acestor dispozitive mobile mai departe, Google fiind unul din ele prin dispozitivul Google Glass. 

Ce este Google Glass? 

 Google Glass este un dispozitiv portabil care poate fi purtat asemănător unor ochelari (dar fără lentile). În el este înglobat un procesor căruia i se adaugă şi o cameră video împreună cu un mic ecran pe care purtătorul poate vedea diferite informaţii. Acest display este afişat în faţa ochiului drept (sau stâng) al utilizatorului şi este activat prin voce. 

Google Glass demo

Proiectul Google Glass a dat, practic, startul unui nou trend în tehnologie numit dispozitive inteligente (sau accesorii inteligente) "la purtător" (în engleză "wearables" sau "wearable technology").

  

Aici pot fi încadrate şi aceste dispozitive gen ochelari (de la Google sau alţi fabricanţi), dar şi ceasurile, brăţările, şi chiar hainele care pot găzdui mini-computere şi care fac aceste accesorii să ia calea telefoanelor care odată cu miniaturizarea componentelor electronice au devenit cu mult mai inteligente decât predecesorii lor. 

După dispozitivele inteligente "la purtător" gen Google Glass se prevede că următorul val va fi cel al ceasurilor inteligente, Apple fiind aşteptat să-şi facă o intrare de zile mari şi aici cu al sau iWatch (unele ceasuri inteligente deja şi-au făcut apariţia, cum ar fi Peeble). 

Ce mai înseamnă dreptul la intimitate? 

Bineînţeles, odată cu ascensiunea acestei ramuri a tehnologiei nu se putea ca dezbaterea despre dreptul la intimitate a fiecăruia să se adâncească. 

  

Nu doar să se adâncească, dar pe unele locuri chiar să ia forme agresive. 

  

Asta s-a întâmplat vineri seară când Sarah Slocum, locuitoare a oraşului San Francisco şi consultant social media (având o firmă în domeniu, fiind şi contributoare la unele publicaţii tehnice), a fost agresată verbal şi fizic într-un bar din oraş pe când demonstra unor oameni din acelaşi bar capabilităţile lui Google Glass. 

Această agresiune vine, trebuie să o spun, şi pe fondul tensiunii survenite între cei care lucrează în tehnologie şi cei care nu sunt în acest domeniu. Asta pentru că după prăbuşirea bursei în anul 2000, prăbuşire provocată de companiile noi de tehnologie listate la bursă şi care de multe nu produceau nimic, zona San Francisco şi Silicon Valley a văzut din nou o creştere a industriei de tehnologie şi Internet atrăgând mulţi din acest domeniu (programatori, antreprenori). Odată cu acest nou avânt au crescut şi salariile şi implicit nivelul de viaţă iar chiriile şi preţurile imobiliarelor au ajuns de multe ori la preţuri exorbitante pe care cei care nu lucrează în tehnologie şi care nu prea şi le mai pot permite. 

  

Eu, fiind conectat cu Sarah pe Facebook, şi purtând nişte discuţii pe teme tehnice în trecut am fost destul de surprins când am aflat că a fost agresată tocmai din cauza asta şi tocmai în San Francisco care, împreună cu Silicon Valley - localizat în apropiere, este unul din centrele tehnologiei mondiale. Se pare că totuşi că acel bar nu era frecventat prea mult de cei familiarizaţi cu tehnologiile moderne. 

  

 Povestea a fost prezentată pe postul local de televiziune KPIX (afiliat CBS) şi KRON4, după ce Sarah a postat-o prima dată pe Faceboook, apoi a continuat să facă ocolul publicaţiilor cunoscute ca SF Gate, Huffington Post, DailyMail, LA Times, The Verge, Venturebeat, Rawstory. 

  

Prin urmare, am rugat-o pe Sarah să-mi spună direct, pentru Adevărul, povestea a ceea ce s-a întâmplat vineri în acel bar, dar şi să-şi spună opinia despre trendul dispozitivelor "la purtător" şi implicaţia în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. 

Eşti parte din nucleul pe care Google l-a asamblat pentru a testa dispozitivul Google Glass? Dacă nu, cum ai reuşit să faci rost de Google Glass? 

Am primit dispozitivul de la un prieten developer care nu l-a putut folosi, fiind ocupat cu alte proiecte. Ştiind cât de mult sunt interesată de tehnologie, mi-a împrumutat dispozitivul pentru a-l folosi. 

Ce s-a întâmplat în barul Molotov's unde ai fost agresată? Ai mai avut experienţe similare din cauza lui Google Glass sau cunoşti pe cineva care a mai avut? 

Când cineva îţi smulge ceva de pe tine asta se numeşte agresat. Cineva mi-a smuls dispozitivul Glass de pe faţa mea şi apoi a fugit din bar cu el. Asta se numeşte şi hoţie. Nu am mai avut o aşa experienţă, nici pe departe, şi nici nu mă aşteptam. Nu am fost în oraş prea mult în ultimii doi ani (eu locuind in Bay area) şi am citit despre protestatarii care au blocat autobuzele care transportă lucrătorii lui Google şi al altor companii de tehnologie, cât şi despre animozităţile împotriva celor care lucrează în tehnologie. Dar nu m-am aşteptat ca tocmai eu să fiu în mijlocul unui incident de această natură doar pentru că purtăm acest dispozitiv pe faţă, când mulţi utilizează sau vor utiliza aşa ceva curând, la fel ca şi telefoanele mobile inteligente. 

Interviu Sarah Slocum pentru statia TV KRON4

  

De ce crezi că există o anume animozitate împotriva celor ce lucrează în tehnologie în zona San Francisco? 

O văd ca pe o problemă economică (cei care lucrează în tehnologie contribuie, indirect, la scumpirea vieţii în zonă) şi o problemă a intimităţii sau, mai bine zis, a erodării acesteia datorită aceleiaşi tehnologii. 

Ce părere ai despre problemele de intimitate pe care le ridică tehnologia în ziua de azi, şi mai ales în sectorul acesta destul de nou al dispozitivelor „la purtător“? 

E ironic. Am şi explicat asta oamenilor de presă care mi-au luat azi interviu. Cele două femei care au început altercaţia au arătat animozitate către mine pentru că probabil li s-a făcut teamă că le înregistrez atunci când m-am dus către bar să-mi iau un şerveţel. Au început să îşi ascundă faţa şi au făcut comentarii răutăcioase, care mai târziu au escaladat crezând că eu înregistrez tot timpul. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu persoana pe care postul TV KPIX a intervievat-o în afara barului.

Nu se întâmplă chiar aşa. Adică nu te ascunzi şi nu te îngrijorezi când cineva îşi scoate telefonul inteligent din buzunar şi începe să îl folosească, crezând că vei fi înregistrat de camera video automat. 

Unii oameni nu înţeleg tehnologia şi asta îi face confuzi. Nu poţi să mergi încolo şi încoace şi să înregistrezi video cu Google Glass pentru că asta ar consuma bateria foarte repede. În al doilea rând, ca să înregistrezi video de calitate trebuie să rămâi stabil, fără trepidaţii, la fel cum ai face cu un telefon mobil inteligent. Iar persoana care poartă Google Glass într-un fel are mai multe îngrijorări în privinţa intimităţii (să nu înregistreze, din greşeală, pe cineva făcând ceva, de exemplu). 

Cum crezi că ar reacţiona lumea în alte părţi la vederea dispozitivului Google Glass? 

Cei mai mult, cred, în restul lumii ar zice că ai ochelari prescrişi de medic şi în consecinţă nu ar reacţiona deloc. Sau dacă ar reacţiona ar fi probabil o reacţie curioasă cu vreo întrebare de genul „Ce e chestia aia de pe faţă, că arată cam ciudat?". 

Ce crezi despre acest tren al dispozitivelor "la purtător" (wearables) şi viitorul lui? 

Cred că sunt multe ironii care se desprind din povestea mea. Şi asta pentru ce aceiaşi oameni care acum au reacţionat dur la vederea lor probabil le vor utiliza în şase luni, un an, când Google va începe să le vândă în masă publicului larg. 

Cred că aceste dispozitive „la purtător", în general, vor avea soarta telefoanelor mobile inteligente. Adică vor fi peste tot, mai ales că acest segment va deveni din ce în ce mai popular şi multe companii vor intra în joacă. 

Oare cum vor reacţiona românii când dispozitive de genul acesta vor apărea şi pe piaţa românească? 

  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite