În 2016, Galaxy Note 7 e telefon bun, dar nu te impresionează cu nimic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaxy Note 7 e oficial, iar dacă ţi-ai lua o pauză de la această versiune până anul viitor n-ai pierde nimic. Bine, poate ai pierde scannerul de iris, dar foarte probabil nu îl vei folosi.

Cu fiecare lansare Samsung, mai ales când vine vorba de noul Note, parcă mă uit la filmul „The Walk“. Este o companie suficient de capabilă cât să meargă pe frânghie, dar şi îngâmfată cât să cadă pe lângă. Nu ştii exact ce se va întâmpla până când nu se trage cortina peste eveniment.

Când prea mult a fost prea mult

Prima dată când s-a întâmplat asta a fost cu primul Galaxy Note. Atunci, a avut inspiraţie, a nimerit o nişă, a crescut-o şi a stabilit nişte tendinţe. Apoi, a urmat Galaxy S4, un telefon cu funcţionalităţi scoase dintr-un Star Trek făcut cu bursa de student din Grozăveşti. Puteai derula doar cu privirea, dar era suficient de dificil să faci asta, cât să vrei funcţionalitatea dezactivată. Aveai diverse noutăţi şi pentru poze, la fel de bun inactive decât active.

A urmat Galaxy S5 cu un cititor de amprente contra tendinţei: în loc să scanezi prin apăsare, scanezi prin swipe. A fost un eşec atât pe S5, cât şi pe Note 4. A urmat Galaxy S6, un telefon foarte frumos, cu un scanner de amprente just, o cameră bună, ecran excelent şi un spate din sticlă pentru care nu s-a inventat suprafaţă suficient de plată pe care să nu alunece. Acestuia i-a lipsit şi slotul pentru card microSD, care avea să revină un an mai târziu.

Un mix între util, premium, performant a fost S7 edge. Cu o baterie foarte bună, cu acelaşi ecran excelent şi, până acum, cea mai bună cameră foto a reuşit să justifice preţul mare. Spatele a rămas la fel de alunecos, dar măcar compensează cu restul.

FOTO CNET

image

Şi, acum, vine Galaxy Note 7. Este un S7 edge - deci, impecabil. Sau poate că nu, deoarece au fost aduse câteva modificări. Bateria e mai mică, deşi consumul e mai mare - prin scannerul de iris, ecranul mai mare şi stylus, iar sistemul de operare este un Android 6.0 Marshmallow. În toamnă, va fi lansat Android 7.0 Nougat, cel mai nou, dar Samsung a făcut un compromis de a lansa mai devreme şi speră să livreze rapid actualizarea. Sau doar eu, ca utilizator obişnuit, sper. Măcar are USB-C, noul standard în conectivitate prin cablu.

Atunci, de ce l-ai cumpăra? Nu ai niciun motiv întemeiat să faci asta, poate doar dacă eşti fan al seriei Note. Octavian Palade, pentru „Playtech“, mai are o teorie, consideră că nu e pentru noi, cumpărătorii de rând, ci este pentru cei interesaţi de securitate la cel mai bun nivel. Samsung trebuia să-l împachete însă într-un smartphone pentru consumatori obişnuiţi.

image

Nu contest că ar fi pentru agenţi guvernamentali, armată, servicii secrete, dat fiind că e şi rezistent la apă, are şi un stylus util în anumite situaţii. Dar eu nu activez în aceste domenii, aşa că rămân doar utilizator. Pentru mine, marele „praf în ochi“ mi se pare scannerul de iris.

Nu-i contest performanţa, nici n-aş avea cum, că încă nu l-am testat, dar este dificil de folosit în situaţii reale de uz. Şi Microsoft a avut o idee bună cu deblocarea calculatorului prin scanarea feţei, dar este mai peste mână decât o parolă sau scanarea amprentei. Acum, Huawei prin senzorul de pe spate şi ceilalţi cu el poziţionat în locul butonului de la baza ecranului au identificat două poziţii bune, accesibile, iar scannerele sunt rapide. Şi funcţionează atât în întuneric, cât şi în buzunar. 

De ce ai îngreuna asta? Ei bine, pentru că ţinteşti serviciile secrete sau pentru că nu aveai altceva cu care să te lauzi, deocamdată. Poate de unde şi ironia la adresa Apple, că Note 7 încă are jack de căşti. Probabil următorul iPhone nu va mai avea. 

Ce alegi, când poţi avea un S7 edge sau un Note 7?

De fapt, asta e marea dilemă: de ce l-ai alege pe al doilea? La început, diferenţa era clară, acum nu mai e atât de potenţată. Anul trecut, Samsung n-a adus Note 5 în Europa şi ne-am mulţumit cu o versiune S6 edge+. A fost bună, la fel de performantă, dar fără stylus. Acum, Note 7 e şi edge, e şi phablet. Nu-i de ignorat, e foarte bun, dar nu are un loc pe piaţă. Cât de mare să fie, totuşi, nişa megapasionaţilor de stylus? Bănuiesc că nu prea mare.

Galaxy Note 7, în acest moment, ar putea fi confundat cu o coajă de banană pe care patinează inovaţia telefoanelor inteligente. Din fericire pentru sud-coreeni, în toamnă, Apple are eveniment şi nimic nu va fi mai plictisitor decât iPhone 7.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite