Yota Phone 2, telefonul rusesc care impresionează cu cele două ecrane

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yota Phone 2
Yota Phone 2

Să creezi un smartphone la care toţi să atragă atenţia atunci când îl scoţi din buzunar nu este uşor deloc. Poţi adăuga lasere lângă cameră, poţi să îndoi display-ul, să bagi cel mai puternic hardware şi oricum mare atenţie să nu obţii. Sau poţi, pur şi simplu, să mai adaugi un display în spate şi tuturor să le cadă maxilarul.

The russian phone, cam asta este informaţia de bază pe care o ştie lumea despre YotaPhone. Compania este una din puţinele care încearcă să gândească diferit şi să aducă ceva nou pe piaţă, nu doar ecrane cât mai detaliate şi procesoare turbate. În 2013 a apărut YotaPhone 1, primul smartphone cu ecran dublu, unde al doilea este un e ink display asemănător celor de pe ebook-uri, care nu consumă aproape deloc energie şi are o vizibilitate de 100% la soare.

 Device-ul era unul care a atras atenţia, însă avea o formă stranie, din spate de parcă era tăiat cu cuţitul, o amplasare a camerei foarte stranie şi un singur buton- power, restul erau înlocuite de gesturi care serios vorbind sunt incomode, în rest specificaţiile erau ok pentru acea vreme, şi ecranul la fel. La acel moment ecranul din spate permitea să arate notificări, imagini, monocrome evident, să afişeze cărţi sau orice text pentru a fi uşor de citit. De interacţionat cu ecranul nu puteai, erau disponibile doar gesturi, sub ecran, la fel ca şi la cel principal. Ideea telefonului era bună, dar produsul arăta straniu şi avea probleme la multe capitole. Însă Băieţii de la Yota au văzut greşelile, s-au gândit bine şi au reparat totul, ba chiar mai mult - Yota Phone 2. Aici deja treaba e serioasă, de-a dreptul serioasă.

Ăsta este probabil unul din cele mai rotunjite smartphone-uri pe care le-am ţinut în mână, seamănă un pic cu primele nexusuri. Calitatea asamblării corespunde aşteptărilor, butoane aici deja avem mai multe, cei drept astea fizice sunt amplasate prea aproape unul de altul şi foarte des aprinzi sau stingi telefonul întâmplător. O chestie interesantă este slotul pentru SIM, care este ascuns după butoanele de volum.

Desigur, toată atenţia se îndreaptă spre acest ecran din spate, băieţii de la Yota au regândit sensul acestuia. Acum avem  4,7 inch pe diagonală, o rezoluţie un pic mai bună (960 x 540) şi cel mai important, dispune de touch. O astfel de combinaţie îţi permite să ai încă un ecran funcţional care stă aprins 24/24.

Deci, ce poate face el. Întâi de toate aici poţi seta să fie afişată informaţia de care ai nevoie. Spre exemplu la mine e setată oră, player-ul, notificările şi accesul la contacte, calendarul şi evenimentele care urmează. Ce ţine de evenimente apropo, când vreunul se apropie, vei fi înştiinţat pe tot ecranul. Şi toate aceste informaţii pot fi afişate sub orice mod îţi trece prin cap, poţi adăuga chiar şi timeline-ul de pe facebook sau instagram, desigur mare lucru în afară de imagini de pe tetris nu o să vezi. În schimb de aici poţi citi texte foarte uşor, pentru că un astfel de ecran oferă o vizibilitate 100% la lumina zilei. Având un astfel de telefon fiţi gata să răspundeţi la întrebarea „ şi cu tine băi, stai cu ecranul întors?!”  Şi desigur nu uităm că acesta poate fi şi un element estetic, îţi poţi seta diferite backgrounduri pentru ca spatele telefonului tău se fie mereu unul nou, fără a cumpăra zeci de huse, iar cu asta precis poţi atrage atenţia.

Un astfel de ecran te poate salva şi de multe încurcături. Să zicem că te-ai rătăcit, ai harta pe telefon aprinsă dar acesta mai are câteva procente şi moare, ai făcut un print screen şi acesta s-a transferat imediat pe spate, unde va sta aprins chiar şi după ce telefonul se va descărca. În aşa fel poate fi transferat întreg sistemul, dar dacă aţi folosit vreodată un kindle sau oricare ebook redear, veţi şti că astfel de displayuri nu sunt făcute pentru interacţiune instantanee, aşa că să ne limităm la ce avem…

Totodată nu trebuie să vă faceţi griji de zgârâieturi, acest display este acoperit de stratul protector Gorilla Glass 3, de altfel ca şi ecranul de bază. Vorbind despre acesta, avem unul de 5 inch Full HD de tip Amoled. Culori redate bine, nu prea arse, şi unghiurile de vizualizare nu-s rele de loc. După toţi parametri corespunde unui smartphone de top. Din păcate nu putem spune acelaşi lucru şi despre cameră. Dacă majoritatea producătorilor măresc numărul de megapixeli de la an la an, pe Yotaphone aceştia au devenit mai puţini, 8mpx în loc de 13 la prima generaţie, dar nici primul nici al doilea nu aduc rezultate tare bune. Nu e problema doar în megapixeli ci şi în procesarea de culori, dar şi în detalizare, mai ales la lumină slabă.. În schimb, cea din spate poate fi folosită pentru selfie, la fel, cu ajutorul ecranului ajutător.

Restul parametrilor corespund unui smartphone de top din 2014, când a fost lansat. Avem un procesor snapdragon 800, 2GB de RAM şi 32 de memorie internă. Toate pun în funcţiune un Android 5.0 care se descurcă destul de bine. Nu este umplut cu prea multe chestii inutile, avem doar aplicaţiile necesare pentru al doilea ecran. Oricum, pe alocuri există careva ezitări, mai ales când telefonul se încălzeşte, şi asta se întâmplă des când te joci. Dar cu siguranţă acest smartphone nu este creat pentru jocuri, e mai mult pentru iubitorii de a citi cărţi, mai ales că lectura aici este şi fără daune pentru ochi.

Iar acum despre bateria. Chiar dacă al doilea display nu consumă aproape nimic, capacitatea bateriei este de doar 2500mAh, mult prea mică pentru a lucra o zi la o utilizare medie. În schimb, Dacă te obişnuieşti să foloseşti al doilea ecran, ajungi şi la mai mult de o zi, plus că mai există regimul de conservare a bateriei, Yota energy, cu ea poţi obţine încă câteva ore de utilizare a smartphone-ului.

Există multe lucruri care fac din YotaPhone un smartphone deosebit. Elementar - cutia care se dechide ca un penar, ai senzaţia că fiecare cutiuţă are o surpriză. Defapt sunt multe surprize, wall charger-ul are inscripţia Yota care luminează frumos atunci când încarci telefonul şi desigur toate avantajele pe care le oferă al doilea ecran, sperăm că la următorul model acest ecran să dispună şi de luminozitate, pentru că noaptea nu prea ai ce face cu el. Pentru a atrage atenţia pe o piaţă atât de mare trebuie să vii cu ceva unic, deosebit, dar şi practic. Yotaphone îndeplineşte aceste cerinţe, este un telefon de top la fel ca şi multe altele,bine asamblat, are şi el minusurile sale, dar are şi un element deosebit! Scrieţi-ne în comentarii ce impresii aveţi despre el :)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite