Cine sunt şi ce vor cei din spatele World Against Corruption

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

World Against Corruption este o iniţiativă creată de o mână de tineri care-şi doresc o mişcare internaţională paşnică împotriva corupţiei. S-a născut din „furie, speranţă, pasiune şi dragoste”, ne-a spus unul dintre oamenii din spatele paginii de Facebook. Principala lor armă - şi cea mai puternică, spun ei - este vocea poporului.

În noaptea în care s-a dat Ordonanţa 13, şi-au pus pufoaicele pe ei şi-au plecat în Piaţa Victoriei. S-au întors acolo în fiecare seară, de atunci, au cântat, au strigat, au îngheţat şi s-au bucurat de „nou descoperita atmosferă de unitate dintre români”. Nu mai erau aşa puţini în bulă. Erau mii şi-şi strigau în cor nemulţumirile. Şi asta i-a animat.

Seara erau la protest, dar ziua urmăreau ştirile. Citeau articole, ascultau părerile experţilor şi observau că, în ciuda protestelor masive, despre care s-au scris zeci de articole şi în presa internaţională, „clasa politică din România ne cam tratează cu spatele şi îşi vede de treabă”.

Au văzut livestream-uri şi au citit articole din publicaţiile din străinătate în care România era, în sfârşit, lăudată, dată drept exemplu pozitiv pentru mobilizarea civică, pentru protestele paşnice de proporţii impresionate faţă de Guvernul Grindeanu. „Am văzut comentariile oamenilor din Brazilia, Statele Unite ale Americii, din ţări africane, şi toate spuneau acelaşi lucru: trebuie să facem ŞI NOI asemenea proteste, şi noi suferim de pe urma corupţiei, şi noi vrem să protestăm paşnic... precum România”.

„A fost măgulitor într-un fel, dar ştiam că momentul este trecător, iar lupta ar trebuie să fie mai lungă.” Aşa le-a venit ideea. Iar Social Media era locul perfect în care s-o pună în aplicare, căci nu are graniţe. „Oamenii buni sunt oameni buni, iar acum pot conversa indiferent de locul în care se află.”

Aşa că au creat un mesaj şi un film-manifest în zece limbi, în speranţa că astfel vor ajuta oameni din toate colţurile lumii să ni se alăture în lupta împotriva corupţiei. „Mai multe voci fac mesajul mai puternic şi, în definitiv, puterea este a oamenilor”, ne-au spus.

Regretă doar că ideea le-a venit „în al nouălea ceas”, iar timpul de acţiune a fost foarte scurt. Cu toate acestea, iniţiativa lor a fost primită cu entuziasm şi mii de oameni au îmbrăţisat deja mesajul transmis de ei. Zece ţări au fost invitate, „cu dragoste”, să ni se alăture duminică, 12 februarie, în lupta împotriva corupţiei şi sute de persoane din oraşe precum Milano, Praga, Roma, Wiesbaden, Madrid, Bruxelles, New York, München, Haga, Varşovia şi multe altele au răspuns deja pozitiv apelului.

„Credem că întreaga lume se află la o răscruce şi ne dorim să avem măcar o contribuţie mică la mersul bun al lucrurilor.”
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite