Facebook introduce butonul Fake News. Cum afectează acest tool paginile de brand

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Butonul de raportare a ştirilor false e disponibil acum şi în Romania. Informaţiile false reprezinta o mare problema pentru cei care îşi iau informaţiile exclusiv din Facebook.

Noutatea pe care o aduce Facebook se referă la posibilitatea de a raporta o anumită ştire direct din News Feed-ul tău ca fiind falsă. Dacă ştirea respectivă primeşte mai multe report-uri de la utilizatori atunci în dreptul ei va apărea un semn distinctiv care va alerta utilizatorii Facebook că acea ştire este falsă.

„Aceşti paşi ne vor ajuta să reducem dezinformarea şi să blocăm mesajele spam de pe urma cărora profită anumiţi autori ”, a declarat Zuckerberg. 

Principiul acestui report funcţionează la fel ca celelalte opţiuni ale Facebook. Cu cât numărul reclamaţiilor este mai mare, cu atât algoritmul Facebook va recunoaşte postarea mai uşor şi o va şterge de pe pagina celor care au publicat-o.

Am stat de vorbă cu Dragoş Stanca, Partener al grupului de companii Think Digital în România şi organizator al ICEEfest, despre Fake News.

image

„Fake news este un fenomen complex şi nu neapărat nou pentru noi, cei din domeniu. Să ne amintim de găina care naşte pui vii a “maestrului” Cristoiu! E un exemplu clasic din perioada în care Facebook nu exista şi Zuckerberg era mic copil. La propriu.

Altminteri fenomenul riscă să sufoce complet media digitală legitimă, iar în gălagia totală, adevărul nu se mai deosebeşte aproape deloc de mistificare. Lucru care se vede, azi, nu doar online ci şi dacă deschidem televizorul pe anumite canale de “ştiri” din România.

Cum s-a ajuns aici? Facebook este gândit să ofere o experienţă de navigare personalizată şi pozitivă. E ce caută brandurile ca să aibă eficienţă ca mesaj publicitar. Prin urmare, simplificând la maximum, dacă eşti pasionat de teoria conspiraţiei şi eşti convins că Soroş plăteşte manifestanţii să iasă în Piaţa Victoriei, Facebook îţi va arata mai multe ştiri şi mai mult conţinut pe această temă. 

Aşadar, expus fenomenului Fake News, Facebook nu e încă pregătit să răspundă, însă face paşi în direcţia rezolvării - butonul de raportare a ştirilor false este disponibil acum şi în România. „Vulnerabilitatea” poate fi exploatată în continuare, fără probleme, dacă recurgi la conţinut suficient de bine gândit şi mai ai în spate şi nişte know-how de mod de lucru cu datele şi targetare optimă.

Pe lângă folosirea ecosistemului în scopuri politice sau pentru a genera anumite curente de opinie, un alt motiv pentru care fenomenul Fake News a luat naştere ţine şi de raţiuni comerciale: oamenii au sesizat ocazia de a obţine trafic ieftin din Facebook.  

Prin urmare o strategie inteligentă, de a genera trafic din Facebook şi bani via Google pe site-ul de destinaţie poate fi un mod de trai al celor care merg pe motto-ul „să nu lasăm adevărul să strice o ştire cu potenţial de viralizare”.

Public, ambele companii au declarat că vor lua măsuri ferme împotriva acestui fenomen. Practic, nu am văzut încă nimic spectaculos, dar sper să apară în curând. Subiectul e delicat, câtă vreme decizia a ceea ce e adevărat şi ce nu, ce e liberă exprimare şi ce nu... e delicată şi nu poate fi luată de un algoritm scris de un programator. Încă.

În concluzie, fie că urmează un scop pur comercial, fie că servesc altor interese şi generării unor curente de opinie favorabile unor sfere de influenţă, fie câte puţin din ambele, Fake News este şi va rămâne încă o vreme o problemă cu care ne vom confrunta. Dincolo de soluţiile tehnice şi de filtrarea pe care o pot face jucătorii din domeniu, cea mai eficientă măsură de rezolvare este şi rămâne una complicată şi de durată: educaţia.

Simplu spus, un public educat nu poate fi prostit atât de uşor. ”

Noua funcţie introdusă de Facebook poate fi pe placul utilizatorilor întrucât majoritatea paginilor oficiale de ştiri din România postează tot mai mult conţinut înşelător doar pentru a aduce mai mulţi vizitatori unici pe pagina sau pe website-ul lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite