Cele mai trăsnite premii din lume

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din 1991, în fiecare toamnă, se acordă Premiile Ig Nobel, un fel de parodie a Premiilor Nobel, dedicate celor mai neobişnuite cercetări ştiinţifice.

Organizatorii, editorii revistei „Annals of Improbable Research“, au declarat că scopul acestor distincţii nu este de a ironiza ştiinţa, ci de „a onora realizările care mai întâi îi fac pe oameni să râdă, apoi să se gândească“.

Există, în istoria de un sfert de secol a manifestării, cazul unui laureat – Sir Andre Geim - care a câştigat atât Premiul Ig Nobel – în 2001, pentru folosirea unui sistem magnetic pentru a face o broască să leviteze -, cât şi pe cel Nobel, nouă ani mai târziu, pentru cercetări în domeniul grafenei. Există, de asemenea, şi cazul „Ig”-ului care a răsplătit, în 2006, un studiu în care se demonstra că ţânţarul anofel este atras în mod egal de mirosul brânzei Limburger şi de damful picioarelor împuţite, cercetare graţie căreia s-au realizat capcane cu acest gen de brânză, pentru combaterea epidemiei.

Festivitatea are printre prezentatori şi un câştigător al Premiilor Nobel, iar aruncarea de avioane de hârtie către scenă este o tradiţie. Când un vorbitor ţine un speech prea lung, se aude vocea isterică a unei fetiţe, care strigă: „Te rog, opreşte-te! M-am plictisit“.

De aceea, mă opresc şi eu cu prezentarea şi vă prezint o selecţie a celor mai tari premii Ig Nobel acordate până acum:

1992:

Medicină – Pentru studiul “Elucidarea componentelor chimice responsabile pentru mirosul neplăcut al picioarelor”, mai ales pentru concluzia acestuia: “Celor care cred că le put picioarele chiar le put, iar celor care cred că nu le put picioarele chiar nu le put”.

1993:

Literatură – Pentru cei 977 de autori ai unui studiu medical care avea de o sută ori mai puţine pagini decât numărul autorilor.

Matematică – Pentru calcularea cu precizie de 710.609.175.188.282.000 la 1 a posibilităţii ca Mihail Gorbaciov să fie Anticristul.

Medicină – Pentru cercetarea intitulată “Managementul acut al penisului prins în fermoar”.

Psihologie – Pentru studiul care spune că oamenii care cred că au fost răpiţi de extratereştri probabil au fost, dar mai ales pentru concluzia “obiectivul răpirii este producţia de copii”.

1994

Matematică – Pentru estimarea Bisericii Baptiste din Sudul Statului Alabama a numărului de cetăţeni din respectivul stat care vor ajunge în iad.

1995

Psihologie - Pentru metoda care a permis antrenarea porumbeilor în a face diferenţa între picturile lui Picasso şi cele ale lui Monet.

Sănătate publică – Pentru studiul exhaustiv “Impactul lenjeriei de corp ude asupra reacţiilor termoregulatoare şi a confortului termal pe vreme rece”.

1996

Fizică – Pentru studierea Legii lui Murphy şi mai ales pentru demonstrarea faptului că o felie de pâine unsă cu unt cade deseori pe partea unsă.

Sănătate publică – Pentru raportul medical “Transmiterea gonoreei prin intermediul unei păpuşi gonflabile”.

1997:

Entomologie – Pentru cartea intitulată “Gogoloiul de pe maşina ta”, cu ajutorul căreia se identifică gâzele strivite de pe geamurile unui automobil.

1998:

Biologie - Pentru experimentul prin care un savant le-a dat scoicilor Prozac.

Literatură – Pentru raportul intitulat “Flatularea ca metodă de apărare împotriva groazei de nedescris”.

Medicină – Pentru experimentul care a dus la raportul intitulat “Omul care s-a înţepat la deget şi a mirosit a putreziciune timp de 5 ani”.

Siguranţă – Pentru dezvoltarea şi testarea personală a unei armuri rezistente la atacurile urşilor grizzly.

Statistică – Pentru raportul intitulat „Relaţia dintre înălţime, lungimea penisului şi mărimea labei piciorului”.

1999:

Chimie – Pentru S-Check, un spray care, pulverizat pe lenjeria de corp a soţilor, le permite doamnelor să afle dacă respectivii le-au fost sau nu fideli.

Sănătate - Pentru dispozitivul care le ajută pe femei să nască: cea în cauză fiind fixată pe o masă care se roteşte cu o viteză foarte mare.

Pace – Pentru Blaster, un dispozitiv antifurt montat pe automobile, adică un aruncător de flăcări care intră în funcţiune în cazul încercării de spargere.

2000:

Computere – Pentru PawSense, un software care detectează când o pisică merge pe tastatura calculatorului.

2001:

Astrofizică – Pentru descoperirea faptului că găurile negre îndeplinesc toate condiţiile tehnice pentru a fi iadul descris în Biblie.

Biologie – Pentru Under-Ease, un set de lenjerie de corp cu filtru înlocuibil de cărbune ce înlătură mirosurile neplăcute de gaze.

Economie – Pentru un studiu a cărui concluzie este că oamenii găsesc o metodă de a-şi amâna moartea, dacă asta înseamnă că ar putea beneficia de taxe de moştenire reduse.

Medicină – Pentru raportul intitulat “Accidente cauzate de căderea nucilor de cocos”.

Sănătate publică – Pentru descoperirea medicală conform căreia scobitul în nas este o activitate des întâlnită în rândul adolescenţilor.

Tehnologie – Pentru patentarea roţii, un “dispozitiv circular pentru facilitarea transportului”, dar şi pentru Oficiul de Patente din Australia, care l-a acceptat.

2002:

Cercetare interdisciplinară - Pentru studiul legat de acumularea de mici reziduuri în buricul uman: cui i se întâmplă, când, cât de mult, ce culori au reziduurile.

Matematică – Pentru raportul analitic “Estimarea ariei suprafeţei corporale a elefanţilor indieni”.

Medicină – Pentru studiul intitulat “Asimetria scrotală a bărbaţilor în sculptura antică”.

Continuarea articolului, pe blogul autorului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite