Impactul semnificativ pe care l-au avut jocurile video în economia reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concepte din jocuri video sunt utile şi în alte domenii. FOTO Getty Images
Concepte din jocuri video sunt utile şi în alte domenii. FOTO Getty Images

Jocurile video au introdus conceptul de „gamificare“. În prezent, e aplicat de mai multe companii şi cu un succes însemnat. Acesta presupune derularea unor activităţi prin sistem de remunerare ca în gaming.

Metodele tradiţionale de motivare au din ce în ce mai puţin succes, de unde şi nevoia companiilor de a se orienta spre metode noi, diferite, adaptate profilului psihologic al noilor generaţii. Conform unui studiu Gallup, 70% din angajaţi nu sunt implicaţi în ceea ce fac la locul de muncă. Mai mult, o cercetare Deloitte a arătat că peste 87% din managerii şi specialiştii de HR se confruntă cu o lipsă de implicare din ce în ce mai pronunţată a angajaţilor. Pe acest fond, gamificarea a venit ca o soluţie, potrivit Alexandrei Cernian, lector universitar la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi doctor în Ingineria Sistemelor.

În România, gamificarea este încă în stare incipientă, iniţiative în acest sens au fost în zona de training, e-learning, cu precădere în companii din IT şi telecomunicaţii, deja familiarizate cu conceptul. Pe scurt, înseamnă preluarea unor elemente din jocuri şi integrarea lor în procesele organizaţionale, de la recrutare, formare şi dezvoltare până la creşterea motivaţiei echipelor şi a nivelului de implicare a angajaţilor.

Spre exemplu, la SAP implementarea unui sistem de gamificare pentru Community Network a dus la o creştere cu 400% a gradului de utilizare şi la o creştere de 96% a feedback-ului. La Google, gamificarea într-un sistem de decont al cheltuielilor a dus la o rată de aproape 100% de depunere la timp a deconturilor. Ford a reuşit, prin gamificare în portalul de învăţare a angajaţilor, să crească cu 100% numărul de acţiuni per utilizator în cinci săptămâni.

Gamificarea stimulează nevoi umane

Cernian susţine că gamificarea funcţionează, pentru că stimulează motivarea printr-o legătură strânsă între dopamină şi obţinerea unei recompense. Dopamina este un neurotransmiţător produs în mod natural în creier şi care joacă un rol esenţial în starea noastră de fericire. Creierul eliberează dopamina de fiecare dată când experimentezi ceva plăcut, inclusiv recompense. În termeni de productivitate, cu cât oamenii ating mai multe obiective, cu atât se eliberează mai multă dopamină şi rămân motivaţi.

Mai mult, potrivit „Scientific American“ a prezentat un top trei cu elemente fundamentale pentru motivaţie. Autonomia e primul, deoarece oamenii devin mai motivaţi când sunt în control şi au tendinţa să se concentreze asupra obiectivelor pentru o perioadă mai lungă de timp. Apoi, valoare unui obiectiv îi face pe participanţi mai implicaţi. În final, competenţa e importantă, pentru că, dacă cineva devine mai bun la ce face, este mai probabil să continue să facă acel lucru.

În final, ar trebui să ştii că un studiu realizat de Badgville, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţă de gamificare, arată că motivarea bazată pe joc îmbunătăţeşte performanţa angajaţilor care o folosesc. Productivitatea creşte cu 90%, iar gradul de conştientizare a obiectivelor şi a sarcinilor cu 86%.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite