Laserul merge mai departe: „Avem o întârziere de un an din cauza avizului de la Apele Române“. 30 de români s-au întors în ţară pentru cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea laserului de la Măgurele
Clădirea laserului de la Măgurele

Proiectul celui mai mare laser din lume a trecut peste dificultăţile puse de avizele de la Apele Române, dar întârzierile au dat în spate unele aspecte ale construcţiei cu aproape un an, faţă de acordul iniţial cu cei care-l construiesc.

Directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir a declarat pentru adevarul.ro că din cauza avizului întârziat oferit de Apele Române, construcţia are o întârziere de aproximativ un an, pe care trebuie să o recupereze anul acesta.

Anul trecut, cu 11 luni întârziere, au început forajele pentru cele peste 1.000 de pompe geotermale necesare asigurării energiei centrului de cercetare. În 2014, direcţia Apele Române nu a oferit avizul unuia dintre cele mai mari proiecte de cercetare din Europa. În luna septembrie 2014, constructorii au început forările.

"Încă nu am început forajele geotermale. Cred că am putea termina până în decembrie 2015. Suntem în discuţii cu antreprenorul pentru a recupera întârzierile. Acestea au existat din cauza avizului şi pentru că antreprenorul nu a îndeplinit toate condiţiile după oferirea avizului, adică materialul de cimentare folosit", a declarat Nicolar Zamfir.

Cu toate acestea, directorul IFIN-HH a menţionat că nu este vorba de o întârziere faţă de contractul încheiat cu instituţiile europene, în speţă Comisia, ci faţă de contractul cu antreprenorul care construieşte aceste pompe geotermale. "Sper să ne încadrăm în termenele pe care le-am convenit", a mai spus directorul IFIN-HH.

Cercetătorii români se întorc acasă

Lucrurile se mişcă într-un ritm bun, totuşi, la proiectul ELI-NP. Până la finalizarea construcţiei, unul dintre obiective a fost atragerea de cercetători din toată lumea, inclusiv români.

"Avem 60 de persoane ca personal de cercetare. Avem personal de la Institute din România, din Bulgaria, Polonia, Franţa, Italia, India, China sau Japonia", a spus Nicolae Zamfir.

El a menţionat că mai mult de jumătate din personalul nou e reprezentat de 30 de români care s-au întors din străinătate. Unii dintre ei au terminat doctorate, iar alţii sunt profesori sau cercetători cu ştate vechi care vor să se întoarcă să studieze în România.

Laserul merge conform planului

Nicolae Zamfir a declarat că "laserul merge conform planului. Construcţia sa este în graficul stabilit. Ca şi laserul, pe măsură ce vin echipamentele construim şi celelalte experimente. Totul este în proces de asamblare, inclusiv fascicolul gamma, iar în 2018 vor fi finalizate. Sperăm ca autorităţile să nu ne pună beţe în roate".
 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/laserul-de-la-m-gurele" target="_blank">View the story "Laserul de la Măgurele" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite