O invenţie revoluţionară: sita care separă sarea din apa de mare INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grafenul
e un material format din atomi de carbon aşezaţi într-un singur strat
Grafenul e un material format din atomi de carbon aşezaţi într-un singur strat

O echipă de cercetători din Marea Britanie a pus la punct o sită pe bază de grafen, capabilă să înlăture sarea din apa de mare, relevă BBC. Invenţia este considerată revoluţionară, fiindcă ar putea rezolva problema apei potabile pentru milioane de oameni.

Noua sită cu oxid de grafen promite randamente mari la filtrarea sărurilor din apă, comparativ cu membranele de desalinizare existente. Până acum, obţinerea de membrane din grafen la scară industrială s-a dovedit anevoioasă, dar echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester, condusă de dr. Rahul Nair, a rezolvat o mare parte din probleme folosind un derivat al grafenului, numit oxid de grafen.

Sitele de grafen erau deja cunoscute pentru capacitatea lor de filtrare, reuşindu-se până acum separarea de nanoparticule, molecule organice sau chiar săruri mai complexe. Lucrurile stau diferit în cazul clorurii de sodiu „Ca să faci membrana permeabilă, trebuie să faci orificii în ea. Dar dacă orificiile sunt mai mari de un nanometru, sărurile trec prin ele“, spune dr. Nair. Testele anterioare au arătat că membranele din oxid de grafen se umflă atunci când sunt imersate în apă, iar diametrul orificiilor creşte, ceea ce permite sărurilor să treacă prin ele. Dr. Nair şi echipa sa au arătat însă că e suficient ca membrana să fie prinsă între două plăci de răşină epoxidică pentru a-i opri expansiunea şi, implicit, dilatarea porilor. Potrivit studiului publicat de echipa britanică în revista „Nature Nanotechnology“, limitarea expansiunii membranei le-a permis cercetătorilor şi reglarea proprietăţilor acesteia, permiţând trecerea unei cantităţi mai mari sau mai mici de sare.

apa de mare sita

„Aceasta este prima oară când s-a demonstrat că putem controla dilatarea porilor din membrană şi că putem realiza desalinizarea apei. Următorul pas este să comparăm performanţele membranei noastre cu cele ale materialelor existente pe piaţă“, spune dr. Nair, precizând că, în prezent, uzinele de desalinizare din toată lumea folosesc membrane polimerice. 

Comentând studiul, dr. Ram Devanathan, de la Laboratorul Naţional Pacific Northwest din Richland, SUA, spune că „separarea selectivă a ionilor prin restricţionarea lor fizică deschide calea obţinerii unor membrane ieftine pentru desalinizare“. „Ţinta finală este obţinerea unui dispozitiv de filtrarea care să producă apa potabilă din apa de mare sau din apa menajeră cu un consum minim de energie“, a conchis dr. Devanathan. 

apa de mare sita
Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite