Stephen Hawking demontează teoria existenţei celor mai distructive forţe din Univers: Nu există găuri negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stephen Hawking, fizicianul specializat în găuri negre şi teoria Big Bang-ului, susţine că ideea de „orizontul evenimentului“ care caracterizează găurile negre şi din care nimic nu scapă nu este bună. O explicaţie potrivită pentru procesul prin care trece materia într-o gaură neagră, consideră Hawking, ar trebui să ţină cont de gravitaţie şi de celelalte forţe fundamentale ale naturii.

Stephen Hawking vorbeşte într-o lucrare nouă, citată de Nature, despre inexistenţa găurilor negre, aşa cum le prezintă teoria acum, şi despre existenţa unor găuri gri care nu absorb materia şi energia, ci o reţin o perioadă înainte de a fi eliberată din nou în spaţiu. „În teoria clasică, nu există scăpare dintr-o gaură neagră, dar în teoria cuantică se poate ca energia şi materia să scape“, afirmă Hawking.

Explicaţia completă la care face referire fizicianul îi preocupă pe oamenii de ştiinţă de aproape un secol. „Abordarea corectă rămâne încă un mister“, a completat acesta. El vrea acum să vină cu un răspuns la ceea ce a fost numit „paradoxul zidului de foc al găurii negre“, elaborat în urmă cu aproape doi ani.

Relativitatea menţionează că dacă ajungi într-o gaură neagră ai muri de „spaghetificare“, adică o alungire progresivă cauzată de către forţe gravitaţionale tot mai puternice. Joseph Polchinki, de la Universitatea din California, a cercetat implicaţiile cuantice ale găurilor negre şi s-a lovit de un obstacol. Acestea emit fotoni prin ceea ce a fost numit „radiaţia Hawking“, iar aceştia sunt corelaţi cu interiorul găurii negre şi intercorelaţi. Totuşi, în fizica cuantică particulele nu pot fi corelate cu două lucruri în acelaşi timp.

Pentru a păstra monogamia cuantică, Polchinski a sugerat anul trecut că, de fapt, corelarea fotonilor cu gaura neagră se destramă, iar aceasta duce la crearea unui perete de energie la orizontul evenimentelor găurilor negre care distruge teoria clasică, adică „spaghetificarea“, deoarece distrugerea a orice s-ar face prin ardere. Şi acesta este paradoxul zidului de foc al găurii negre.

Abordarea lui Hawking

Stephen Hawking admite că cele două teorii sunt valide, dar găurile negre nu au un orizont al evenimentelor. Asta presupune că efectele cuantice din jurul unei găurii negre provoacă o fluctuaţie în spaţiu-timp care nu permite existenţa acelui perete de energie. Fizicianul susţine că ar exista un aparent orizont al evenimentelor, o suprafaţă de-a lungul căreia fotonii care încearcă să scape din gaura neagră vor fi reţinuţi. În relativitate, cele două orizonturi ar fi identice, deoarece lumina care ar încerca să scape dintr-o gaură neagră poate ajunge doar cât ţine orizontul şi va fi reţinută acolo, la fel ca blocarea unui om pe o bandă rulantă.

Ai putea spune că este o propunere radicală acceptarea că nu există orizonturi ale evenimentelor. Don Page, fizician

Totuşi, există şi aici o problemă. Dacă mai multă materie intră în gaura neagră, iar cea de dinainte n-a scăpat şi nici n-a fost distrusă, s-ar ajunge la o aglomerare. Însă aici se aplică o teorie a lui Hawking, şi anume că găurile negre se micşorează treptat, generând radiaţia Hawking, iar odată cu micşorarea se reduce şi orizontul evenimentului. „Absenţa orizontului evenimentului înseamnă că nu există găuri negre în sensul în care lumina nu poate scăpa la infinit“, notează Hawking.

„Ai putea spune că este o propunere radicală acceptarea că nu există orizonturi ale evenimentelor. Dar aici e vorba de condiţii cuantice şi este destul de ambiguă noţiunea de spaţiu-timp, darămite să spui că există o regiune clar definită pe care o poţi marca drept orizontul evenimentului“, a spus Don Page, fizician care în anii '70 a colaborat cu Hawking la dezvoltarea teoriei găurilor negre. Page este însă circumspect cu privire la trecerea peste paradoxul zidului de foc, deoarece şi un orizont aparent ar putea acţiona precum unul clasic.

Polchinski nu crede în presupunerea lui Hawking cum că o gaură neagră fără orizontul evenimentului ar putea exista. „În teoria lui Einstein, orizontul găurii negre nu este diferit de altă parte a spaţiului. Nu vedem niciodată fluctuaţia spaţiu-timp în vecinătatea noastră: este foarte rară la scară mare“, a afirmat acesta.

Află mai multe: 

Stephen Hawking, despre moarte şi viaţa de după moarte propusă de religie: „E doar un basm pentru cei cărora le e frică“

Stephen Hawking şi-a schimbat părerea despre sinuciderea asistată: cei cu boli terminale ar trebui să poată să-şi ia viaţa

Stephen Hawking a împlinit 72 de ani

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite