Un mic animal marin a fost readus la viaţă şi s-a reprodus după ce a fost congelat peste 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii japonezi au reuşit să readucă la viaţă o creatură minusculă care a fost congelată timp de 30 de ani.

Tardigradele, cunoscute şi ca urşi de mare, sunt nişte mici organisme marine. Acestea au corpul segmentat, opt picioare, şi pot ajunge la o lungime de un milimetru.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional pentru Cercetări Polare din Japonia au reuşit să aducă la viaţă aceste creaturi dintr-o mostră de alge polare colectată din Antarctica în 1983. Mostra a fost păstrată la -20 de grade Celsius pentru mai bine de trei decenii, relatează The Telegraph.

Doi astfel de urşi de mare au fost resuscitaţi. Unul dintre ei a murit după 20 de zile, însă celălalt a reuşit, cu succes, să se reproducă, după ce un al treilea exemplar s-a născut dintr-un ou al său îngheţat.

Urşii de mare trăiesc în toată lumea şi pot rezista şi în condiţii extreme de presiune, în adâncul mărilor. Ele pot supravieţui timp de câteva zile chiar şi în vidul din spaţiul cosmic.

Când îngheaţă, creatura intră într-un stadiu numit criptobioză, în care procesele sale metabolice se opresc şi nu arată semne vizibile de viaţă.

„Ne dorim să elucidăm mecanismul supravieţuirii pe termen lung prin analizarea ADN-ului afectat al tardigradelor şi abilităţii lor de a-l repara”, a declarat Megumu Tsujimoto, cercetător în cadrul proiectului.

Recordul precedent de supravieţuire a unei tardigrade adulte îngheţate era de opt ani.

Recordul mondial pentru supravieţuire în îngheţ este deţinut, în prezent, de un vierme nematod, care a supravieţuit astfel timp de 39 de ani.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite