2 decembrie – 65 ani fără Dinu Lipatti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Lipatti la pian
Dinu Lipatti la pian

Nu ştiu cât de mult mai contează pentru cei mai mulţi dintre noi că pe 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la moartea lui Dinu Lipatti, acel genial pianist român stins din viaţă la doar 33 ani. Dar pentru cei care iubesc muzica clasică, mai mult, pentru cei pentru care cultura română mai contează, această comemorare nu poate fi trecută cu vederea.

E simplu: când se vorbeşte despre interpreţi români importanţi la nivel mondial, două nume sunt foarte bine cunoscute la nivel internaţional – George Enescu şi Dinu Lipatti. George Enescu, acest compozitor providenţial, un excepţional violonist şi profesor, şi finul lui, Dinu Lipatti, un pianist dintre cei mai mari ai secolului XX şi el, la rându-i compozitor. Dinu Lipatti s-a stins însă mult prea tânăr pentru a fi apucat să lase o listă de creaţii mai amplă...

Şi George Enescu, şi Dinu Lipatti s-au stins în exil. În 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti păşea dincolo de pragul acestei lumi la Geneva: lumea întreagă a recunoscut atunci că l-a piedut pe unul dintre cei mai mari pianişti care au trăit vreodată.

În 2010, când s-au împlinit 200 ani de la naşterea compozitorului Frederic Chopin şi 60 ani de la moartea lui Dinu Lipatti, un disc semnat de Dinu Lipatti a primit premiul pentru cea mai bună înregistrare realizată vreodată cu muzica lui Chopin la gala premiilor MIDEM de la Cannes (un echivalent al premiilor Grammy în Europa) – e atât de emoţionant să constaţi că la mai bine jumătate de secol de când nu mai este printre noi, un pianist român este astfel onorat. Şi în plus, e un semn că adevărata valoare este perenă. Stilul de interpretare al lui Dinu Lipatti, emoţionant şi totuşi introvertit, cald, dar lipsit de emfază, fără niciun exces de dinamică sau agogică (cum erau de altfel multe în vremea lui Lipatti) este în afara modelor şi i-a conferit acea valoare universală general valabilă atât de apreciată şi astăzi.

Din fericire, au rămas destul de multe dintre înregistrările realizate de Dinu Lipatti de-a lungul vieţii, aşa că putem să apreciem valoarea acestui pianist fără de care cultura română ar fi fost, cu siguranţă, mult mai săracă, inclusiv acel emblematic ultima recital pe care l-a susţinut la Besancon pe 16 septembrie 1950.

În ziua când se împlinesc 65 ani de la moartea lui Dinu Lipatti, Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, a pregătit o emisiune-maraton ce-i este dedicată în integralitate, între orele 10.00 şi 17.00. Live în studioul Radio România Muzical sunt prezenţi criticul de teatru Marina Constantinescu (ora 10), prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii (un împătimit meloman şi promotor al moştenirii lui Dinu Lipatti) la ora 13.00 şi pianistul Viniciu Moroianu, unul dintre interpreţii importanţi ai lucrărilor lui Lipatti (ora 14).

Iar de la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul dedicat lui Dinu Lipatti, organizat de Radio România Muzical la Muzeul Naţional Cotroceni, cu pianistul Mihai Ritivoiu protagonist. Mihai Ritivoiu, unul dintre cei mai talentaţi tineri pianişti români, este câştigătorul Concursului de pian organizat sub semnul lui Lipatti de Rado România Muzical în 2010 şi al Concursului Enescu din 2011, în prezent, masterand la Guidhall School of Music and Drama din Londra.

2 decembrie – moment să ne amintim, chiar şi pentru câteva clipe, de Dinu Lipatti, un simbol al culturii române.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite