25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Istoria în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua ediţie a evenimentului Cinepolitica Extra Time va avea loc între 17 şi 19 noiembrie la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, având ca temă căderea Zidului Berlinului, eveniment de la care se împlinesc 25 de ani.

Tema celei de-a doua ediţii a evenimentului Cinepolitica Extra Time, căderea Zidului Berlinului, este momentul care a reprezentat un moment de cotitură din istoria ultimului secol. Seria de proiecţii şi dezbateri care vor avea loc timp de trei zile la Cinema Elvira Popescu marchează 25 de ani de la prăbuşirea simbolicei Cortine de Fier care a împărţit Europa în două. Şase filme şi două dezbateri cu istorici, sociologi şi politologi vor pune în discuţie moştenirea Cortinei de Fier şi zidurile ridicate în Europa ultimelor decenii.

Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două:  „Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall” (Germania, 2012), în regia lui Claus Oppermann şi Gerald Grote. În august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatră pe fundaţia „celui mai urât monument din lume”, un zid din blocuri de ciment. În stare de şoc, locuitorii au început să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune poveşti incredibile, emoţionante despre Zidul Berlinului.

Seara de luni va continua, de la 21:30, cu poveştile şocante a cinci cetăţeni est-germani arestaţi după ce au încercat să fugă din ţară, din multi-premiatul „Face the Wall / Gesicht zur Wand” (2009). Stefan Weinert documentează metodele de urmărire, interogare, tortură şi detenţie ale STASI, poliţia secretă a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de foşti prizonieri. „Filmul lui Stefan Weinert reia povestea din punctul în care o lasă filmul premiat cu Oscar The Lives of Others. Nu are nevoie de decoruri sofisticate, doar de curajul de a-şi lăsa personajele să-şi spună povestea în ritmul lor”, scrie „Die Zeit”. 

Cum a fost posibil?, este întrebarea de la care porneşte documentarul lui Ullrich Kasten, „It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis” (2001). Într-o dimineaţă de august, în 1961, Berlinul a fost împărţit în două, cu arma în mână, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht. Mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri uriaşe de ciment. Exodul cetăţenilor spre Vest fusese blocat. Folosind mărturii, documente şi imagini din arhive, filmul reia contextul împărţirii brutale a Europei în două şi detaliază viaţa cotidiană a germanilor, în jurul Zidului. „În seria documentarelor despre Zidul Berlinului, acesta merită un loc în top”, scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Filmul va fi proiectat marţi, 18 noiembrie, de la 18.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite