4 zile speciale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Margareta şi Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al Radio România
Principesa Margareta şi Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al Radio România

Un concert regal, o decoraţie pentru Radio România, o voce românească de aur a secolului XX şi o gală de răsunet mondial în lumea anului 2013 - adică universul meu între 11 şi 14 mai. Poate şi universul vostru...

Evident că nu puteam lipsi de la evenimentele prilejuite de faptul că Radio România a primit decoraţia Nihil Sine Deo din partea Casei Regale a României.

Un concert regal la Sala Radio

Sâmbătă, 11 mai 2013, am fost la minunatul concert susţinut în onoarea familiei regale de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Christian Badea, avându-i solişti pe violoncelistul Frans Helmerson şi violonista Mihaela Martin, soţia sa. Un concert regal prin toate aspectele sale, nu numai prin prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae, dar şi prin calitatea înaltă a interpretării, care a făcut cinste orchestrei ce a resimţit emoţia momentului şi a oferit publicului numeros din sală o versiune plină de nerv a Simfoniei a IX-a de Antonin Dvorak, anticipată de Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră de Johannes Brahms.

În pauză a avut loc lansarea albumului „În slujba voastră în toate timpurile” (versiunea în limba engleză) apărut la Editura Casa Radio, album ce reuneşte discursurile Regelui Mihai, adresate naţiunii române începând cu anul 1989  - nu doar tipărite, ci şi înregistrate pe un disc ataşat cărţii.

La final, am aşteptat pe scări familia regală, pentru a-i vedea de aproape; şi am fost emoţionată când Principele Radu m-a recunoscut şi m-a salutat  - nu a uitat deci, nici el, nici Principesa Margareta, dialogul realizat în noiembrie 2011 care a stat la baza a cinci emisiuni difuzate sub titlul „În universul muzicii cu Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României” la Radio România Muzical, ce pot fi ascultate în continuare pe site-ul http://www.romania-muzical.ro/emisiuni/es-arh.shtml?sh=16&y=2013, ultima difuzare fiind în februarie 2013.

Distincţia Nihil Sine Deo pentru Radio România

Nu am fost prezentă la Palatul Elisabeta la decernarea înaltei distincţii acordate Societăţii Române de Radiodifuziune;  mă aflam în studioul Radio România Muzical tocmai pentru preluarea transmisiunii directe de la Palatul Elisabeta.

Însă am fost în 2011 la palat atunci când Regele Mihai i-a acordat aceeaşi distincţie sopranei Virginia Zeani, aşa că mi-a fost simplu să-mi imaginez emoţia tuturor celor de acolo şi mândria, pe care şi eu am simţit-o, că fac parte de 16 ani din această instituţie care, cred, a fost în slujba publicului în cea mai mare parte a celor 85 de ani pe care-i va împlini în 1 noiembrie.

…Două cărţi

Mi-este imposibil să nu leg aceste evenimente de două cărţi pe care le-am citit în ultima perioadă: „Matei Brunul” de Lucian Dan Teodorovici şi „Aşa s-a născut omul nou” semnată de colegul meu de la Radio România Cultural, Dorin Bâtfoi. Amândouă, despre aceeaşi perioadă întunecată a anilor ’50 din istoria României, când cu adevărat se dezlănţuise iadul pe pământ pentru cei mai mulţi dintre români.

Dacă eu, ca simplu cititor despre ce s-a întâmplat atunci, nu m-am putut abţine să nu vărs o lacrimă pentru elita României decimată în închisori şi lagăre de muncă, schingiuiţi mai rău decât în Evul Mediu, pentru populaţia care practic nu avea ce să mănânce, pentru ţăranii forţaţi să intre la colectiv sau aruncaţi în închisori pentru că nu vroiau să o facă, îmi închipui ce a simţit Regele Mihai care a ştiu ce se întâmplă în tot acest timp. Şi nu ştiu cum a reuşit să treacă peste această durere, de a fi fost obligat să-şi lase poporul în mâinile unor călăi. Şi desigur, nu pot să nu mă gândesc cum ar fi fost România astăzi dacă nu ar fi venit peste noi ciuma roşie a comunismului….

O voce de aur a României

Astăzi, 13 mai 2013, se împlinesc 75 de ani de la naşterea tenorului Ludovic Spiess: puteţi asculta o emisiune specială ce-i este dedicată de Radio România Muzical, la ora 13.20, realizată de Anca Ioana Andriescu. Nu avem atât de mulţi cântăreţi care să fi fost aplaudaţi pe cele mai mari scene ale lumii, de la Scala din Milano la Metropolitan din New York, aşa că ar fi o şansă să-l cunoaşteţi pe Ludovic Spiess, altul decât ministrul culturii sau directorul Operei Naţionale din Bucureşti.

O gală de neuitat

Iar mâine, de la ora 19, puteţi asculta în exclusivitate românească, tot la Radio România Muzical, concertul de gală ce a inaugurat a doua clădire a Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, teatrul înviat din cenuşă de celebrul dirijor Valery Gergiev. Numai nume mari au fost alături de Gergiev, care în 2 mai 2013, când a avut loc inaugurarea, îşi sărbătoarea şi împlinirea a 60 de ani de viaţă: Placido Domingo, Anna Netrebko, Denis Matsuev sunt doar câţiva dintre protagonişti.

A fost o seară inaugurală urmărită de publicul din întreaga lume, practic, la care au participat (firesc, nu?) şi înaltele oficialităţi ale Rusiei, Preşedintele Putin. O sală care a costat 700 de milioane de dolari (prea scump, au zis unii) dar care rămâne una dintre moştenirile lui Gergiev pentru ţara sa. Sincer, mi-aş dori să avem şi noi un Gergiev: poate el ar reuşi să facă posibilă construcţia unei adevărate săli de concerte în Bucureşti. Dar, se vede, Gergiev-ul nostru nu s-a născut încă…

Poze de la gala Mariinski puteţi vedea aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite