„Împreună în Europa“ – 45 de artişti români şi germani „şi-au dat mâna“ la Galeria Galateca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul expoziţional „Art 100“, care s-a deschis ieri-seară la Galeria Galateca (situată la parterul BCU) şi este vizitabil aici timp de o săptămână, reuneşte eforturile plastice (pictură, desen, gravură, instalaţie) sau foto-video a 23 de artişti români şi tot atâţia germani (45 de lucrări, pentru că vorbim şi de un duo), bucuroşi să fie „împreună în Europa“. Printre aceştia, celebrul artist româno-german Mircea Florian.

Vernisajul de vineri seară s-a bucurat de prezenţa unei numeroase audienţe: majoritatea artiştilor expozanţi (dintre care 10 artişti germani, sosiţi special de la Aachen şi încântaţi să cunoască Bucureştiul pe pielea lor, capitală pe care-o consideraseră până acum un fel de Far East, un tărâm exotic“ şi-ndepărtat), dar şi curatori, galerişti, teoreticieni, public iubitor de artă. Nimic n-ar fi fost posibil fără entuziasmul celor două principale organizatoare şi coordonatoare ale proiectului: Anca Boeriu din partea românească şi, din cea germană, Olivia Janku, artistă şi colecţionară de artă, stabilită de multă vreme-n oraşul german de frontieră“ Aachen (Aix-la-Chapelle).

Imagine indisponibilă

Florin Mocanu, „Călătorie“, ulei pe pânză, 100x130 cm

Intenţiile Oliviei Janku nu se opresc aici: expoziţia va fi itinerată în luna septembrie la Aachen, atunci când o parte a artiştilor români, la rândul lor, vor lua contact direct cu aerul rarefiat“ (în sens cultural, artistic, istoric) al Occidentului, Aachen fiind un oraş în care confluează câteva mari culturi vest-europene. Demersurile Oliviei Janku nu sunt, însă, gratuite, de amorul artei“: ele-şi propun să reafirme, în acest an centenar, identitatea europeană a României, faptul că suntem împreună în Europa“, şi ne este bine aşa, într-un moment şi-ntr-un context în care acest lucru, care-ar fi trebuit să fie de la sine-nţeles, este din ce în ce mai pus în discuţie şi mai ameninţat, inclusiv (sau în primul rând) de cei aflaţi vremelnic la guvernare.

Imagine indisponibilă

Bucureşti – Aachen şi înapoi

Conform organizatorilor evenimentului, Galateca deschide vineri, 15 iunie, orele 19:00, un dialog cultural româno-german prin expoziţia Art 100”, un eveniment cultural modern, care dezvoltă un concept curatorial contemporan, readucând în discuţie rolul Artistului şi al Culturii în societate. În an centenar, Art 100” urmăreşte activarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări, pornind de la tradiţionala legatură româno-germană.

Imagine indisponibilă

Proiectul de artă vizuală, ce implică 23 de artişti români şi 23 de artişti germani, doreşte o rememorare a contactelor româno-germane din Transilvania, în contextul unei Europe irigate de legături şi conexiuni trainice, prin evenimentele specifice secolului 21.

Expoziţia este gândită pentru a fi itinerată în Bucureşti şi Aachen, ceea ce oferă publicului din cele două ţări şansa să cunoască artă contemporană, din mai multe domenii de exprimare vizuală, de la forme tradiţionale (pictură, desen, gravură) la modalităţi de lucru actuale, artă video, fotografie, instalaţie, din România şi din Germania.

Obiectivul principal este crearea unui dialog vizual între lucrările celor 46 de artişti care să reafirme valoarea artei contemporane, indiferent de zona culturală din care aceasta provine.

Foto dreapta: Andrea Zang, „Nr. 33“, acrilic pe pânză, 80x40 cm

Evenimentul cultural din data de 15 iunie s-a bucurat de prezenţa a 10 artişti germani şi a celor două coordonatoare, Anca Boeriu din România şi Olivia Janku din Germania. Expoziţia rămâne deschisă în perioada 15-23 iunie. Iniţiativa se bucură de colaborarea cu studenţii de la Universitatea de Arte Plastice din Bucureşti, invitaţi să participe la evenimente de tipul artist talk.

Manifestarea este susţinută de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, doamna Sabine Verheyen şi domnul Siegfried Mureşan, europarlamentari“.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite