„În Culisele Bucureştiului“: Serialul care învie cultura uitată a Capitalei. „Şuşanele“, povestea din spatele poveştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am intrat în Culisele Bucureştiului, pentru a afla povestea „Şuşanelor“, alături de Mihnea Mihalache Fiastru, fondatorul serialului care prezintă mituri urbane pierdute de-a lungul secolelor. Luna aceasta, „Şusanele“ au ajuns la cel de-al 5-lea episod, care spune povestea apelor minerale de la noi din oraş, din secolul al XIX-lea. Ce pregătesc pe viitor am aflat la Adevărul LIVE, într-o discuţie moderată de Diana Duţescu.

Despre Mihnea Mihalache-Fiastru am aflat că are 33 de ani şi că este pasionat din copilărie de explorarea urbană. Între pasiune şi documentar stă un singur nume: „Şuşanele“. Despre întregul proiect, poveşti din culise şi planuri de viitor aflaţi din materialul video.
 

Principalele declaraţii: 

De unde Şuşanea?

 Mihnea Mihalache Fiastru: Adevărul despre „Şuşanele“ e că, într-o zi, alături de echipa de filmare, Black Horse Mansion, ne gândeam la influenţele bizantine ale oraşului şi am zis să găsim un nume de origine turcească. Aşa a venit.

Aceste poveşti, adevăruri necunoscute, mituri şi întâmplări sunt documentate şi ficţionate în

episoadele “Şuşanele” în care se îmbină documentarul cu cinematografia de ficţiune​.

Cum s-a născut ideea?

Mihnea Mihalache Fiastru: Proiectul s-a născut de foarte mult timp, este despre poveştile mai puţin cunoscute şi nedescoperite ale unui oraş universal. Proiectul a fost gândit pentru a fi relevant pentru orice cetăţean din orice colţ al lumii. Am gândit proiectul în aşa fel încât să funcţioneze pe două straturi: este despre Bucureşti, pentru a viza publicul local, dar nu se spune niciodata în episoade unde sunt filmate, tocmai pentru a păstra relevanţa şi pentru un public internaţional. Este un proiect de story-telling pe suport vizual, plasat pe mai multe intersecţii de ocupaţii şi arte.

Deviza noastră este că „nici noi nu ştim“. Proiectul nu-şi propune investigaţii sau să elucideze vreun mister. E o călătorie de 10-13 minute, ca un curs printre poveşti, amintiri şi referinţe vizuale„ , spune Mihnea Mihalache-Fiastru, creatorul serialului Şuşanele.
image

Foto Eduard Enea

Cine sunt oamenii din spatele „Şuşanelelor“? 

Mihnea Mihalache Fiastru: Suntem şapte oameni, trei fete de la Black Horse Mansion, Miruna Vasilescu, Ana Banu şi Alina Manea, se ocupă cu filmarea, montajul, efectele speciale, există echipa de comunicare şi PR, Oana Dorobanţu şi Iulia Mirică şi Horia Baldea pentru sound-design, iar eu vin cu povestea şi scenariul. Sunt foarte mulţi prieteni de-ai noştri care ne-au spus că îşi doresc să participe.

Ce pregătiţi pe viitor? 

Mihnea Mihalache Fiastru: Următorul episod va avea lansarea pe 14 Aprilie, este un episod cu multe personaje, cu o explorare a oraşului mult mai mare decât în celelalte episoade. Le puteţi găsi pe youtube, pe facebook, instragram şi Twitter.

„Şuşanele“ este un serial online de docu‐ficţiune care urmăreşte reconfigurarea şi lărgirea

perspectivei culturii populare despre oraşul în care trăim.

Fiecare sezon urmăreşte un spaţiu cultural şi de explorare urban. Serialul doreşte scoaterea

la suprafaţă, aducerea în prim‐plan şi dezvăluirea unor resurse antropologice necunoscute

în prezent, ignorate sau pur şi simplu uitate.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite