Încă un Festival Dilema veche la Alba Iulia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oameni care au experienţă în organizarea de festivaluri pe termen lung (şi cu succes) mi-au spus că între ediţia a patra şi a cincea li se decide soarta. Prima e generatoare de entuziasm şi înţelegere („o, un festival nou, hai să vedem“), a doua confirmă (sau nu, şi asta e), de la a treia încolo încep să crească aşteptările.

M-am documentat un pic în legătură cu istoria unor festivaluri importante din România şi din Europa şi ceea ce mi-au spus oamenii cu experienţă s-a confirmat. Festivalul Dilema veche a ajuns la ediţia a patra, în aceeaşi formulă: în Cetatea Alba Iulia, în colaborare cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba (de această dată, prin intermediul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga“). Cred că am reuşit, până acum, să-i dăm o identitate şi o personalitate. E un festival diferit de altele („noi suntem ceilalţi“), pentru că adună la un loc domenii diferite ale culturii şi artelor, dezbateri, conferinţe, ateliere pentru copii şi altele. Mai cu seamă, aduce spiritul dilematic între zidurile celei mai frumoase cetăţi din România şi creează ad-hoc o atmosferă în care invitaţii (intelectuali, artişti, jurnalişti) şi publicul constituie o comunitate axată pe valori comune.

De acum încolo, publicul va decide. Ar trebui să fie mai numeros de la o ediţie la alta (hotelurile din Alba Iulia au fost pline şi anul trecut, vor fi pline şi anul acesta; le recomand şi pe cele din împrejurimi). Ar trebui să contribuie la creşterea festivalului nu doar participând, ci şi „ducând vorba“ mai departe.
De acum încolo, Festivalul Dilema veche ar trebui să devină cu adevărat un reper cultural. Deocamdată, a primit o acreditare europeană care spune ceva:emblema EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe. Nu e singurul din România care beneficiază de acest statut. Dar, pentru un festival ajuns doar în al patrulea an, prezenţa în cea mai bună companie a festivalurilor europene e de bun augur. Şi chiar exprimă ceea ce vrea să spună acest Festival: există un spaţiu comun european din care facem parte şi ar trebui să luăm în serios această apartenenţă. Şi la această ediţie – ca şi la cea din 2014 – în program vom avea două dezbateri pe teme europene, realizate în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene.

Concertul de închidere îi aparţine lui Angelo Branduardi – un muzician unic, care valorifică în spiritu actual tonalităţi din muzica medievală şi renascentistă europeană, dar şi din muzica populară italiană ori... românească. Vor fi prezenţi şi câţiva jurnalişti europeni, într-un stand up realizat împreună cu colegii lor români. Şi scriitori români (din România sau din alte ţări), şi reprezentanţi ai Eurozine – reţeaua revistelor culturale europene din care face parte şi Dilema veche.

Dar spiritul european al Festivalului nu se reduce la atât. El provine din însuşi locul de desfăşurare: Cetatea Alba Carolina, care sintetizează între zidurile sale cam tot ce e semnificativ în istoria şi cultura europeană. Şi care redevine, pe zi ce trece, un oraş european cum puţine sunt în România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite