Arte

articolul anterior articolul urmator

Înscenare de 3 milioane de euro: un tablou de Pieter Bruegel cel Tânăr, furat dintr-o biserică italiană, este fals

1
14 Mar 2019 10:36:48
Autor: News.ro
„The Crucifixion”, Pieter Bruegel cel Tânăr
„The Crucifixion”, Pieter Bruegel cel Tânăr

O pictură a lui Pieter Bruegel cel Tânăr a fost furată miercuri dintr-o biserică italiană, iar poliţia a dezvăluit câteva ore mai târziu că aceasta era o copie, parte a unei înscenări puse la cale de autorităţi.

Hoţii au pătruns, miercuri dimineaţă, în biserica Santa Maria Maddalena din oraşul italian Castelnuovo Magra, şi au plecat cu un tablou în valoare de 3 milioane de euro, atribuit pictorului flamand Pieter Bruegel cel Tânăr.

Poliţia a dezvăluit în seara de miercuri că pictura de secol 17 este, de fapt, o copie, potrivit The Guardian.

Versiunea originală „The Crucifixion”, donată bisericii din regiunea Liguria în urmă cu mai mult de un secol, este păstrată de o lună într-un loc sigur.

Poliţia era informată că hoţii au pus ochii pe opera de artă, care a fost subiectul unui jaf în 1981, înainte de a fi recuperată câteva luni mai târziu, astfel că a montat un sistem de supraveghere pentru a supraveghea infractorii.

Primarul oraşului, Daniele Montebello, se număra între puţinii oameni care cunoşteau planul şi s-a exprimat ca atere în orele de după ce a avut loc furtul, spunând jurnaliştilor că pierderea acestei picturi este „o lovitură dată comunităţii”.

Miercuri seară, Montebello a declarat: „Circulau zvonuri că cineva ar putea fura lucrarea, aşadar poliţia a decis să o ducă într-un loc sigur, înlocuind-o cu o copie şi instalând camere de supraveghere. Mulţumesc poliţiei, dar şi enoriaşilor care au remarcat că pictura nu este originală, dar au păstrat secretul”.

Pictura a fost donată de o familie înstărită şi a fost ascunsă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a nu fi furată de soldaţii germani.

Pieter Bruegel cel Tânăr este fiul lui Pieter Bruegel cel Bătrân, care este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti flamanzi şi olandezi ai Renaşterii. Pieter Bruegel cel Tânăr şi-a câştigat traiul din copierea lucrărilor tatălui lui. „The Crucifixion” este o pictură în ulei pe stejar.

Numărul furturilor operelor de artă în Italia a scăzut de la 906, în 2011, la 449, în 2016. Ţara este, totuşi, cea mai mare piaţă de artă furată.

Aproximativ jumătate dintre artefactele furate în 2016 au fost ţinute în biserici. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
15.03.2019, 13:09:08

O metoda buna pentru a mai reduce din furturi. Bisericile din Romania ar trebui sa ia exemplu si sa puna reproduceri in locul originalelor. Icoanele si picturile vechi inca mai au cautare. Piesele valoroase, de obicei sunt furate la comanda.