A fost dezvelită o placă comemorativă, dedicată maestrului Nicolae Licareţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Placa comemorativă Nicolae Licareţ                                            FOTOGRAFII: Cătălin Duminică
Placa comemorativă Nicolae Licareţ                                            FOTOGRAFII: Cătălin Duminică

Dezvelirea unei plăci comemorative dedicate maestrului Nicolae Licareţ (1943-2016) a avut loc la imobilul din strada Locotenent Aviator Iuliu Tetrat nr.15, unde a locuit muzicianul care s-a identificat peste jumătate de secol cu spiritul Filarmonicii „George Enescu“.

Evenimentul, iniţiat de domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“, a avut loc în prezenţa familiei, a prietenilor, a colegilor şi a numeroase oficialităţi şi personalităţi din lumea artistică.  Alături de directorul instituţiei, s-au aflat soţia şi fiul maestrului, Rodica şi Andrei Licareţ,  domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, domnul Sorin Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, domnul Mircea Mureşan, de la Primăria Municipiului Bucureşti,  domnul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu“,  violonistul Daniel Podlovschi şi pianista Roxana Gheorghiu.

dezvelore placa comemorativa Nicolae Licaret

Nicolae Licareţ, director artistic al Filarmonicii "George Enescu", a murit, la vârsta de 73 de ani, pe 21 noiembrie 2016.  „Personalitate reprezentativă a artei interpretative româneşti, Nicolae Licareţ s-a remarcat ca un muzician rafinat şi polivalent, în calitate de pianist, organist, clavecinist, atât în ipostaze solistice, cât şi în ansambluri camerale, de-a lungul unei cariere bogate, desfăşurate în ţară şi peste hotare.

De asemenea, prin calităţile sale manageriale a contribuit semnificativ la conservarea tradiţiei de înalt standard profesional a Filarmonicii bucureştene şi la promovarea valorilor artistice autentice. Prin dispariţia sa, instituţia a pierdut un lider important şi un coleg valoros. A fost un adevărat ambassador al culturii autentice“, a declarat domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii “George Enescu“.

„E firesc să-l onorăm pe maestrul Licareţ prin această placă comemorativă. Omagiem nu doar un eminent muzician care a lăsat amprenta unei personalităţi inconfundabile, dar şi un remarcabil camarad şi un excelent conducător de instituţie muzicală de primă mărime. A slujit cu vrednicie, pasiune şi devotament, jumătate de veac, aceeaşi instituţie: Filarmonica "George Enescu". 

Nicolae Licareţ rămâne în istoria glorioasă a Filarmonicii bucureştene, o figură de prim rang înscrisă necondiţionat în galeria marilor personalităţi ale muzicii româneşti contemporane!“",  a subliniat directorul Filarmonicii „George Enescu“.

Maestrul Nicolae Licareţ (foto) a fost unul din puţinii interpreţi cu activitate concertistică la trei instrumente cu claviatură (orgă, clavecin, pian). A concertat în cele mai importante săli din Europa, America, Asia, abordând un repertoriu larg cuprinzând lucrări esenţiale de la muzica Renaşterii, Barocului până la muzica contemporană, universală şi românească.

Nicolae Licaret

Talent remarcat încă din anii şcolii – a debutat la sala Dalles, în 17 mai 1959, într-un festival Haendel.

Maestrul a avut şansa formării sub îndrumarea unor nume de legendă ale pedagogiei muzicale româneşti: Muza Ciomac, Cella Delavrancea, la Conservator celebra Florica Muzicescu.

A urmat cursuri de perfecţionare în mari centre muzicale europene, sub îndrumarea unor nume consacrate, ceea ce i-a permis conturarea unui profil de muzician cu o personalitate de rafinat calibru, ovaţionat pe mari scene din toată lumea.

A concertat sub bagheta unor dirijori de mare autoritate: Roberto Benzi, Witold Lutoslawski, Carlo Zecchi, Lawrence Foster şi mulţi alţii, având parteneri nume celebre: Henryk Szering, Lola Bobescu, Vladimir Orlov şi încă mulţi alţii.

Pentru merite deosebite în promovarea muzicii universale şi româneşti a fost decorat de Casa Regală a României cu ordinul "Coroana României" în grad de Cavaler şi de către Preşedinţia României cu ordinul "Meritul cultural" în grad de Comandor.

A primit de asemenea ordinul "Steaua Solidarităţii Italiene" în grad de Cavaler şi ordinul francez "Cavaler al Artelor şi Literelor".

Nicolae Licareţ
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite