Arte

articolul anterior articolul urmator

A murit Victor Eskenasy. Fostul redactor al Radio Europa Liberă, critic muzical şi istoric avea 69 de ani

0
19 Nov 2019 14:22:38
Autor: Otilia Andrei
Victor Eskenasy, alături de Sergiu Celibidache FOTO: Arhiva TVR
Victor Eskenasy, alături de Sergiu Celibidache FOTO: Arhiva TVR

A încetat din viaţă Victor Eskenasy, arheolog şi istoric medievist, ziarist, redactor la Radio Europa Liberă din 1988. În calitate de critic muzical, Eskenasy susţinea o rubrică de muzică în Suplimentul de cultură.

Născut în 1950, Victor Eskenasy a fost licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, apoi a profesat ca arheolog medievist şi cercetător ştiinţific la Centrul de istorie şi teorie militară pînă în 1981, după care s-a specializat în istoria evreilor din România, potrivit radioromanialibera.org.
 
În 1983 a emigrat în Elveţia, unde a lucrat ca asistent de cercetare la Universitatea din Lausanne. A fost colaborator extern la postul de radio Vocea Americii şi redactor la BBC (1984-85).
 
La Radio Europa Liberă a fost redactor al programului Actualitatea internaţională şi a realizat emisiuni culturale muzicale, inclusiv interviuri cu mari personalităţi muzicale (Sergiu Celibidache, Yehudi Menuhin etc.), republicate ulterior la casele de discuri Tahra (Paris), Edition Modern (Bucuresti) si RFE (Praga).
 
A fost titularul rubricii Cultură şi politică, difuzată în fiecare miercuri la Radio Europa Liberă.
 
Între lucrările publicate: Izvoare şi mărturii referitoare la evreii din România (vol I, Bucureşti, 1986, 1995), Bibliografia evreilor din România (în colab., Tel Aviv, 1991), Fondation Humbert II et Marie-Jose de Savoie. Catalogue des livres imprimes (Torino, 1998), Moses Gaster. Memorii. Corespondenţă (Bucureşti, 1998), Hermann Scherchen: Vieţile unui dirijor, vol. 1 Memorii; vol. 2 Scherchen şi România (Ploieşti, 2003-2005); numeroase studii si contribuţii în reviste de specialitate.
 
A tradus si adnotat volumul: Gottfried Wagner, Moştenirea Wagner. O autobiografie (Bucureşti, 2001).
 
A fost colaborator permanent cu o rubrică de informaţie muzicală la săptămânalul „Suplimentul de cultură” (Iaşi).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările