Arte

articolul anterior articolul urmator

Actriţa Anna Szeles, la 72 de ani

6
24 Aug 2014 18:10:25
Autor: Florin Ghioca
Actriţa Anna Szeles s-a stabilit în Ungaria, unde are grijă de nepoţi  FOTO Diosi Imre
Actriţa Anna Szeles s-a stabilit în Ungaria, unde are grijă de nepoţi  FOTO Diosi Imre

Considerată drept una dintre frumuseţile filmului românesc, Anna Szeles s-a născut la Oradea, pe 24 august 1942. Actriţa de origine maghiară a rămas în memoria publicului, chiar şi mai tânăr, ca fostă soţie a lui Florin Piersic.

Era studentă când regizorul Liviu Ciulei a distribuit-o în filmul „Pădurea spânzuraţilor”, în rolul Ilona. A jucat în mai multe pelicule, printre care: „La vârsta dragostei”, „Balul de sâmbătă seara”, „Tinereţe fără bătrâneţe”, „De bunăvoie şi nesilit de nimeni”, „Masca de argint”, „Haina de piele”.


A emigrat în Ungaria, în 1989

La primul examen dat la Academia de Teatru şi Film a fost respinsă, din cauza "fragilităţii şi tinereţii ei". A lucrat un an ca muncitoare, apoi, în anul următor a reuşit la admitere pe primul loc. Deja după primul an a fost distribuită în filmul „Vacanţă la mare” (1962). În anul următor, la vârsta de 23 de ani, pe când filma la „La vârsta dragostei” (1963) îl cunoaşte pe Florin Piersic, dar abia după nouă ani se căsătoresc.
 
Au jucat împreună în spectacole de teatru şi în filme ca „Masca de argint”, „Elixirul tinereţii”, „Eu, tu şi Ovidiu”. A emigrat în Ungaria în 1989, împreună cu fiul lor, Daniel.
 
La vârsta de 72 de ani este încă o actriţă populară în Ungaria, joacă în filme şi reclame, este bunică şi din când în când mai dă intervuiri publicaţiilor maghiare, povestind despre întâmplările prin care a trecut la filmările din România, unde "nu cunoştea deloc limba" şi era permament "dublată".

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Maria Daiana Ogica
25.08.2014, 16:42:37

Da ,o femeie superba , o Brigitte Bardot a Romaniei , am avut ocazia sa stau in apropierea ei ,fara sa si comunic. Odata la un film la Sala Palatului ,a avut loc atat ea cat si Florin Piersic exact langa mine ,era insarcinata cam in luna a patra si era foarte frumoasa. Apoi am revazut-o la mare ,pe plaja de la Neptun ,statea cu Florin Piersic ,cu Angela Similea si sotul acesteia in aceeasi vila de nomeclaturisti. Dar asta nu conteaza , erau actori deosebit de talentati , statul le recunostea statutul si le acorda conditii exceptionale de existenta fata de restul cetatenilor. Angela era inalta ,supla splendida , Ana ,miniona ,blonda , fragila , frumoasa si delicata. Era si normal sa nu reziste pana la sfarsit alaturi de un barbat tunultos precum Florin Piersic..Cred ca o obosea , o sufoca pur si simplu. Si el era frumos,inalt , sportiv , fii-su este vax pe langa el. Ca prezenta fizica ,probabil ca actor o fi ceva de capul lui dar felul cum se imbraca ,cum se poarta te face sa-l respingi ,sa nu doresti sa-l cunosti.

+3 (3 voturi)
Aurel Novac
26.08.2014, 00:50:09

Doi actori care nu făceau de rușine Romînia,nici ca artiști și nici ca aspect fizic. Cineva spunea...undeva...nu mai știu unde și cînd....că actorii frumoși trebuie să moară de tineri,atunci publicu va rămîne perpetuu cu imaginea în memorie. Uite.....de exemplu : Sharon Tate,fosta soție a lui Polansky,James Dean...actoru rebel, Marilyn Monroe,John Belushi....și actoru meu de suflet mort în 1959 la 36ulipe,Le Cid,Caligula de ani. El a fost Fanfan la Tulipe,Le Cid,Caligula ...Prințu din Hamburg. Apropo ! a murit de o formă de cancer fulgurant la doar patru zile de la prima durere. A fost îngropat în costumu cu care a jucat El Cid !

+1 (1 vot)
bonvoyage
16.09.2014, 01:21:18

Encore une fois, chapeau, l'artiste! O atitudine care se cultiva printr-un act de vointa,de maturitate si iubire. O lady in adevaratul sens al cuvantului.Nu se poate compara cu Angela Similea- o precupeță fără valoare morală,care a distrus atatea destine,a ruinat căsnicii pendulan astfel intre prostie si derizoriu. Pentru greselile din trecut,Angelei i-a sosit nota de plată a vietii!

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
16.09.2014, 01:25:30

Comentariu considerat abuziv.

ovidiu 19
26.08.2014, 16:25:59

Uite cum trece vremea....Da, imi amintesc foarte bine de ea si de Piersic. Si acum, sunt frumosi.Desi anii au trecut peste ei. Sa le uram, la Multi ani, atat Ei cat si lui "Margelatu"....Da. E absolut remarcabil ca amandoi,au avut in permanenta aceea verva,si placere, ce rar o regasesti.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările