Arte

articolul anterior articolul urmator

VIDEO #30 de ani. Cum am construit democraţia după 1989? Filmele documentare la One World Romania

1
13 Mar 2019 12:07:33
Autor: Anca Vancu
Ediţia a 12-a a festivalului de filmele documentare dedicate drepturile omului, One World Romania, are ca temă cei 30 de ani de la Revoluţia din 1989 Sursă foto: TVR
Ediţia a 12-a a festivalului de filmele documentare dedicate drepturile omului, One World Romania, are ca temă cei 30 de ani de la Revoluţia din 1989 Sursă foto: TVR

Andrei Rus şi Vanina Vignal au vorbit, la Adevărul Live, despre filmele şi evenimentele speciale din cadrul celei de-a 12-a ediţie a Festivalului One World Romania. În acest an, tema principală a festivalului de filme documentare dedicate drepturilor omului, care va avea loc între 15 şi 24 martie în Bucureşti, o reprezintă cei 30 de ani trecuţi de la Revoluţia din 1989.

„În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluţia care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceauşescu în România, dar şi de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia şi Polonia. În consecinţă, aceşti 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediţii a festivalului One World Romania“, se arată într-un comunicat de presă al OWR12.  Aşadar, timp de 10 zile - între 15 şi 24 martie -, pe lângă programul stufos de filme documentare, organizatorii propun evenimente dedicate temei principale, despre evoluţia României în aceşti 30 de ani de la căderea comunismului.

Potrivit organizatorilor, au fost selectate 90 de documentare pentru One World Romania, ediţia a 12-a, împărţite în mai multe secţiuni tematice, care completează tema principală. Vor fi filme din întreaga lume despre justiţie, refugiaţi, migranţi, familii „netradiţionale”, drepturile femeilor, ale persoanelor cu dizabilităţi sau despre condiţiile de muncă ale lucrătorilor din întreaga lume. De asemenea, programul va conţine şi retrospective ale unor renumiţi cineaşti internaţionali şi o competiţie care cuprinde zece filme. 11 proiecte documentare realizate în România în ultimii doi ani vor fi proiectate în cele zece zile ale festivalului.

Aflăm mai multe despre programul din acest an, tema aleasă şi invitaţii speciali de la directorul artistic al festivalului, Andrei Rus, şi Vanina Vignal, care s-a ocupat de selecţia filmelor în cadrul OWR 12, la Adevărul Live.

 

eventbook.ro.


Un documentar de peste 8 ore deschide festivalul

Prima zi de festival e dedicată evenimentelor din decembrie1989 şi mişcărilor civice apărute în primii ani de democraţie. Unul dintre spectacole are ca inspiraţie cartea „Fals tratat de manipulare“, scrisă de Ana Blandiana, ce reprezintă o paralelă între tipul de manipulare folosit în prezent şi cel din comunism. E vorba de  piesa „An Tan Tina“, realizată de Nicoleta Lefter, care va avea două reprezentaţii  vineri, pe 15 martie, la Palatul Univers, de la ora 17.00, respectiv ora 22.00. Spectacolul va mai fi pus în scenă şi pe 16, 18, 20, 22 şi 24 martie.

De asemeena, la ora 20.00, la Mezanin, va avea loc o dezbatere care abordează mişcările civice şi primele partide de opoziţie apărute după 1990. Vor participa Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache şi Radu Vancu. În paralel, la orele 19.00 şi 21.00 vor avea loc, la Salonul de Proiecţie, programe tematice care abordează producţia studioului de film „Alexandru Sahia“ în contextul anului 1989.

Inedit, în cadrul festivalului, este şi primul documentar proiectat: cel mai recent documentar al regizorului chinez Wang Bing, Suflete moarte, un film care durează peste opt ore despre rănile provocate de dictatura lui Mao Zedong din China şi despre crimele contra umanităţii pe care le-a generat. Filmul va fi proiectat vineri, 15 martie 2019, începând cu ora 12:00, la Apollo111.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

bucurestean victor
13.03.2019, 22:42:10

Cand am trecut pe langa Intercontinental se tragea de pe Dunarea, un glont sau doua mi-au suiarat pe la ureche, si au sunat metalic in caldaram. Era 1989, si stiam ca ceva s-a schimbat, dar am vrut si eu sa vad cu ochii mei ce. Se intra cu greu in Universitate, pe la Geografie, se cerea buletinul la intrare, noroc ca avem pasaportul la mine, si m-au salutat cu totii cu respect. Inauntru si la sedinta erau date jos toate tablourile lui Ceausescu, si luau cuvantul culmea: fostul secretar de partid, si altii ca el. Mi s-a facut imediat scarba si m-am carat nu inainte sa-l vad pe colonelul Gheorghiu, cel care in urma cu cateva luni ma interogase la sectia de militie de pe Mihai Bravu, dupa ce m-a lovit "din greseala" o masina noaptea. Cam asa a inceput democratia pentru sbsemnatul. Oare mergem in directia cea buna?