VIDEO Daniel Mitulescu, director KINOdiseea: „Aducem filme care nu rulează în cinematografele româneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Mitulescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Daniel Mitulescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Fondatorul şi directorul Festivalului Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, Daniel Mitulescu, a vorbit la Adevărul Live despre numeroasele evenimente dedicate celor mici şi, în general, iubitorilor de cinema, desfăşurate în perioada 15-22 noiembrie.

La Cinemateca Eforie, Cinema Studio şi Cinema PRO din Capitală, în perioada 15-22 noiembrie, se desfăşoară Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, care înseamnă un număr semnificativ de proiecţii de pelicule internaţionale, precum şi ateliere de actorie, efecte speciale, montaj, costume, reciclare creativă, improvizaţie. 

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii. 

„Când eram mic, aş fi vrut să existe un astfel de festival. Am început KINOdiseea în 2008, cu vreo şapte-opt filme. De atunci încercăm să aducem filme din cât mai mule ţări. Festivalul de anul acesta l-am deschis cu un film din Rusia. Regizorul rus a fost prezent la proiecţie, iar copiii l-au ţinut vreo 40 de minute după film, să-i pună întrebări“. 

„Pe site-ul festivalului, doritorii să participe la evenimente au acces la programul integral al proiecţiilor şi al atelierelor, unde pot să-şi rezerve locuri. Anul acesta este o explozie de ateliere, pentru că au priză“.

„Festivalul îşi propune să readucă practica de a merge la cinema, iar acest lucru se obişnuieşte încă din copilărie“.  

Adevărul LIVE | La Bucureşti a început KINOdiseea, festivalul filmului pentru copii

„Toate filmele sunt prezentate în premieră în România. Copiii vor putea să vadă «Albă ca Zăpada», «20.000 de leghe sub mări», ambele în primele variante apărute. Sunt filme despre prietenie, despre dragoste, despre iubirea faţă de animale. Încercăm să aducem genuri de filme care, de obicei, nu rulează în cinematografele româneşti“.

„E nevoie de o cinematografie sănătoasă în România“

„De la an la an, copiii pun întrebări din ce în ce mai interesante, mai specializate. Mai sunt şi copii care vin pentru prima dată la cinema şi e ca o aventură pentru ei, urcă pe scenă, vor să vadă cabina de proiecţii“.

E foarte greu să faci filme pentru copii, pentru că au nevoie de bugete mari, care implică multe efecte speciale, multă emoţie, comedie, aventură. Sunt filme care au nevoie de cel puţin 3-4 milioane de euro. Daniel Mitulescu, director KINOdiseea

„Atelierul de actorie cu Victor Rebengiuc nu s-a mai ţinut, actorul fiind înlocuit de Dan Bordeianu. Copiii au pus tot felul de întrebări – cum e să fii actor, cum te pregăteşti, cum îţi exersezi memoria. Workshop-ul a durat chiar mai mult decât ne aşteptam. Au mai susţinut ateliere Bogdan Dumitrache, Andi Vasluianu şi alţii“. 

„O cinematografie sănătoasă are toate genurile de film, iar pentru a face un film bun e nevoie de două-trei milioane de euro. Cine ţi-i dă? Banii nu trebuie să vină neapărat de la stat.“

„Cultura nu cerşeşte bani, cultura generează bani. E vorba de a investi. Nu mai luăm în calcul că filmele româneşti ajung în străinătate şi creează ecouri în presa internaţională. Avem talente, nu doar regizori buni, avem toate datele să creăm filme sătătoase. Ne trebuie doar bani.“ 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite