Arte

articolul anterior articolul urmator

Adio, capitală culturală europeană!

11
2 Jul 2015 00:11:23
Mircea Vasilescu

Până la urmă, nu e clar ce s-a întâmplat cu FILIT. Cuvântul folosit de organizatori a fost “autosuspendare”, adică o chestiune temporară. S-a mai spus că, pentru a marca totuşi continuitatea festivalului, se va organiza un eveniment. Dar, dincolo de asta, adevărata problemă rămâne nerezolvată.

În comunicatul de presă al organizatorilor sunt date patru motive ca explicaţie a autosuspendării. Cel dintâi se referă la “încercările repetate de a confisca politic festivalul”. Nimic nou. Pe plan central ori local, cei mai mulţi politicieni români asta încearcă să facă tot timpul, cu orice (de la tăiat panglici la dat mici şi bere poporului): să se bage în faţă ca să câştige voturi. Mi se va spune că asta fac toţi politicienii de pe lume, pentru că politica e pe voturi. De acord, dar în părţile mai coapte la minte ale lumii se lucrează mai subtil şi mai elegant; la noi, votanţii sunt consideraţi nişte fraieri care pot fi mutaţi de colo-colo. Iar evenimentele culturale sunt considerate de politicieni numai bune pentru băgări în seamă şi lustruiri de imagine.

Al doilea motiv este “continua denigrare şi tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor şi, în unele cazuri, chiar a invitaţilor”. Nimic nou. Într-o ţară cu atâtea televiziuni, ziare şi site-uri care funcţionează pe bază de cumetrii, veresii şi interese de grup, campaniile de denigrare “fac agenda” şi sunt folosite de oricine împotriva oricui. Asta se bazează şi pe faptul că o parte a publicului ia drept adevărate toate prostiile care se spun în aceste campanii, inclusiv (sau mai ales) când este vorba despre oameni de cultură.

Al treilea motiv vorbeşte despre “permanenta hărţuire instituţională carea îngreunat în mod semnificativ derularea proiectului”. Şi aceasta, din păcate, este o practică obişnuită în România. Şi are, desigur, legătură cu politicul. Când un partid ajunge la putere – pe plan local sau central – una dintre primele sale preocupări este de a-i prinde pe adversarii politici cu ocaua mică. Aşa că ia la puricat mai toate proiectele aprobate de adversari când erau la putere. Justificat sau nu. Bineînţeles, e normal ca instituţiile statului – fiscul, Curtea de conturi ş.cl. – să facă verificări şi controale. Dar ele sunt denaturate de impulsul deţinătorilor vremelnici ai puterii de a utiliza instituţiile statului ca arme politice: de multe ori, scopul nu e verificarea justei cheltuiri a banului public, din grijă pentru contribuabil, ci găsirea de noduri în papură bune de folosit în lupta politică. Prin asta, instituţiile statului îşi pierd încrederea cetăţenilor. Căci politicienii au pierdut-o oricum. În cazul FILIT, PSD Iaşi zice că organizatorii s-au supărat degeaba, că li s-a cerut “doar un raport financiar”, dar în comunicatul de presă se războieşte cu PNL. Cine pe cine să mai creadă? În loc de analiza rezultatelor şi performanţelor, se scot în faţă micile cafturi politice locale.

Al patrulea motiv mi se pare cel mai important. Organizatorii vorbesc, pe lângă “atmosfera tensionată de dispute politice locale”, şi despre “imprevizibilitatea instituţională, birocratizarea excesivă şi legislaţia rigidă, care nu sunt deloc propice dezvoltării de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung”. Asta e grav şi serios şi adevărat. Instituţiile sunt imprevizibile pentru că sunt politizate: cine organizează astfel de evenimente anuale, nu ştie cum şi dacă vor continua după următoarele alegeri, nu ştie cum va funcţiona administraţia locală dacă se schimbă puterea. Birocratizarea e o formă de presiune în sine, căci solicită energii enorme consumate inutil. Iar legislaţia proastă – pornită din starea generală de suspiciune şi din lipsa de politici publice, inclusiv culturale, pe termen lung – este şi va rămâne o piedică majoră pentru oricine are nesăbuinţa să se gândească la un proiect care depăşeşte un ciclu electoral.

Oraşul Iaşi, ca şi altele, încearcă să obţină titlul de Capitală culturală europeană în 2021. FILIT reprezintă unul dintre marile sale atu-uri pentru asta. Dacă nu e în stare să-l menţină în viaţă şi să-l protejeze de stupidităţile politice, ar putea să-şi ia adio de pe acum de la titlul de capitală culturală. Nu-l merită.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Florin Cîntic
2.07.2015, 08:59:43

Domnul Mircea Vasilescu se înșeală. În totalul evaluării dosarului un eveniment, fie el excepțional bugetat dintr-o singură sursă, nu înseamnă prea mult, iar scandalul FILIT e mult mai complex decât îl știe domnia sa (care, evident, e parte interesată în această discuție, ceea ce îi subminează îndreptățirea morală). Niciun oraș nu trebuie să MERITE, de la sine, acest titlu. Trebuie să-l câștige printr-un proiect vizionar, cu o echipă solidă și cu o acoperire a întregului spectru al ofertei culturale.

+5 (5 voturi)
Zap
2.07.2015, 10:00:12

Din pacate. niciunul din cele patru motive enuntate de organizatori nu este adevaratul motiv. Ci pur si simplu teama de a fi descoperite matraplazacurile financiare anterioare. Lipsa experientei manageriale (in special financiara) a organizatorilor - vezi raportul curtii de conturi care detaliaza incadrari eronate (personal le pun pe seama lipsei de experienta si nu pe seama unui obicei de-al locului in sifonarea banilor publici) a facut sa fie taiat avantul de a organiza al treia editie. Deci, pentru articol complet ar fi trebuit ca autorul sa introduca si acest aspect in ecuatie, nementionat de organizatori. Din pacate, acesta este "nivelul" elitei noastre in jurnalism. O pseudobiectivitate care nu face decat sa conserve CASTA. ps. Nu pot sa reamintesc interviul ratat luat de matei visniec pe rfi unei d-ne cu dubla cetatenie .UN exemplu de manual de interviu ratat in care am ascultat o jelanie continua si incongruenta a d-nei respective: pe deopare se face apel la valori de manual ale stangii radicale si pe de alta aprte este blamata talpa poporului pentru lipsa de constiinta : "cum de au golit magazinel luana si macaroanele cand ele , o voiata intregaa asta au facut ?! " este doar un exemplu minor . Respect opinia doamnei, dar il desfid pe jurnalistul visniec pentru modul in care a condus interviul. a lipsit contrapunctul, au lipsit intrebarile care ar adus in discutie si perspectiva opusa. Ok, scuza ca acest interviu este unul de isotrie orala,etc in cadrul unei emisiuni informatrive nu tine. Pe mine ca ascultator ma interesa sa imi formez un tablou veridic al realitati grecesti in care atat opinia NU ' sa fie reprezentata cat si pe cei cu DA.

+5 (5 voturi)
Marcel Panciu
2.07.2015, 11:53:28

Candidatura la titlul de "capitala culturala europeana" a tirgului de pe Bahlui era oricum o gluma proasta. Ideea de cultura a rezidentilor acestei metropole e sa debiteze bancuri porcoase la un pahar de vin. Daca un festival de literatura aflat la prima editie (si organizat cu multe carente) era atu-ul iesenilor pentru cistigarea concursului, asta arata nivelul scazut al vietii culturale de acolo. Spre comparatie, Sibiul organiza deja de vreo 15 ani unul dintre cele mai apreciate festivaluri de teatru din Europa cind a obtinut titlul de capitala culturala (). Oricum, Iasiul mai e cum mai e, dar am auzit ca si Bucurestiul si-ar dori sa fie capitala culturala in 2021. Sint pe-acolo niste oameni care nu mai au deloc simtul ridicolului (daca l-or fi avut vreodata).

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
2.07.2015, 15:44:35

Comentariu considerat abuziv.

John Morris
2.07.2015, 12:22:52

E mai usor sa se transforme in "FLIT".

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările