Arte

articolul anterior articolul urmator

„Aferim!” şi-a făcut debutul la Berlin

0
11 Feb 2015 19:21:33
Autor: Florin Ghioca
Teodor Corban, pe covorul roşu la Berlinale                           FOTO FLORIN GHIOCA
Teodor Corban, pe covorul roşu la Berlinale                           FOTO FLORIN GHIOCA

În această după-amiză, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul „Aferim!” al lui Radu Jude a fost proiectat în premieră mondială, intrând în competiţia oficială pentru Ursul de Aur.

Lungmetrajul „Aferim!” al lui Radu Jude, singurul film românesc aflat în selecţia oficială de la Berlinale, a avut în această dimineaţă proiecţia pentru presă, urmată de la ora 17.00, de proiecţia de gală de la Berlinale Palast, unde echipa filmului a păşit pe covorul roşu.

Filmul a stârnit încă de la primele ore ale dimineţii interesul publicului şi primele reacţii ale presei internaţionale n-au întârziat să apară.

Cu puţin înainte de începerea proiecţiei, pe covorul roşu şi-au făcut apariţia actorii din distribuţie au sosit actorii Teodor Corban, Cuzin Toma, Mihai Comănoiu, Alexandru Dabija, dar şi coscenaristul Florin Lăzărescu. Alături de regizorul Radu Jude şi producătoarea Ada Solomon au mai fost monteurul Cătălin Cristuţiu, scenografa Augustina Stanciu şi designerul de costume Dana Păpăruz, o parte din echipa filmului purtând elemente vestimentare cu motive tradiţionale româneşti. La întrebările jurnaliştilor prezenţi regizorul Radu Jude a declarat că nu are emoţii.

„Pentru noi este important că filmul a fost selectat aici, în speranţa că va fi distribuit ceva mai bine şi ne bucurăm că în felul ăsta vor fi mai mulţi oameni care să-l vizioneze", a mai spus regizorul.

Road-movie în alb-negru

„Aferim!” este un road-movie care se petrece în Ţara Românească în anii 1800, filmat pe pelicula alb-negru şi spune povestea unui zapciu, interpretat de Teodor Corban. Acesta, împreună cu fiul lui porneşte în căutarea unui rrom care părăsise moşia boierului pe care îl slujea. Pe parcursul drumului, zapciul află că motivul real al dispariţiei sclavului este legat de relaţia fugară şi de natură sexuală pe care acesta a avut-o chiar cu stapâna lui, poveste care aduce în prim-plan condiţia femeii în societatea de ieri şi de azi.

La conferinţa de presă care a avut loc în cursul dimineţii şi la care a participat echipa filmului s-a discutat îndelung problema minorităţilor, Radu Jude explicând că filmul lui nu este unul exclusiv despre situaţia şi despre discriminarea romilor, ci e în primul rând o poveste despre mentalităţi ale acelei perioade care se regăsesc în aceeaşi măsură şi în zilele noastre.

Reacţia sălii a fost una pozitivă, deşi scena din final a fost, pentru cei mai mulţi dintre cei prezenţi, şocantă.

În această seară, de la ora 20.30, ora Românie, va veni rândul proiecţiei de gală pentru celălalt lungmetraj românesc aflat la Berlinale. „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va fi prezentat, după ce a avut şi el parte în această dimineaţă de o proiecţie pentru presă.

(Corespondenţă specială de la Berlin, realizată cu sprijinul ICR)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările