Arte

articolul anterior articolul urmator

„AFERIM”, în Competiţia Oficială de la Berlin

0
19 Jan 2015 14:24:49
Autor: Monica Andronescu
Imagine din filmul „AFERIM” de Radu Jude                              FOTO Silviu Ghetie
Imagine din filmul „AFERIM” de Radu Jude                              FOTO Silviu Ghetie

Lungmetrajul „AFERIM!” regizat de Radu Jude a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura între 5 şi 15 februarie.

„AFERIM” este singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială a Berlinalei, ajunsă la cea de-a 65-a ediţie. Radu Jude va concura cu producţii precum „Queen of Desert” (regia Werner Herzog), „Taxi” (regia Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia Terrence Malick), “Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Din distribuţie fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, „AFERIM !” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma), se arată într-un comunicat de presă.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece şi prin perete”, producţii care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. „Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani atunci când pelicula „Poziţia Copilului” produsă de Ada Solomon a câştigat Trofeul Ursul de Aur.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările