„Aferim!” pe covorul roşu la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa filmului „Aferim!” înainte de proiecţia de gală    FOTO: Florin Ghioca
Echipa filmului „Aferim!” înainte de proiecţia de gală    FOTO: Florin Ghioca

SUCCES Ieri a fost ziua cea mare pentru România la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Lungmetrajul „Aferim!” al lui Radu Jude a fost proiectat în premieră mondială, în competiţia oficială pentru Ursul de Aur.

La Berlin a fost ieri o zi importantă pentru România. Lungmetrajul „Aferim!” al lui Radu Jude, aflat în selecţia oficială de la Berlinale, a stârnit interesul publicului şi a generat primele reacţii ale presei internaţionale, încă de la primele ore ale dimineţii, când a avut loc proiecţia pentru presă.

Aseară, la închiderea acestei ediţii, echipa filmului intrase deja în sală pentru premiera oficială, după ce păşise pe covorul roşu de la la Berlinale Palast, locul spre care se îndreaptă acum atenţia tuturor. Cu puţină vreme înainte de începerea proiecţiei, pe covorul roşu şi-au făcut apariţia actorii din distribuţie - Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Teodor Corban, care este şi candidat la Ursul de Argint, precum şi ceilalţi membri ai echipei, regizorul Radu Jude şi producătorul Ada Solomon. Interpelat de jurnaliştii prezenţi, regizorul Radu Jude a declarat că nu are emoţii şi că filmul său nu este unul exclusiv despre situaţia şi despre discriminarea romilor, ci e în primul rând o poveste despre mentalităţi din secolul XIX, care se regăsesc în aceeaşi măsură şi în zilele noastre.

Reacţia sălii a fost pozitivă

La conferinţa de presă care a avut loc ieri dimineaţă şi la care a participat echipa filmului s-a discutat îndelung, după ce câţiva dintre membrii juriului, printre care Audrey Tautou, Darren Aronofsky şi Daniel Bruhl, au primit cu surprindere proiecţia românească. De altfel, pe parcursul proiecţiei, juraţii s-au amuzat la diverse scene. Într-una dintre acestea, preotul, interpretat de Alexandru Bindea, trece în revistă „obiceiurile proaste” ale mai multor popoare, pentru el italienii fiind „vorbăreţi”, arabii - „cu dinţi mulţi în gură”, doar „săracii români” fiind năpăstuiţi de Dumnezeu.

Reacţia sălii a fost permanent una pozitivă, chiar dacă scena de final a fost, pentru cei mai mulţi dintre cei prezenţi, şocantă, pedepsirea sclavului fugar fiind îndelung comentată de jurnalişti pe coridoare. La conferinţa de presă s-a discutat despre faptul că în film se folosesc foarte multe arhaisme şi regionalisme şi despre documentare. De asemenea, membrii echipei au explicat că au avut acces la destul puţine documente care să ateste situaţia reală din acea perioadă. Din păcate, prin subtitrare s-au pierdut multe poante la care românii râdeau în hohote şi care pentru străini au rămas netransparente, acesta fiind unul dintre dezavantajele filmului.

În prim-plan, problema minorităţilor

Cu acest prilej, problema minorităţilor a revenit pe tapet. S-a mers până acolo încât regizorul Radu Jude le-a povestit jurnaliştilor străini despre alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, iar o jurnalistă din Canada a comparat situaţia romilor din film cu cea a indienilor din ţara ei. Radu Jude a adaugat că unul dintre interviurile sale, publicat în ţară, a avut parte de comentarii rasiste din partea cititorilor, care l-au apostrofat pentru apartenenţa la comunitatea evreiască.

 „Aferim!” este un road-movie care se petrece în stil western, la anii 1800, în Ţara Românească. Realizat pe peliculă alb-negru, filmul spune povestea unui zapciu, interpretat de Teodor Corban. Acesta şi fiul său pornesc în căutarea unui rrom care părăsise moşia boierului pe care îl slujea. Pe parcursul drumului, zapciul află că motivul real al dispariţiei sclavului este legat de relaţia de natură sexuală pe care acesta a avut-o chiar cu stapâna lui.

Filmul este presărat cu scene de un umor spumos, în care se regăsesc inclusiv pasaje din Biblie interpretate după bunul plac, referiri la situaţia femeii în societate şi butade precum „femeia trebuie bătută, dar cu măsură”, precum şi alte moravuri ale vremii.

Florin Ghioca

Corespondenţă de la Berlin

Deplasarea echipei Adevărul este susţinută de ICR.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite