Arte

articolul anterior articolul urmator

„Agnus Dei“, recital la Casa Artelor „Dinu Lipatti“

0
5 Apr 2018 16:11:13
Costin Popa
Mădălina Florescu, Maria Jinga, Renata Vari
Mădălina Florescu, Maria Jinga, Renata Vari

În Săptămâna Patimilor ortodoxă, cea mai nouă instituţie bucureşteană de cultură, Casa Artelor „Dinu Lipatti“, funcţională sub auspiciile Primăriei Capitalei, a programat un recital de piese vocale sacre din repertoriul ecumenic internaţional.

După cum se ştie, Casa Artelor „Dinu Lipatti“ a fost fondată şi este condusă de regizoarea Alice Barb, iar inaugurarea oficială a avut loc recent prin cea de-a doua ediţie a Festivalului „I love Lipatti“, organizat cu prilejul omagierii centenarului naşterii ilustrului pianist şi compozitor.

Casa Artelor „Dinu Lipatti“ este mai mult decât un muzeu înfiinţat în cunoscuta locuinţă a maestrului, bd. Lascăr Catargiu 12, ci şi o expoziţie publică permanentă, întrucât pe grilajul curţii sunt amplasate multe panouri tematice ce ilustrează viaţa şi creaţia lui Dinu Lipatti. Numeroşi trecători, de cele mai diverse facturi, se opresc, citesc informaţiile afişate şi nu puţini intră în clădire pentru vizită. O popularizare de mare eficienţă.

În 4 aprilie, ca gentil amfitrion, Alice Barb, autodefinindu-se ca „visător profesionist“, a prefaţat recitalul în cuvinte emoţionante şi s-a ocupat până şi de invitarea spectatorilor în locurile disponibile, intrarea fiind liberă. Un dialog cald, într-o atmosferă de familie. Salonul de concert este ornat cu tablouri istorice, înfăţişându-l pe Dinu Lipatti inclusiv în cunoscutele ipostaze alături de George Enescu şi Clara Haskil. În surdină, rulează înregistrări lipattiene celebre. Pianul Steinway de concert se află pe scenă. Într-adevăr, climatul seduce.

După piese de Nicolae Lungu („Iubi-te-voi Doamne“) şi Nicolae Bretan („Acum slobozeşte în pace“), interpretele serii, mezzosoprana Maria Jinga şi soprana Renata Vari au dat viaţă, în solo şi în duo, unor pagini cunoscute de Bach („Es ist vollbracht“ din „Johannes Passion“, cu ornamentică exemplar redată de Maria Jinga), César Franck, Alessandro Stradella („Pietà Signore“, în adoraţia pasională a Mariei Jinga), Giulio Caccini („Ave Maria“, pioasă restituire a Renatei Vari), Pergolesi, Mascagni, Andrew Lloyd Webber, Giuseppe Verdi („Ave Maria“ din „Otello“, rugă de adâncă trăire transmisă de Renata Vari, „Liber scriptus“ din „Messa da Requiem“, o lectură de manual a Mariei Jinga şi duetul „Agnus Dei“ din aceeaşi „Messa da Requiem“, cântat într-o simbioză plină de muzicalitate). În final, pianista acompaniatoare Mădălina Florescu a interpretat Choralul „Jesus bleibet meine Freude“ de Johann Sebastian Bach, lucrare preferată a lui Dinu Lipatti.

Alice Barb, autoare a conceptului evenimentului, a încheiat serata citându-l pe Nicolae Steinhardt a cărui zicere „Arta nu este comunicare, ci cuminecare“ leagă fundamental valorile estetice de cele Sfinte, ca un crez sub învăluirea căruia s-a desfăşurat recitalul extraordinar de muzică Pascală ortodoxă, catolică şi protestantă.

A fost anunţat şi următorul eveniment al Casei Artelor „Dinu Lipatti“, ce va fi dedicat lui William Shakespeare, în jurul datei de 23 aprilie.


Maria Jinga şi Renata Vari

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările