Alina Cojocaru a fost „Frumoasa din pădurea adormită”, la Gala Internaţională de Balet de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În seara de 28 ianuarie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), s-a desfăşurat Gala Internaţională de Balet, în cadrul căreia celebra balerină Alina Cojocaru a dansat alături de Johan Kobborg două fragmente care au fost ovaţionate de public.

Gala Internaţională de Balet a adus la Bucureşti artişti importanţi de pe scenele internaţionale, care au dansat miercuri seara, timp de peste trei ore, câteva bucăţi celebre şi îndrăgite de public. Alături de Alina Cojocaru, care dansează în prezent în cadrul Baletului Naţional Englez şi este artist onorific şi invitat permanent la Opera Naţională Bucureşti, au urcat aseară pe scena ONB, Iana Salenko, prim-balerină a Baletului de Stat din Berlin, Osiel Gouneo, cubanezul care este în prezent prim-balerin al Baletului Naţional Norvegian, şi Marian Walter, prim-balerin al Baletului de Stat din Berlin.

Înainte de eveniment, Johan Kobborg, directorul Baletului Naţional Român, a declarat, pentru Adevărul, că îşi doreşte „ca acest eveniment să fie încântător pentru spectatori” şi că este extrem de important pentru el să arate scene de balet care să placă publicului, „dar şi piese din balete pe care nu le-au mai văzut în programul obişnuit”, spunând, în acelaşi timp că îşi doreşte ca dansatorii să lucreze la piese noi, care nu au mai fost dansate pe scena Operei Naţionale până acum. „Gala a fost gândită ca o experienţă emoţionantă atât pentru public cât şi pentru dansatori”, a mai spus el.  

Gala s-a deschis cu un fragment din „Voices of Spring”, coregrafia Sir Frederick Ashton, pe muzica lui Johann Strauss-fiul, în interpretarea Gretei Niţă şi a lui Barnaby Bishop, un moment sensibil şi bine realizat, la care publicul a vibrat.

gala balet

Au urmat fragmente din „La Sylphide”, cu Oana Babuşka şi Shohei Horiuchi, „Flăcările Parisului”, cu Cristina Dijmaru, Marian Walter sau „Romeo şi Julieta”, cu Bianca Fota şi Dawid Trzensimiech, dansând pe un fundal romantic, cu cerul înstelat, deasupra balconului Julietei. Prima parte s-a încheiat cu celebrul fragment din „Mayerling”, în coregrafia lui Kenneth MacMillan, pe muzica lui Franz Liszt, mult aşteptat de publicm pentru că i-a adus împreună pe scenă pe Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, alături de Liam Morris, într-o poveste al cărei romantism s-a născut dintr-o întâmplare reală şi tragică, petrecută acum 150 de ani, când  moştenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, prinţul Rudolf, s-a sinucis împreună cu amanta lui...

„Veţi vedea o altă latură a Alinei decât aţi văzut până acum. Baletul este şi o formă de <entertainment>, dar este şi formă de artă care să te îndemne să-ţi pui întrebări”, a spus Johan Kobborg, înainte de Gală, iar ceea ce s-a întâmplat aseară pe scenă i-a făcut cuvintele să capete adevăr. Un moment care, dincolo de balet, a dovedit calităţile actoriceşti ale protagoniştilor, care au recreat în cele câteva minute toată drama şi toată disperarea unei iubiri ce nu avea loc pe această lume.

gala balet
„Un balet ca Mayerling arată publicului că arta aceasta este dramatică, spune poveşti care nu înseamnă numai picioruşe gingaşe în poante. Mayerling reprezintă frumuseţea tristă al baletului”, a spus şi Alina Cojocaru, care a mai dansat această poveste, la Londra, în faţa multor familii regale.

Partea a doua a Galei s-a deschis cu pas de deux din „Manon”, cu Bianca Fota şi Dawid Trzensimiech, tulburător, emoţionant şi sensibil, urmat de fragmente din „Corsarul”, „Rhapsody” sau „Don Quijote”. Punctul de maxim interes a fost scena din „Frumoasa din pădurea adormită”, în care Alina Cojocaru a dansat din nou alături de Johan Kobborg, Dawid Trzensimiech, Shohei Horiuchi şi Liam Morris.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite