Arte

articolul anterior articolul urmator

Alina Cojocaru, către Dacian Cioloş: Am înţeles că această ţară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce Johan şi eu avem de oferit. Răspunsul premierului

22
13 Apr 2016 21:37:58
Autor: Ionela Roşu
Balerina Alina Cojocaru şi premierul Dacian Cioloş
Balerina Alina Cojocaru şi premierul Dacian Cioloş

Balerina Alina Cojocaru, care a fost, săptămâna trecută, în audienţă la prim-ministrul Dacian Cioloş pentru a-i relata situaţia de criză de la Opera Naţională Bucureşti (ONB), i-a adresat acestuia o scrisoare deschisă, în care îşi exprimă mâhnirea faţă de tot ce s-a întâmplat în instituţie. Demersurile de reconciliere nu au avut rezultate, iar demisia coregrafului Johan Kobborg a fost acceptată.

Stimate domnule prim-ministru,

Îmi permit un ultim mesaj. 

O să vă ataşez un email scris de Prinţesa Marina Sturdza dlui Alexandrescu. Acest lucru o să răspundă la acuzaţiile nedrepte aduse nouă în legatura cu Gala de la New York.

Din păcate, am înţeles că această ţară a noastră nu este pregătită pentru ce Johan şi cu mine am oferit în aceşti  doi ani şi voiam să continuăm. Am ştiut că o să fie greu, dar am sperat că, inspirând curaj, creativitate, pasiune şi onestitate, atât în inimile unor micuţi balerini, cât şi acelor tinere talente ale ţării (celor care au ales să se întoarcă în ţară, de când a fost Johan la conducerea artistică a Baletului), o să fie un început, se va naşte o nouă generaţie de artişti români.

Atât artişti români, cât şi străini am sperat să lucreze împreună spre a crea arta, sub acoperişul teatrului şi, în acelaşi timp, a o dărui mai departe ţării. Acesta este rostul artei şi al culturii. Am sperat ca ceea ce facem noi să fie o ruptură din cercul de răutate şi de distrugere, în care se găseşte ţara noastră.

Măcar cât de mică a fost schimbarea,  am dorit ca aceasta să fie simţită de generaţiile viitoare, să fie o rază spre care să li se îndrepte privirea şi să aibă, la rândul lor, dorinţa de a dărui şi de a iubi, aşa cum si ei la rândul lor au simţit acest lucru din partea noastră.

Dar se pare că am greşit, puţini sunt pregătiţi să vadă şi să accepte ca există oameni ca Johan - fără vreun interes propriu, ci dimpotrivă.

Probabil aici este una din durerile mari  pe care le simt momentan. Când balerini îi trimit mesaje de îi rup inima, dar le e frică, de fapt, să fie prezenţi, când trebuie să îl susţină.

Înţeleg şi nu înţeleg acest lucru. Durerea mea este că, deşi au simţit ceva minunat (după cum spun ei), ceva ce ar trebui, după părerea mea, să le fie un standard în viaţă ( pe care îl merită), ei au făcut o alegere în care a primat frica.

Toţi avem dreptul la o alegere în viaţă, pentru mine a avea frică şi intimidare nu înseamnă a avea o direcţie înainte, ci are ca unică destinaţie - întunericul.

Primesc mesaje prin care unii îşi cer scuze că am fost jignită. Nu m-am simţit aşa, simt numai milă şi tristeţe.
Îmi pare rău că, încercând să protejez ce s-a realizat cu atât de multă muncă şi a asigura un viitor acestei arte în România, protejând o mână de oameni cărora li se datorează aceste realizări nemaipomenite la noi în ţară, s-a ajuns la un alt scandal. Vă asigur că nu aceasta a fost intenţia!

Ţinând cont de situaţia ţării, ştiu că această problemă de la ONB este numai o mică problemă şi voiam să vă mulţumesc din suflet pentru timpul acordat. Nu numai ca un conducător al ţării mele, dar ca şi om cu respect pentru un alt om.

Am văzut un zâmbet în ochii şi inima dumneavoastră şi aleg să plec cu această amintire din multe lucruri urâte care s-au întâmplat în numai câteva zile. Aceasta bunătate arătată mie, îmi dă încă o rază mică de speranţă pentru viitorul ţării mele, un viitor pe care îl doresc tutor oamenilor, indiferent de ce naţionalitate sunt.

Măcar pentru viitoarele generaţii această speranţă să existe.


Sper să am această onoare de ne revedea într-o zi cu Johan, la un pahar de suc, aşa cum aţi propus.

Cu sinceritate,

Alina Cojocaru

Premierul Dacian Cioloş i-a răspuns Alinei Cojocaru pe pagina sa de Facebook:

„Stimată Alina Cojocaru
Zilele trecute mi-aţi adresat un mesaj public în legătură cu situaţia tensionată de la Operă. Vreau să vă răspund în tonul sincer şi direct în care a decurs discuţia noastră şi până acum.
Cred că Opera Nationala Bucuresti are nevoie de artişti şi de spectacole de valoare.Sunt sigur că putem să ne respectăm valorile, aşa cum putem să respectăm un artist sau un act artistic remarcabil, fie că vine din România sau din altă parte. Performanţa trebuie apreciată indiferent de unde vine. Suntem mândri când performerii români sunt recunoscuţi în afară şi de aceea respectăm orice performanţă şi în ţara noastră, obţinută de orice artist. E datoria noastră ca administratori să facem aceste lucruri posibile.
Însă dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-şi are locul într-o Românie care se doreşte deschisă spre lume.

Sper ca în urma dialogului de azi (care va continua în zilele următoare) cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu să fie găsită o soluţie pentru situaţia de la Operă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Lupul Sur
13.04.2016, 22:04:05

Doamna Alina, imi cer scuze, imi scuze in numele meu personal, dar nu in numele poporului Roman. pentru ca ce numim la aceasta ora popor roman, nu simt ca ma regasesc in el. Nu ma regasesc in coruptie, frica, spaga, lene , hotie, minciuna , intoleranta. Acest popor, odata minunat, este tinut in bezna de o clica de asa zise elite, tocmai pentru a putea fi manipulat mai usor. Dumneavostra, prin propia munca, v-ati realizat un destin. profitati de el si....NU PRIVITI IN URMA. Si daca nu credeti ce spun, uitati-va la comentariile ce vor fi la acest post.

+7 (11 voturi)
vasile hanciu
13.04.2016, 22:31:24

Problema este ca exista un conflict de interese intre directorul si dirijorul Soare Tiberiu si sotia lui balerina in compania de balet...Intentia de schimbare la nivelul companiei de balet era evidenta, Kobborg era vizat direct, chiar daca realizarile lui au atras solisti de talie mondiala care altfel nu veneau la Bucuresti. Atmosfera din ONB este otravita cu atitudinea unor artisti, surprinzator oameni care canta pe scenele importante din Europa si nu numai, cu sloganuri "nationaliste de joasa speta"si prin implicarea unor "spectatori titrati deja ca publicul ONB". La noi traditia aranjamentelor de culise este dincolo de arta. In atitudine ONB se oglindeste situatia din Romania. Atotstiutorul si competentul roman...de asta este situatia in care se scalda tara, ptr ca noi nu primi lectii de la nimeni, nici macar de la romanii care s-au realizat intre straini doar pe fortele proprii, nu pe pile si aranjamente.

+8 (8 voturi)
Camelian Propinatiu
13.04.2016, 23:13:34

E o tara care unii dintre scriitorii vii n-au nevoie de Muzeul Literaturii al scriitorilor morti, pe care i-ar izgoni si din manuale, si din librarii. Nici TVR Cultural nu e e necesar pt Luminarea Poporului. Nici filarmonica in fiecare din cele 6 sectoare. Nici Opera noua, daca nu ca la Sydney macar ca la Copenhaga. Consolare, listele clasice de carti bune: https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu Carte straina clasica gratuita https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

+1 (1 vot)
Camelian Propinatiu
13.04.2016, 23:47:33

De când au inceput altii: http://www.arte.tv/guide/fr/048403-000-A/tricentenaire-de-l-ecole-francaise-de-danse?autoplay=1

+1 (1 vot)
Razvan Georgescu
13.04.2016, 23:43:47

O mare artista. Un nume greu in baletul mondial. Insa asta nu inseamna neaparat ca are dreptate in tot ce spune. La ONB sunt cel putin doua tabere, ambele formate din mari artisti. Poate ar fi mai corect ca demers jurnalistic sa aprofundati cauzele si sa relatati obiectiv de ce se intampla ce se intampla. Ideea ca Johan si Alina vor sa faca doar bine acestei tari din prea-plinul constiintei lor, e cam debila. Cauzele sunt altele decat cele spuse de doamna Alina - repet, o mare balerina - si sunt mocnite de mult timp, cam de cand Razvan Dinca a distrus munca predecesorilor sai, manevrand fondurile cu totala rea vointa si incompetenta, formand cu ajutorul lor, retele de favoritisme si de oameni care sa-l sustina. Mai intrebati, mai investigati,,,,,o sa fiti surprinsi.

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările