VIDEO Andrei Pleşu, la Festivalul Dilema veche: „Domnule Paleologu, dar cu iubirea cum e la bătrâneţe?” Paleologu: „Nu te lasă ce crezi, te lasă genunchii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu este invitatul de onoare la cea de-a doua ediţie a Festivalului Dilema veche FOTO: Alex Varninschi
Andrei Pleşu este invitatul de onoare la cea de-a doua ediţie a Festivalului Dilema veche FOTO: Alex Varninschi

A doua ediţie a Festivalului Dilema veche are loc în perioada 30 august - 1 septembrie, în spaţiul Cetăţii Alba Carolina din „Cealaltă capitală” – Alba Iulia. Jurnaliştii „Adevărul” ne vor povesti experienţele culturale şi artistice din cele trei zile de festival, la care participă Andrei Pleşu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Dacian Cioloş şi multe alte nume importante din viaţa culturală românească.

Festivalul a fost deschis astăzi de invitatul de onoare Andrei Pleşu, care a vorbit „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii”. 

Vă redăm câteva fragmente din conferinţa filosofului Andrei Pleşu, de la Cetatea Alba Carolina din Alba-Iulia

S-au găsit voci care să-mi spună că nu sunt specialist în teologie. (...) Dacă am anunţat o conferinţă despre bătrâneţe, cred că măcar acest reproş nu mi se poate face. Sunt competent, nimeni nu poate să-mi pună la îndoială informaţia şi competenţa mea în materie. E o coincidenţă fericită că vorbim astăzi despre bătrâneţe, nu doar fiindcă suntem într-o cetate veche, dar vă anunţă că azi, domnul profesor Neagu Djuvara împlineşte 96 de ani. Prezenţa sa, vârsta lui, tipul lui de activitate şi vitalitatea lui reprezintă în sine un mesaj încurajator spre bătrâneţe”.

Nu mai vorbim astăzi despre o categorie minoritară, acum o sută de ani, nu erau aşa mulţi bătrâni, speranţa de viaţă era mai mică şi populaţia lumii nu avea un procent semnificativ de bătrâni. Dar vă anunţ că speranţa de viaţă creşte non-stop, că numărul bătrânilor e în creştere. S-au făcut unele statistici, în 1950, în Franţa erau aproximativ două sute de centenari, în 1990 erau 4.000, se preconizează că în 2050 vor fi 150.000.”

Din numărul crescând de bătrâni, majoritatea o constituie doamnele. Sunt de patru ori mai multe centenare decât centenari, se cercetează de unde vine această diferenţă, dar apare ca un fapt atestat. Femeile îmbătrânesc mai consecvent şi mai durabil decât bărbaţii. Pe de altă parte, trebuie să ne obişnuim cu gândul că bătrâneţea e inevitabilă, că din clipa când ne naştem acumulăm procente de bătrâneţe.

De când te naşti, ai şi îmbătrânit.

Există un portret sinistru şi unul euforic al bătrâneţii: 

Avantajele bătrâneţii, din vorbele lui Alexandru Paleologu 

Există în istoria culturii europene oameni care spun că bătrâneţea e minunată. Eu am întâlnit doi asemenea oameni care au contat pentru formaţia mea. Unul era domnul Alexandru Paleologu, care spunea că nu e nimic mai frumos pe lume decât să fii bătrân. Şi că sunt avantaje reale la bătrâneţe, unul este să fii bunic, fiindcă atunci când eşti tată ai o relaţie mai tensionată cu copiii.

Mai e un avantaj. Când te plictiseşti într-o societate, când un program ţi se pare prea încărcat, poţi să faci pe senilul, poţi să spui prostii, şi imediat eşti scuzat. Poţi să te pătezi pe o cravată, nu se supără nimeni. Capeţi libertăţi pe care nu le aveai.

Noi, tineri pe vremea aia, ne-am permis să-l întrebăm:Domnule Paleologu, dar cu iubirea cum e la bătrâneţe?Iar el ne-a răspuns: „Nu te lasă ce crezi, te lasă genunchii”. 

Dezavantaje ale bătrâneţii

„Există şi varianta proastă a bătrâneţii. Există oamenii care se lamentează, oamenii care colecţionează regretele, viciile, necazurile, neputinţele bătrâneţii.

În Roma Antică era un slogan: „Cei de 60 de ani să fie aruncaţi de pe pod”. Acest lucru s-a menţinut în istoria europeană.

Există şi ideea că bătrâneţea e un fel de boală, de infirmitate, e ceva care trebuie cumva evitat, e un rezultat al existenţei răului, al păcatului originar, spun sfinţii părinţi.(...)”

Bătrânii, în creştinism

Cel mai interesant este că, creştinismul, în general, nu are o imagine prea grozavă a bătrâneţii. Te-ai aştepta ca în creştinism bătrânul, înţeleptul să fie un personaj important. El este, dar vă reamintesc câteva fapte:

Iisus Hristos ne-a învăţat o mulţime de lucruri esenţiale, cum să acţionăm, cum să ne iubim aproapele, cum să ajutăm, cum să ne rugăm, cum să suferim, cum să murim, dar nu a apucat să ne spună cum e cu bătrâneţea.

El a murit la 33 de ani. Şi ucenicii lui erau foarte tineri, e uimitor să constaţi că Sf. Ioan Evanghelistul avea 18 ani atunci când Iisus a murit pe cruce, iar cel mai bătrân dintre ei era Sf. Petru care avea 32 de ani. Noul Testament vine cu un suflu de energie tinerească. În Noul Testament, adevărata vârstă, deplină, a omului este vârsta lui Iisus, cea pe care a atins-o el, vârsta divină, a cunoaşterii - apogeul maturităţii.”


În trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii, festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spaţiu inedit, la care accesul este liber. 

Trei zile de cultură la Cetatea Alba Iulia, cu „Dilema Veche“

Vineri, Cetatea Alba Iulia şi-a deschis porţile pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului „Dilema Veche“, care se va desfăşura în perioada 30 august – 1 septembrie.

Prima zi la Festivalul "Dilema veche", la Alba-Iulia. Mai multe pe blogul lui Alex Varninschi.  

Cum a fost în prima zi a Festivalului ƒƒ„Dilema Veche” 2013 - Alba Iulia

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite