ANIVERSARE Dirijorul Horia Andreescu, la 70 de ani: „Buletinul meu e valabil până în 2051“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Horia Andreescu, în studioul Adevarul Live   FOTO: Eduard Enea
Dirijorul Horia Andreescu, în studioul Adevarul Live   FOTO: Eduard Enea

Pe 18 octombrie, dirijorul Horia Andreescu împlineşte 70 de ani. Artistul  a vorbit, în studioul Adevărul Live, despre prestigioasa sa carieră. Filarmonica "George Enescu" îl aniversează pe dirijorul permanent al instituţiei, prin două concerte aniversare "Horia Andreescu 70": joi şi vineri, pe 20 şi 21 octombrie,  de la ora 19.00. În program: Suita nr. 2, de  Enescu şi Simfonia nr. 9, de Beethoven.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Concertul vocal-simfonic (joi şi vineri, de pe 20 şi 21 octombrie), dirijat de Horia Andreescu, va include Suita nr. 2, de George Enescu şi Simfonia nr. 9, de Ludwig van Beethoven. Dirijorul corului va fi Iosif Ion Prunner.

Horia Andreeescu este născut pe 18 octombrie 1946, la Braşov.

Dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu", fondator al orchestrei de camera Virtuozii din Bucureşti, profesor asociat al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, Horia Andreescu a fost multi ani director al formatiilor muzicale Radio.

Daca asculti Eroica, Simfonia nr. 3 de Enescu, simfonii si misse de Haydn, Chain 1 si Chain 2 de Lutoslawski sau Simfonia nr. 6 de Mahler, constati cat de largi sunt dispozitiile artistice ale lui Horia Andreescu. Constati cu cata ardoare cauta adevarul unei muzici si cum ajunge la acesta, prin vigoarea talentului sau, prin fertila sa imaginatie, prin stiinta si curaj. Da, are curajul sa atace viu si proaspat, prin propria sa traire muzicala, chiar si asa-numitele slagare ale repertoriului universal, se scrie pe site-ul Filarmonicii "George Enescu".

image

Studiile lui Horia Andreescu la Universitatea de Muzica din Bucuresti (compozitie si dirijat cu profesori exceptionali), la Academia de Muzica de la Viena (cu Hans Swarowski si Karl Osterreicher), precum si cursurile cu Sergiu Celibidache sunt o baza solida a devenirii sale dirijorale.

Din colaborarile lui Horia Andreescu cu orchestre din Romania si strainatate - mai cu seama din Germania, unde numara 13 ani de "dirijor oaspete permanent" la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeasi functie la Dresdner Philharmonie si 21 de ani la Staatskapelle Schwerin -, exista peste 60 de inregistrari pe piata discografica, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Iata cateva din cele mai recente: un CD realizat cu Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, editat la C.P.O. in 2007; altul inregistrat la Westdeutscher Rundfunk Koln (creatii ale compozitorului Pascal Bentoiu), editat in 2004 la Hastedt; un CD editat in 2008 la "Electrecord" cu lucrari de Dvorak si Musorgski-Funtek, inregistrate cu Netherlands Philharmonic Orchestra si, in 2009, Oratoriul Bizantin de Pasti de Paul Constantinescu, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, editat de Casa Radio.

Integrala Enescu (8 CD-uri), editata de "Electrecord" si "Olymia-Londra" si bine difuzata, contribuie consistent la cunoasterea de la Tokyo pana la New York a acestui mare compozitor.

Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, de pilda London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum si turneele individuale sau cu Orchestra Nationala Radio si Filarmonica "George Enescu" la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen si, fireste, Festivalul International "George Enescu" de la Bucuresti, rotunjesc succinta prezentare a acestui dirijor.

Concert vocal-simfonic

Joi, 20 şi Vineri, 21  Octombrie 2016, 19:00 - 21:00
Sala mare
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii “George Enescu“
Dirijor
HORIA ANDREESCU – 70

Solişti:

Anna Gillingham
Liliana Ciucă
Marius Vlad Budoiu
Gelu Dobrea

Program
George Enescu
Suita nr. 2
Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 9
Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite