Arte

articolul anterior articolul urmator

ANIVERSARE „E o bucurie să aducem o expoziţie dedicată lui Enescu şi muzica marelui compozitor român în Suedia”

0
26 Aug 2021 14:37:35
Autor: Ionela Roşu
Expoziţia „Enescu 140” va rămâne deschisă până pe 1 decembrie 2021   FOTO: Ambasada României în Regatul Suediei
Expoziţia „Enescu 140” va rămâne deschisă până pe 1 decembrie 2021   FOTO: Ambasada României în Regatul Suediei

Cei 140 de ani de la naşterea marelui compozitor român George Enescu au fost marcaţi, de Institutul Cultural Român de la Stockholm, printr-o serie de activităţi care a debutat cu expoziţia outdoor „Enescu 140”, prezentată la Ambasada României în Regatul Suediei.

Expoziţia „Enescu 140” include 20 de panouri fotografice – imagini şi texte privind viaţa şi opera marelui compozitor român, în limba engleză. Curatorii evenimentului expoziţional sunt Adina Sibianu şi Irina Niţu, iar panourile sunt concepute grafic de artistul Horia Niţu. Expoziţia „Enescu 140” va rămâne deschisă până pe 1 decembrie 2021, la sediul Ambasadei României în Regatul Suediei (Ostermalmsgatan 36). Evenimentele au fost organizate de ICR Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei, în parteneriat cu Festivalul Internaţional George Enescu şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

„Enescu rămâne un mare geniu muzical al lumii, chiar dacă muzica lui, de multe ori incluzând într-un mod sofisticat şi fascinant elemente din folclorul românesc, este uneori, mai greu de receptat. Creaţia sa multidimensională şi-a lăsat amprenta şi prin excepţionala sa muncă de profesor, în formarea unor alţi artişti de talie mondială. Este aşadar o mare bucurie să aducem în Suedia o expoziţie dedicată lui Enescu şi muzica marelui compozitor român, printr-o serie de concerte transmise la sediul ICR Stockholm”, a declarat, în cuvântul de deschidere, E.S. domnul Iulian Buga, ambasadorul României în Regatul Suediei (foto sus).

Evenimentele din capitala suedeză dedicate lui George Enescu au continuat, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, cu un recital susţinut de violonistul Valentin Şerban. Din programul recitalului au făcut parte lucrările Partita nr. 2 in re minor de Johann Sebastian Bach, Sonata nr.3 „Ballade” de Eugène Ysaÿe, Lăutarul de George Enescu, Nel cor più non mi sento de Niccolò Paganini.

Ne bucurăm ca, odată cu evenimentele dedicate lui George Enescu, să deschidem pentru public, după mai bine de un an, Institutul Cultural Român din Stockholm, după această perioadă dificilă de restricţii şi izolare cauzate de pandemie. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât ICR Stockholm, înfiinţat în anul 2006, sărbătoreşte 15 ani de existenţă în 2021. Este foarte important să marcăm aceste evenimente, alături de public, la sediul institutului nostru”, a punctat, tot în deschiderea momentului, Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm (foto sus).

 

„E o bucurie să prezint muzica enesciană publicului suedez. Am intepretat, printre altele, şi «Lăutarul», de Enescu. M-am întrebat de multe ori cum îl pot străinii înţelege pe acest mare compozitor şi consider că este o adevărată provocare”, a spus Valentin Şerban (foto), care a câştigat, la secţiunea vioară, cea mai recentă ediţie a Concursului Internaţional George Enescu.

Pentru a continua sărbătorirea lui George Enescu în Suedia, între 28 august şi 26 septembrie 2021, vor fi videoproiectate 20 de concerte din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, gratuit, în regim de livestream, la sediul ICR Stockholm, în urma unui parteneriat realizat de reprezentanţă cu Festivalul „George Enescu”.

Participarea publicului la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron 20), la concertele transmise din Festivalul George Enescu se face doar în limita locurilor disponibile, numai pe bază de rezervare.

Purtarea măştii este obligatorie. ICR Stockholm pune la dispoziţia publicului măşti şi dezinfectant şi va respecta regulile de distanţare socială. Festivalul Internaţional George Enescu 2021 oferă acces la concertele sale şi în varianta online, pentru publicul din întreaga lume, în sistem pay-per-view.

Informaţii despre programul Festivalului Internaţional George Enescu pot fi găsite aici, iar despre bilete aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările