„Arheologia Memoriei: Cărţile Focului“, deschisă în Noaptea Albă a Galeriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei 132) şi NAG (Noaptea Albă a Galeriilor) vă invită vineri, 30 septembrie, începând de la  ora 20.00, până sâmbătă la ora 04.00 la expoziţia "Arheologia Memoriei: Cărţile Focului", a artistului Vlad Basarab.

Expoziţia constă din instalaţia "Cărţile Focului" alcătuită din cărţi din ceramică aşezate pe lut. Ideea proiectului o reprezintă cultura ca bază a civilizaţiei, simbolizată de folosirea pământului ars şi nears în construirea unui sit arheologic în formă de bibliotecă arhetipală din cărţi de ceramică.

"Am ales să folosesc cartea ca simbol deoarece sintetizează istoria cunoaşterii şi a memoriei colective", spune artistul. "Cărţile din seria "Arheologia Memoriei" sunt în mod simbolic lăsate nescrise pentru a sugera absenţa, uitarea şi a inspira publicul să-şi imagineze ce ar putea conţine. Cărţile sunt simboluri, instrumente ale memoriei. De la începutul istoriei a existat o legătură strânsă între cuvinte şi lut, primele forme de scriere fiind pe tăbliţe de lut.

Noţiunea de timp istoric şi permanenţă, dată de cărţile din ceramică, apare în contrast cu vulnerabilitatea şi fragilitatea culturii şi cunoaşterii. În contextul istoric al secolului XX în care sisteme ideologice şi totalitare au condus la distrugerea în masă a unor cărţi considerate reacţionare, instalaţia sintetizează nevoia umană de a salva trecutul printr-o arheologie a memoriei.

Trecutul joacă un rol important în procesul meu creativ. Rolul meu de artist este de a săpa prin straturile istoriei ca un arheolog. Procesul uitării este inevitabil, mai ales în epoca contemporană când accentul se pune pe nou. Se impune păstrarea valorilor, a tradiţiei şi a patrimoniului viu. Procesul de aducere aminte devine singurul mod de conservare al istoriei. Prin lipsa unei continuităţi culturale, este dificil pentru un popor să-şi găsească direcţia şi identitatea în cadrul unui nou sistem social.

Ceramica este mediul pe care îl utilizez cu precădere deoarece lutul reprezintă elementul care din punct de vedere metaforic conţine cele mai dinamice trăsături ale vieţii şi ale naturii prin transformările pe care le parcurge, de la erupţii vulcanice până la eroziunea munţilor. Procesul creativ cu lutul, de la facere până la ardere, este prin natura lui de tip transformaţional, alchimic.

image
Majoritatea cărţilor le-am ars în cuptoare tradiţionale româneşti din Potigrafu şi Pişcu prin arderea cu lemne şi bălegar de cal. Comunităţile de olari din Pişcu şi Potigrafu s-au destrămat, sute de olari abandonând acest meşteşug după 1990. Pentru mine reprezintă o mare inspiraţie să particip la revitalizarea unor procese date tăcerii." - Vlad Basarab

Expoziţia de la Galateea Contemorary Art (14 septembrie – 13 octombrie 2016) face parte dintr-un circuit de expoziţii itinerante din ciclul Arheologia Memoriei, iniţiat în 2013 la West Virginia University Creative Arts Center, continuat în 2015 la ICR New York, la Pittsburgh Center for the Arts şi Bienala NCECA, Brown University, Rhode Island, Muzeul Naţional Brukenthal (2015-2016) la Muzeul de Artă din Arad şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei,Chişinău în 2016.

Expoziţia poate fi vizionată între 14 septembrie şi 13 octombrie 2016.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite