Artă şi competiţie: licitaţiile de Crăciun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
bruno

Decembrie a adus o concurenţă fără precedent între casele de licitaţii şi între operele vechilor maeştri. 732 de opere de artă au fost oferite în cele nouă licitaţii din calendarul lunii decembrie.

Pe lângă cele trei case care organizează cu regularitate sesiuni – Artmark, Alis şi Goldart –, spectacolul a fost întregit de reactivarea altor case de licitaţii şi de apariţia (extrem de timidă) a unora noi. Concurenţa a crescut nu doar între comercianţii de artă, ci şi între semnăturile existente pe piaţă, dar şi între colecţionari, rezultatele fiind adesea fie spectaculoase, fie surprinzătoare.

NOUĂ  LICITAŢII ÎN TREI SĂPTĂMÂNI

Cu 1.575.050 de euro cifră de vânzări şi o rată de adjudecare de 95,5%, Licitaţia de Crăciun de la Artmark a fost cea mai bună din an. Chiar şi singură, depăşeşte cifra lunară de afaceri din ultimul semestru pentru toate casele la un loc, aceasta fiind sub 1,3 milioane. Sumarul a cuprins 200 de loturi, 42 fiind bijuterii şi obiecte decorative, însă arta plastică a fost dominantă, cu încasări de 1.492.000 de euro. Celelalte licitaţii din decembrie s-au plasat la cifre de afaceri de circa 30.000 de euro.

Quadro în Cluj şi AraArt, Monavissa şi GrowArt în Bucureşti sunt case de licitaţii care nu organizează evenimente lunare. Toate s-au mobilizat însă şi au fost în activitate în decurs de trei săptămâni, în ajunul Crăciunului. La acestea s-au adăugat noi iniţiative ale unor galerii din Timişoara, Bucureşti şi Covasna, care au iniţiat mici licitaţii, dar fără un sumar important şi fără rezultate notabile. Cele mai importante rezultate le-a obţinut Ara Art, cu un total de 64.400 de euro.

image

Preţuri remarcabile au fost obţinute de picturi de Camil Ressu, urmat de avangardiştii Marcel Iancu, MH Maxy şi de academiştii Arthur Verona şi Nicolae Vermont. La Cluj, sumarul licitaţiei Quadro a fost alcătuit din artişti ardeleni, predominant de etnie maghiară. Totalul vânzărilor a fost de 34.600 de euro. La GrowArt şi Monavissa, accentul a fost pus pe pictorii contemporani rar întâlniţi în alte licitaţii.

BIJUTERIILE, STATUT  DE INVITAT SPECIAL

La Andreas Antic din Timişoara, sumarul a cuprins aproape exclusiv antichităţi şi bijuterii. O altă licitaţie organizată  în Bucureşti, în beneficiul organizaţiei „Salvaţi copiii“, a adus încasări de 10.000 de euro pentru o creaţie a sculptorului Alexandru Ghilduş şi alte 10.000 de euro pentru un brăduţ unicat realizat de jurnalista Anca Rusu. În mod excepţional, arta nu a fost oferta exclusivă la niciuna dintre casele importante.

Chiar şi Artmark sau Ara Art, care şi-au obişnuit clienţii cu licitaţii specializate, au oferit antichităţi sau bijuterii în licitaţiile de artă plastică. Vânzările nu au fost spectaculoase, dar au atras în săli un public nou şi mai puţin specializat. La Alis, unde bijuteriile şi antichităţile sunt prezente în mod regulat, numărul acestora s-a dublat în perioada Crăciunului, iar rata de adjudecare a fost net superioară.

SUPRAPREŢ  PENTRU DESENE

O altă tendinţă nouă a fost supralicitarea operelor de artă din low-market, sub 5.000 de euro, beneficiare fiind în multe cazuri desenele vechilor maeştri. Astfel, lucrări de grafică ale lui Theodor Aman, Schweitzer-Cumpăna sau Nicolae Grigorescu au fost adjudecate cu 5.000 de euro, iar desene de  Ştefan Dimitrescu, Jean Cheller, Tonitza, Petraşcu, Vermont şi-au dublat sau şi-au triplat valoarea.

Licitaţia de Crăciun de la Artmark s-a desfăşurat pe 19 decembrie, la Hotel Marriott, şi a durat cinci ore pentru cele 200 de loturi

De la 900 de euro la 9.000

Cea mai spectaculoasă adjudecare a fost cea a unei sculpturi în bronz pictat. Lucrarea „Vânzătorul de covoare“ (foto) a artistului austriac Bruno Zach a intrat în licitaţie cu un preţ de deschidere de 900 de euro şi a parcurs 39 de paşi de licitare, fiind cumpărată cu 9.500 de euro. Este recordul absolut pentru numărul de paşi de licitare în cazul unei sculpturi şi este unul dintre cele mai mari preţuri obţinute pentru un bronz de mici dimensiuni.

MINORA

Nicolae Tonitza, marele învins

Tonitza este marele învins al sfârşitului de an, după ce operele sale obţinuseră rezultate spectaculoase timp de 12 luni. Cea mai valoroasă pictură a sa a fost „Minora“ (foto), oferită de casa de licitaţii Goldart cu o evaluare de 100-110.000 de euro, dar a rămas neadjudecată. Alte trei tablouri ale lui Tonitza au fost oferite la Artmark şi au fost adjudecate aproape de estimarea maximă, însă ele aveau evaluări mult sub 50.000 de euro. Cel mai mare preţ obţinut a fost 42.000 de euro ,pentru un peisaj, iar cel mai mic, 18.500 de euro, pentru un tablou floral.

image

Grigorescu, marele învingător

Vechiul maestru Nicolae Grigorescu a fost campionul absolut în decembrie, operele sale ocupând toate trei poziţiile clasamentului lunar al vânzărilor. Cea mai importantă adjudecare a lunii a fost tabloul său„Întoarcerea de la târg“ (foto), un car cu boi ajuns la cota de 165.000 de euro. Alte patru pânze ale lui s-au vândut la preţuri de 30-60.000 de euro, revitalizând prezenţa pe piaţă a acestui autor. Grigorescu domină topurile absolute ale vânzărilor în licitaţii, dar în clasamentul la 6 luni căzuse pe locul trei, după Tonitza şi Petraşcu.

spaime

Corneliu Baba, cea mai importantă ascensiune

Cel mai clasicizat dintre pictorii contemporani, Corneliu Baba a fost principalul beneficiar al creşterii interesului pentru această categorie de artă. După o vânzare importantă în noiembrie, pentru pictura„Spaime“ (foto), adjudecată cu 32.000 de euro, a urmat în decembrie un nou record personal, 50.000 de euro, obţinut pentru un tablou cu acelaşi titlu. Recordul anterior era de 40.000 de euro (martie 2010).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite