Arte

articolul anterior articolul urmator

„Artiştii şi Africa“, cu Lucian Muntean, la Galeria Întâlnirilor

0
31 Jan 2017 16:24:03
Autor: Doinel Tronaru
Lucian Muntean         SURSĂ FOTO: Facebook-ul artistului
Lucian Muntean         SURSĂ FOTO: Facebook-ul artistului

Miercuri, 15 martie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, Bucureşti) se va desfăşura o nouă ediţie a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va avea loc o călătorie în Zambia – ţara expediţiilor safari şi a spectaculoasei cascade Victoria. Invitat: Lucian Muntean. Evenimentul are loc sub egida Asociaţiei Naţionale pentru Arte Vizuale Contemporane şi face parte din seria Artiştii şi Africa.

Republica Zambia este situată în partea central-sudică a Africii, învecinându-se cu Angola, R.D. Congo, Tanzania, Malawi, Mozambic, Zimbabwe, Botswana şi Namibia. Este renumită pentru expediţiile safari şi cascadele spectaculoase. Zambia este o destinaţie turistică cu o ofertă variată, turismul fiind una dintre cele mai importante ramuri ale economiei. În această ţară există 34 de parcuri naţionale şi 20 de rezervaţii naturale unde pot fi admirate o faună diversă şi specii rare de păsări.

“Chiar dacă au trecut 8 ani de atunci, încă am numeroase amintiri de acolo, pe care le împărtăşesc cu plăcere, dacă am prilejul. Prezentând numeroasele fotografii pe care le păstrez în arhivă, retrăiesc acele câteva zile fabuloase, pe care le-am petrecut la Livingstone, în sudul Zambiei. Aici se află una din cele şapte minuni ale lumii şi anume Cascada Victoria, declarată monument din patrimoniu UNESCO. Peisajul este realmente impresionant: fluviul Zambezi are o lăţime de 1,7 km în zona cascadei, iar apa cade de la 108 m înălţime, în faliile care formează Riftul Est-African. Măreţia acestei cascade am ilustrat-o atât cu imagini din proximitatea căderii de apă, din pădurea luxuriantă, cât şi din perspectivă aeriană, cu fotografii din elicopter. Podul Livingstone, din aval de Cascada Victoria, se află la graniţa Zambiei cu Zimbabwe. În acel loc am făcut o călătorie cu Trenul Royal Livingstone Express, tren de epocă, cu locomotivă cu aburi, construită în 1922.” - Lucian Muntean

Lucian Muntean s-a născut în 10 octombrie 1974, la Sighişoara, unde a lucrat ca pictor ceramist la Artfil SA, în perioada 1994-1995. Absolvent în 2001 al Facultăţii de Geologie, Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca. Lucrează ca fotojurnalist la Press One. Din 1997 a lucrat pentru publicaţii precum Ziua, Ziarul de Cluj, Agerpres, Mediafax, Prosport, Gazeta Sporturilor, Hepta, Adevărul, Forbes, Historia, Dilema veche. Este membru fondator al revistei Modernism.ro.

În prezent activează ca artist vizual, în medii de expresie precum fotografia, pictura şi ilustraţie de carte, având la activ numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi internaţionale; participă la simpozioane de artă contemporană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările