Artistul Pavel Brăila a adus „miliardul furat“ de la Chişinău într-o galerie bucureşteană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eastwards Prospectus (Plantelor 50) prezintă, până pe 12 martie, prima expoziţie de amploare dintr-o galerie de artă din Bucureşti a lui Pavel Brăila. Intitulată New Year’s Dissections, ea s-a deschis chiar de Anul Nou pe rit vechi (13 ianuarie), printr-o petrecere de Revelion cu meniu moldovenesc şi un covor de confetti în galerie.

Expoziţia, ce se desfăşoară pe ambele etaje ale galeriei, aduce laolaltă lucrări video, serigrafii şi fotografii, majoritatea inspirate de Moldova şi Chişinău, oraşul natal al artistului. Printre lucrările expuse în premieră la Eastwards Prospectus se numără seria Stolen Billion, inspirată de ceea ce a fost numit „jaful secolului” - furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei în 2014. Pavel Brăila oferă o reprezentare vizuală pentru această sumă de bani într-o serie de şase serigrafii, fiecare dintre ele redând miliardul convertit în lei moldoveneşti şi descris în câte una dintre bancnotele ce formează sistemul monetar al ţării (1, 5, 10, 20, 50 şi 100 lei). El subliniază astfel caracterul abstract al imaginii unui miliard de dolari în mintea majorităţii locuitorilor din Moldova.

Tot în premieră sunt expuse câteva lucrări video noi ale artistului: Foaia de control, care ne aminteşte de alfabetele diferite folosite în funcţie de împrejurările politice, prin intermediul unei maşini de scris ale cărei litere chirilice sunt înlocuite de cele latine, şi Narrated History, o serie de interviuri de rememorare realizate de Pavel Brăila cu părinţii şi alţi membri ai familiei.

image

Pavel Braila, Stolen Billion/One billion dollars in straps of 1 leu bills, 2016, serigrafie pe panza, prin amabilitatea Eastwards Prospectus

Tema amintirilor este prezentă şi în lucrările video Recalling Events şi Kick Off, în timp ce New Year’s Dissections, care dă titlul expoziţiei, este un jurnal vizual al unei seri de Anul Nou în Moldova, când oamenii ciocnesc paharele de şampanie la miezul nopţii atât după ora Chişinăului, cât şi după ora Moscovei.

„Multe dintre lucrările lui Pavel Brăila sunt inspirate de Moldova şi Chişinău şi sunt dedicate lor. El este unul dintre puţinii artişti care reuşesc să vorbească despre o naţiune fără să eşueze în naţionalism, să evoce un stil de viaţă fără lamentaţii nostalgice, să creeze ode fără să se transforme într-un bard al statului”, spune criticul de artă Raluca Voinea.

Foto dreapta: Pavel Braila, Monument, fotografie, prin amabilitatea Eastwards Prospectus

„În New Year’s Dissections, artistul foloseşte ocazia oferită de începutul de an pentru a reflecta asupra unui trecut guvernat de vechile obiceiuri şi asupra unui viitor ce pare tot mai nesigur. Reflecţiile sale sunt însă pline de ironie:

în spaţiul expoziţional suntem întâmpinaţi de portretul unui gangster transformat în erou revoluţionar şi numărăm banii jefuiţi de politicieni transformaţi în hoţi de bănci, în timp ce păşim pe straturi groase de confetti şi sărbătorim o Moldovă care se întoarce când spre Est, când spre Vest, când spre Est, când spre Vest”,

adaugă ea.

Pavel Brăila (născut în 1971) a participat, începând cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expoziţii şi festivaluri de film, cu filme, lucrări video, fotografii şi performance-uri. Şi-a câştigat faima internaţională odată cu selectarea la documenta11 (Kassel, 2002), cu filmul Shoes for Europe. Recent, a fost prezent în programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfăşurate în spaţii publice din Sankt Petersburg, şi a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expoziţia Universală (Milano, 2015). Printre expoziţiile sale personale se numără cele desfăşurate la Neue Nationalgalerie (Berlin, 2007), Yvon Lambert (Paris, 2008) şi Galerie Jan Dhaese (Gent, 2009).

Eastwards Prospectus este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziţii dedicate unor valori confirmate din arta internaţională, precum şi unor artişti în afirmare, în special din Europa de Est, ale căror lucrări au o putere de fascinaţie la nivel internaţional. Înfiinţată în 2014, Eastwards Prospectus are un spaţiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziţii sau desfăşurarea uneia de amploare pe două niveluri.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite