Arte

articolul anterior articolul urmator

Astăzi se împlinesc 264 de ani de la naşterea lui Mozart

3
27 Jan 2020 09:33:36
Autor: Otilia Andrei
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

În urmă cu 264 de ani, pe 27 ianuarie 1756, se năştea Wolfgang Amadeus Mozart, care rămâne unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori nu doar pentru stilul clasic pe care-l reprezintă, ci pentru întreaga istorie a muzicii: generaţii întregi au fost fascinate de spiritul luminos al muzicii sale, ca şi de paleta foarte diversă de creaţii în care a excelat, de la sonate pentru pian până la partituri de operă.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756, la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac).

În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de „Amadeus", traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”).

Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vârsta de cinci ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru „a arăta lumii acest miracol". Acest turneu va dura nouă ani! Prima apariţie are loc la München, unde Wolfgang execută muzică la clavecin în faţa prinţului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în faţa familiei imperiale. Urmează un lung turneu european, la finalul căruia Mozart, deja adolescent, revine la Viena. Oraşul era în acea epocă capitala mondială a muzicii clasice. Mozart se simte în sfârşit independent şi îşi creează un cerc de relaţii, conştient de faptul de a fi un virtuoz fără egal al pianului. Înregistrează primul mare succes cu opera „Răpirea din serai”, fiind felicitat de însuşi împăratul Iosif II cu cuvintele: o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre. Mozart dă numeroase concerte publice şi private, executând din propriile compoziţii, improvizează spontan pe teme date, aplauzele nu contenesc, publicul este în extaz.

La 4 august 1782 se căsătoreşte cu Constanze Weber. La 1785 este vizitat de tatăl său, Leopold, care - până atunci foarte reticent - constată cu satisfacţie reuşita lui Wolfgang. În timp ce Mozart termină compoziţia operei „Don Giovanni”, tatăl său se îmbolnăveşte şi moare la 28 mai 1787. Leopold a jucat un rol important în educaţia muzicală a fiului său, instruindu-l încă din copilărie şi contribuind astfel la dezvoltarea geniului muzical al lui Mozart.

Între 1784 şi 1786, Mozart realizează în medie o compoziţie la fiecare două săptămâni, cele mai multe adevărate capodopere. Premiera operei „Don Giovanni” are loc la Praga şi este primită de public cu entuziasm. Urmează opera „Così fan tutte”, reprezentată cu mai puţin succes. Mozart pierde treptat din popularitate, între timp murise şi protectorul său, împăratul Iosif II, cel care îl numise „compozitor al curţii imperiale".

În martie 1790 dă ultimul său concert public, interpretând Concertul pentru pian KV595. Compune încă opera „Flautul fermecat”, cu care obţine un succes enorm. Începând din luna noiembrie 1791, sănătatea lui Mozart se degradează însă progresiv. Se pare că suferea de o febră reumatismală recurentă cu insuficienţă renală. 

În scurta sa viaţă, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumuseţe sau profunzime.

Wolfgang Amandeus Mozart s-a stins, la numai 35 de ani, pe 5 decembrie 1791. A scris peste 600 lucrări muzicale în scurta sa viaţă. Celebrul "Requiem" a rămas neterminat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ion Capsuna
27.01.2020, 17:34:17

Omanirea iti este recunoscatoare pe vecie, Maestre Mozart! Sa-ti fie somnul de veni lin, cum nu ti-a fost viata! https://www.youtube.com/watch?v=th_ro9CiASc

+2 (2 voturi)
Kongo-Müller
27.01.2020, 20:06:17

Un articol frumos. Multumesc.

+2 (2 voturi)
Srb Srb
28.01.2020, 10:13:53

Este nedrept pentru omenire si pentru univers ca asemenea genii care aduc plus de valoare sa se stinga atat de rapid. Mozart la 35 ani, Schubert la 29 ani, este mult prea nedrept. Mozart ramane unul dintre titanii muzicii clasice care au scris cu adevarat muzica.

+1 (1 vot)
Modifică Setările