AUDIO Vă mai amintiţi de Maria Cebotari?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Cebotari (1910-1949)
Maria Cebotari (1910-1949)

Celebra soprană Maria Cebotari  (1910-1949) va fi omagiată în cadrul Sesiunii Internaţionale „Maria Cebotari”. În Bucureşti, iubitorii de muzică clasică pot asculta înregistrări de-ale ei, joi, în Aula Academiei Române, de la ora 10.00, şi vineri, 23 noiembrie, tot de la 10.00, la Institutul de Istoria Artei, Calea Victoriei, nr. 196.

Sesiunea „Maria Cebotari” readuce în atenţie un extraordinar destin artistic românesc, îngropat sub tăcere până înainte de Revoluţie. Soprana a fost o personalitate de seamă a scenelor de operă şi a studiourilor de film din Italia, Germania şi România, fiind evocată din dubla perspectivă a Istoriei Teatrului Liric şi a Istoriei Cinematografului. 

Vocea şi talentul artistei au impresionat publicul din Berlin, Dresda, Viena, Paris, Londra, Milano şi Bucureşti. Soprana basarabeancă face parte din galeria de aur a artiştilor europeni ai primei jumătăţi a veacului trecut, fiind remarcată în special pentru ambitusul său rar întâlnit. 

La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i se conferă cel mai înalt titlu onorific existent în Germania şi Austria de atunci (1934) - de „Kammersängerin”. Maria a jucat în opt filme, turnate în Germania şi în Austria. A fost neegalată pentru intepretarea lucrărilor lui Mozart şi Strauss, fiind cea mai iubită şi apreciată cântăreaţă a generaţiei sale. S-a stins din viaţă la numai 39 de ani, răpusă de cancerul de ficat şi a fost înmormântată alături de soţul ei, în cimitirul Doblinger din Viena. 

Până în 1989 nu se putea vorbi despre soprana Maria Cebotari, considerată de regimul comunist ca fiind o colaboraţionistă a celui de-al treilea Reich.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite