Arte

articolul anterior articolul urmator

Banksy s-a oferit să ajute la salvarea închisorii din Reading. Artistul va vinde stencil-ul folosit când a pictat clădirea

0
6 Dec 2021 10:25:57
Autor: News.ro
Foto News
Foto News

Banksy s-a oferit să ajute la salvarea închisorii din Reading, unde a fost deţinut o perioada scriitorul Oscar Wilde, şi a anunţat că va scoate la vânzare stencil-ul folosit în primăvară pentru a picta un zid al clădirii.

Obiectivul este de a transforma fosta închisoare în centru de arte. Este necesară suma de 10 milioane de lire sterline, preţul cerut pentru clădire.
 
„Transformarea locului care l-a distrus (pe Wilde, n.r.) în refugiu pentru artă pare perfectă încât trebuie să o facem”, a transmis el printr-un purtător de cuvânt, potrivit BBC.
 
Ministerul Justiţiei a spus: „Termenul limită pentru oferte a trecut. Momentan, le analizăm pe cele pe care le-am primit”.
 
Purtătorul de cuvânt a spus că oferta depinde dacă Ministerul Justiţiei atribuie licitaţia Reading Borough Council şi închisoarea să fie transformată în centru pentru arte.
 
Artistul a mai precizat că interesul pentru Reading i-a fost stârnit atunci când a văzut în centrul oraşului 500 de metri neîntrerupţi de zid ce poate fi pictat.
 
„Mi-am promis că voi picta acel zid înainte de a şti ce este. Mă pasionează acum”, a adăugat el.
 
Matt Rodda, membru al Parlamentului pentru Reading East, a declarat că promisiunea făcută de artist este „un stimul incredibil” pentru campania de a salva clădirea fostei închisori care e vizată de dezvoltatori.
 
Toby Davies, directorul artistic al Rabble Theatre din Reading, este de părere că ar fi „criminal” din partea Ministerului Justiţiei să refuze oferta artistului.
 
„Banksy oferă o sumă incredibilă de bani care va merge direct la Minister pentru beneficiul public. Oferta lui Banksy este fenomenală şi dacă Ministerul o refuză, consider că este un act criminal”.
 
Artistul britanic Banksy a confirmat în martie că desenul apărut la pe fosta închisoare din Reading îi aparţine.
 
Desenul de pe închisoarea Reading reprezintă un prizonier - asemănător scriitorului Oscar Wilde, care a fost deţinut aici - ce coboară pe perete cu ajutorul unor cearşafuri legate de o maşină de scris.
 
Închisoarea Reading a fost în ultimii ani subiectul unei campanii controversate - numeroşi activişti au militat ca ea să fie transformată în centru cultural, şi nu să fie vândută pentru a fi transformată în clădire de locuinţe.
 
În această închisoare, Wilde a fost deţinut între 1895 şi 1897. El a descris-o în poemul „Ballad of Reading Gaol”, în care reflecta asupra brutalităţii sistemului penal victorian. Scriitorul a fost condamnat din cauza relaţiei sale cu lordul Alfred Douglas.
 
Închisoarea a fost abandonată în 2013 şi scoasă la vânzare de guvern în 2019. Un acord de vânzare a monumentului de clasă a II-a unor dezvoltatori nu a fost finalizat, iar consiliul local speră să reuşească să îl transforme într-un complex dedicat artei.
 
Între starurile care au susţinut proiectul cultural s-au numărat actorii Kenneth Branagh, Natalie Dormer şi Judi Dench.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările