Arte

articolul anterior articolul urmator

Beatrice Rancea, propusă de Vasile Dâncu pentru conducerea Operei Bucureşti: Nu mi s-a făcut o propunere oficială

0
7 May 2016 09:44:59
Autor: News.ro
Beatrice Rancea Foto: Arhiva Adevărul
Beatrice Rancea Foto: Arhiva Adevărul

Beatrice Rancea, director al Operei Naţionale Române din Iaşi, a declarat pentru agenţia de presă News.ro că nu i s-a făcut o propunere oficială pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti, dar că o onorează nominlazarea pe care a făcut-o chiar Andrei Şerban, aşa cum a menţionat vicepremierul Vasile Dâncu. Nu a fost, însă, contactată de noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, dar a aflat, din presă, că este ”o variantă” spune Rancea.

”Sunt onorată de propunerea făcută de maestrul Andrei Şerban domnului Dâncu, care m-a susţinut şi mi-a acordat atâta încredere încât să mă propună şi dânsul, dar eu în acest moment sunt o propunere. Eu nu sunt numită. Ceea ce ştiu şi eu este din presă şi din ce mesaje primesc de la diferite persoane.Nu există o propunere oficială”, a declarat pentru agenţia News.ro Beatrice Rancea, cea pe care vicepremierul Vasile Dâncu a propus-o pentru conducerea Operei Naţionale Bucureşti.
 
Despre faptul că noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, a amintit-o ca ”variantă”, aceasta spune că a auzit, şi ea, din presă. ”Mă bucur dacă şi ministrul Culturii consideră că sunt o propunere şi pentru domnia sa, am înţeles că dânsa a spus că sunt o variantă la care să se gândească, nu o variantă pe care să o numească”, a explicat Beatrice Rancea.
 
Beatrice Rancea se află la conducerea Operei ieşene din anul 2011, din 2010 fiind regizor în cadrul instituţiei. A fost membru al juriului emisiunii ”Dansez pentru tine”  în perioada 2006-2011.
 
Potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei, Beatrice Rancea a primit premiul pentru cea mai activă prezenţă în show-biz-ul românesc ”Femei de succes – 2005” şi  premiul ”Alexandru Ioan Cuza” acordat unor personalităţi ale anului 1998, înmânat de preşedintele Ion Iliescu.
 
A fost recompensată cu Premiul UNITER pentru debut în 1993.
 
A fost iniţiator şi director artistic al Festivalului Tânărului Regizor, Slobozia, ediţiile 1996 şi 1997 şi membru în juriul Festivalului de Teatru ”I.L. Caragiale”, ediţia 1997. Totodată, Beatrice Rancea este iniţiator şi regizor artistic al Festivalului de artă medievală de la Sighişoara, Ediţia I.
 
În perioada 2005 – 2007, Beatrice Rancea a ocupat funcţia de director General al Teatrului Naţional din Constanţa, anul următor devenind consilier artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet ”Ion Dacian”, Bucureşti.
 
Este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” Bucureşti,  şi a Liceului de Coregrafie din Bucureşti.
 
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că, în funcţie şi de decizia noului ministru al Culturii, Beatrice Rancea ar putea asigura interimatul Operei Române din Bucureşti. Vasile Dîncu a explicat că Beatrice Rancea, actualul director al Operei Române din Iaşi, i-a fost recomandată de regizorul Andrei Şerban, dar că îi cunoaşte şi personal activitatea, astfel că o consideră o soluţie bună pentru rezolvarea crizei administrative de la Opera Română din Bucureşti.
 
”Când Beatrice Rancea a ajuns la Iaşi, taximetriştii nu ştiau unde este Opera, iar acum lumea ştie de Operă. Ea a crescut în Opera Română de la Bucureşti, este cunoscută acolo, a lucrat cu oamenii de acolo şi chiar dacă ei nu au căderea de a-şi propune şeful, au spus lucruri bune despre ea. Noul Ministru al Culturii, dacă nu există alte opţiuni, ar putea să o considere o bună opţiune măcar pentru o perioadă de interimat”, a declarat Vasile Dîncu.
 
Noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, a declarat, joi, în cadrul primei conferinţe de presă, că preferă să nu se grăbească în cazul situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi că Johan Kobborg va rămâne în instituţia de spectacole. În opinia ministrului Culturii, ”este firesc” ca Johan Kobborg să rămână în instituţie, iar despre numele vehiculate pentru conducerea interimară a Operei, Corina Şuteu a afirmat că regizoarea Beatrice Rancea, angajata Operei din Iaşi, este luată în considerare pentru această funcţie. ”Trebuie să vină cineva potrivit în acest moment pentru ca ONB să intre în normalitate”, a adăugat Corina Şuteu.
 
”Vom discuta zilele acestea, în plus, trebuie să vedem cum am putea face trecerea ei de la Iaşi la Bucureşti”, a adăugat noul ministru al Culturii.
 
Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere numită de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB şi la demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările